Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan två år tillbaka är Cia Sjöstedt vd för Sjöräddningssällskapet. I somras var det bråda dagar med drygt 650 sjöräddningar från maj till juli, den högsta siffran sedan Sjöfartsverket införde mätningar år 2000. Bild: Roger Johansson
Sedan två år tillbaka är Cia Sjöstedt vd för Sjöräddningssällskapet. I somras var det bråda dagar med drygt 650 sjöräddningar från maj till juli, den högsta siffran sedan Sjöfartsverket införde mätningar år 2000. Bild: Roger Johansson

Cia är chef för havets alla räddare i nöden

Havet har alltid varit en viktig del i Cia Sjöstedts liv. Sedan två år är hon vd för Sjöräddningssällskapet, organisationen som räddar liv längs Sveriges kuster och i större sjöar.

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation som medverkar i 80 procent av alla sjöräddningsinsatser i Sverige. Inom 15 minuter ska de sjöräddare som har jour kunna ta sig till räddningsbåten vid någon av de 71 räddningsstationer som finns längs Sveriges kuster.

Cia Sjöstedt leder arbetet som utförs av cirka 35 anställda och 2 300 frivilliga.

– Min uppgift är att leda den dagliga verksamheten, utveckla den långsiktigt och se till att vi får fortsätta göra det vi gör, det vill säga, rädda liv till sjöss.

Stor organisation

Det är en utmaning att hålla ihop en stor organisation som består av både anställda med löner och frivilliga som arbetar ideellt utan ersättning.

– Det som är gemensamt för frivilliga och anställda kollegor är att båda har enormt stort hjärta. De brinner väldigt mycket för verksamheten och för de flesta är det inte ett nio till fem-jobb, man lever med jobbet väldigt mycket.

Bild: Roger Johansson
Bild: Roger Johansson

I början på 1900-talet tyckte några västkustbor att staten inte skötte sjöräddningen tillräckligt bra och 1907 bildades Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne, som i dag heter Sjöräddningssällskapet.

Än i dag, 111 år senare, drivs organisationen på samma sätt, det vill säga, genom ideellt arbete, medlemsavgifter (115 000 medlemmar) och donationer. Utan statligt stöd.

"Vill känna att jag bidrar"

Cia Sjöstedt har varit vd i två år men tillhört organisationen de senaste sju åren. Tidigare har hon bland annat jobbat på Universum (som är ett icke vinstdrivande AB) och barnhjälpsorganisationen Majblomman.

Det är ingen slump att det finns en röd tråd i typen av organisationer hon dragit sig till.

– Det är väl så att jag behöver ha mitt varför när jag går till jobbet på måndag morgon. Något mer än bara ett vanligt jobb, inte för att vanliga jobb är dåliga, men det är min drivkraft. Pengar har aldrig varit det viktigaste incitamentet för mig, jag vill känna att jag bidrar med något i ett större perspektiv.

Började som presschef

När Cia för sju år sedan började arbeta på Sjöräddningssällskapet var det som presschef och det är inom kommunikation hon mest har jobbat under sitt yrkesliv. Efter gymnasiet var hon iväg en sväng och ”skibummade” i amerikanska skidorten Aspen. Tillbaka i Göteborg började hon som lärling på en reklambyrå och blev kvar i den världen ett par år.

– När jag fick mitt tredje barn kände jag att jag var lite trött på reklambranschen där allt ofta kan bli rätt ytligt. Så jag jobbade som personlig tränare och utbildade mig sedan till licensierad kostrådgivare. Efter ett par år med det kände jag att det var dags för nya utmaningar och jag längtade också tillbaka till det jag tycker jag kan. Kommunikation.

Så via bland annat Universeum, där hon var Marketing Manager, har hon nu hittat lite av ett drömjobb på Sjöräddningssällskapet. För havet har alltid varit närvarande för Cia Sjöstedt. Hon växte upp på Värmdö utanför Stockholm och i princip varje helg under båtsäsongen tillbringade familjen ute i skärgården.

Vad hade ni för båt?

– Vi hade flera olika men den jag minns bäst var en blå Stortriss.

Bild: Roger Johansson
Bild: Roger Johansson

När hon var tolv år flyttade familjen till Skintebo, Göteborg. Havet, i en något saltare variant, fortsatte var en viktig del i familjens liv. Och så har det fortsatt upp i vuxen ålder och nu med sin egen familj.

– Jag älskar att segla men på senare år har det varit rätt mycket motorbåt. Mina barns pappa gillar och fiska.

Många smultronställen

Flera av fiskeresorna har gått till Nordnorge. Så hon har erfarenhet av många olika sorters kust. Vilken sorts gillar hon bäst? Västkust, östkust eller Nordnorge? Hon vill inte rangordna. Alla har sin charm och är vackra på sitt sätt. Men smultronställen har hon.

– Ja, det finns hur mycket som helst. Trossö-Kalvö-Lindö uppe i norra Bohuslän är väldigt fint. En helt fantastisk vegetation och mångfacetterad fauna. En fin promenad hela vägen från Lindö till Trossö. Och Väderöarna och Koster, det är häftigt att komma så långt ut, det blir speciellt när du kommer längre ut. Jag har en förkärlek till det där lite karga.

Vad betyder havet för dig?

– Jag har nog aldrig satt ord på det, men om jag bara ska säga ett ord, så är det frihet. Havet är en sådan mäktig naturkraft och det är någon slags frihetskänsla att vara nära havet.

Att havet är en mäktig naturkraft där väder och vind snabbt kan slå om är det många som glömmer.

– Det handlar egentligen väldigt mycket om att man ska förbereda sig för det man ska göra, att man tänker till innan, tittar på vad det ska komma för väder och ser över sin båt att allt är i sin ordning. Och självklart flytväst, men även ett vattentätt mobilskydd. Flytvästen håller dig flytande men du måste även kunna larma.

Cia Sjöstedt

Ålder: 53 år.

Yrke: Vd för Sjöräddningssällskapet.

Bor: Vasastan, Göteborg.

Familj: Sambo Mattias, barnen Irma, Mathilde och Märtha.

Intressen: Åker väldigt gärna skidor utför. Älskar norska fjällen och Alperna. Tränar crossfit.

Hemsida: www.sjoraddning.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.