”För mig, som för många andra, har ord som högkänslig blivit skällsord, något jag känt mig stämplad av”, säger Charlotta Lagerberg Thunes.  Hon vill säga ”känslostark och ser förmågan att lyssna och känna in som ett viktigt verktyg.
”För mig, som för många andra, har ord som högkänslig blivit skällsord, något jag känt mig stämplad av”, säger Charlotta Lagerberg Thunes. Hon vill säga ”känslostark och ser förmågan att lyssna och känna in som ett viktigt verktyg. Bild: Karin Tufvesson

Charlottas superkraft – hon är född med känslotalang

En del av oss föds med musik- eller idrottstalang. Andra, som Charlotta Lagerberg Thunes, 50, i Göteborg, är födda med känslotalang.
– Jag är känslostark och ser det som en superkraft, säger hon, som i fjol utsågs till ”Årets känslovisionär”.

ANNONS

När hon ska beskriva sig själv och livet hittills är det garanterat inte som något rakt streck eller stilla horisontlinje.

– Jag är som en liggande åtta. Det går upp och ner för mig men det har varit värt det. Ända tills pandemin kom. Då var det tur att jag är en fjäril, som kan göra tusen olika saker, säger Charlotta Lagerberg Thunes.

Tror att jag håller på med flum

I ett prunkande Botaniska trädgården i Göteborg är hon, som gillar blommor och gärna talar om fjärilsdrömmar, på hemmaplan. Och ändå inte.

– Jag kan bli trött på att folk får en bild av mig och det jag gör som något slags flum, bara för att jag gillar fjärilar och går i skogen, säger hon.

ANNONS

Charlotta är verbal och intensiv med ett pärlande skratt och har snabba tankar. Hon beskriver sig själv som kreativ, hjälpsam och med humor. Hon är mycket mer än känslostark och har ett skarpt intellekt och mycket driv.

Charlotta kan åstadkomma massor på kort tid men måste återhämta sig ordentligt mellan varven för att få vardagen att fungera.

Föreläser och poddar om skam och skuld

Det vet hon om när hon utöver att skriva även kan föreläsa och podda om skam och skuld, giftiga relationer och högkänslighet, bland annat.

Länge skämdes hon mycket för alla känslorna, som funnits där sedan start.

– Jag var ett charmigt, kreativt och lekfullt barn som växte upp med stenar i min mage, känslomässiga blåmärken och bar på vuxnas känslor, säger hon allvarligt.

Uppväxten var materiellt välordnad. Ingen mobbing förekom. Ändå var det inte enkelt att vara hon och självkänslan kom att handla mycket om att prestera.

Då visste Charlotta inte att hon var högkänslig och behövde mer känslomässigt stöd.

Bränsle till kreativa projekt

Den insikten har senare kommit att prägla stor del av livet och har givit bränsle till en rad kreativa projekt.

Under många år var Charlotta en del av programmet på Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg. Hon hade interaktiva sagostunder om känslor, med egna sagofiguren Poppe, böcker och pyssel.

ANNONS

– Jag ville lära barn att sätta ord på känslor, att de skulle känna att de hade rätt till dem. Att alla känslor är ok, men inte alla beteenden, som hon beskriver det.

När pandemin kom och hon tvingades lägga ner Poppe, efter 20 år, blev det ett stort tomrum.

Men så många gånger förr föddes nya idéer.

En rund kreativ person i en fyrkantig miljö

Vi backar till åren innan hon fyllde 40, när Charlotta kom att jobba i statlig verksamhet, på Arbetsförmedlingen.

När ”en rund, kreativ person skulle in i en fyrkantig, rutinmässig miljö” som småbarnsmamma och sönderstressad brakade livet åt fel håll.

– Så jag sa upp mig och gick bara rätt ut. Det var väldigt kaxigt, väldigt modigt och väldigt dumdristigt gjort – med hus, småbarn, lån och det hela, säger Charlotta.

En tid därefter, på en ny, kommunal arbetsplats mötte hon ”den underbara” kvinnliga chefen som rakt ut sa: ”Men Lotta, ska du inte jobba som författare i stället?”.

– Hon peppade mig. Frågade vad mitt hinder var, berättar Charlotta.

Hon som inte vågade föreläsa, beslöt sig för att pröva.

En av föreläsningarna har nu rubriken ”Fjärilsdrömmar”.

– Att dansa sin dröm levande, att uttrycka den kan vara att skriva, prata, skapa. En fjärilsdröm för mig är just så, förklarar Charlotta.

ANNONS

Började skriva böcker

Uppmuntrad av maken skrev hon romanen ”Orkidébarnet”, om högkänslighet.Hon har skrivit romaner om den fiktiva Lo och är nu halvvägs mot målet att skapa en serie om sex böcker.

– Det är jag och Knausgård, skrattar Charlotta stort.

Att sammanfatta vad hon gjort och gör är inte lätt. Efter pandemin har skapandet kommit att omfatta konst.Dottern såg vad modern målat i pandemitider och undrade ”Ska du inte göra något mer av det då?”

– Jag började måla sådant man kan smycka sitt hem med. Jag gör sammetskuddar och ska göra litet mer i siden. Det blir en liten kollektion varje år.

Bob Hansson var också nominerad

När hon startade ett eget bokförlag och målade eget omslag kom folk undrade om hon inte kunde göra tapeter, något mer?

Det är bra för henne att varva målandet och skrivandet, säger hon. Lusten att skapa tar aldrig slut för kvinnan som två år i rad fått pris som ”Årets driftigaste HSP-person”, högkänslig person, efter engelska Highly Sensitive Person.

Fjolårets utmärkelse ”Årets känslovisionär” på Känslogalan i Malmö blev annars något extra, som sporrar henne att fortsätta.

– Bob Hansson var också nominerad och jag var övertygad om att han skulle vinna. Men så ropade de upp mig! Det var ett väldigt fint erkännande att få. Jag hade kanske gjort skillnad för någon. Så tänker jag alltid. Om jag gör skillnad för någon är det värt det!

ANNONS

Charlotta Lagerberg Thunes.

Ålder: 50 år.

Bor: i Vasastan Göteborg.

Familj: Lars sedan 21 år, barnen Saga, 17 och Adam, 15 år.

Framtidsdröm: Min fjärils- och framtidsdröm är att få leva helhjärtat i det kreativa skapandet.

Gör: Författare, beteendevetare och föreläsare. Medlem i Sveriges Talarförening och gör podden ”Känslostark”.

Utsågs år 2021 till Årets känslovisionär vid Känslogalan i Malmö.

Jobbar extra på Stadsteatern i Göteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS