Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Johanna vandrar bland vinrankorna plockar hon plötsligt upp en flaska champagne. Byn Bergères-lès-Vertus där Johanna jobbar, består i stort av bara en genomfartsväg. Bild: Johan Tollgerdt
När Johanna vandrar bland vinrankorna plockar hon plötsligt upp en flaska champagne. Byn Bergères-lès-Vertus där Johanna jobbar, består i stort av bara en genomfartsväg. Bild: Johan Tollgerdt

Champagne dygnet runt

I Frankrike sa Johanna Bergsborn Bertilsson från Borås, ja till Champagne två gånger och en fästman.
– Kärleken till en region och en prestigefylld dryck utesluter ju inte en kärleksrelation med en man eller hur, säger Johanna och ler.

För att må bra här i livet har 32-åriga Johanna Bergsborn Bertilsson ett klart motto.

– Följ magkänslan och ge aldrig upp. Ibland kan man vinna mer än vad man kunnat tänka sig, säger hon.

När Johanna som tjugoåring i Milano blev utkastad som au-pairflicka och fick ett stressrelaterat epilepsifall på gatan, blev hon inte rädd och stack hem till Borås. Istället fortsatte hon sitt utlandsäventyr, dumpade en jobbig killrelation, skaffade nytt jobb i Frankrike och utbildade sig på Jönköping International Business School.

– Men framför allt lyssnade jag på min kropp och började ta hand om den, berättar hon.

Bland gästerna fanns grundaren

Nu blev det slut på nätter med fyra timmars sömn och dålig kost.

När Johanna bodde på Rivieran hamnade hon av en händelse på middag hos en person hon inte kände sedan tidigare. Bland gästerna fanns även grundaren för champagnehuset Hatt et Söner och som behövde en platschef (housemanager) i nordfranska regionen Champagne. Det fick Johanna att tända till. Bland tjugoåtta sökande fick hon jobbet i byn Bergères-lès-Vertus. 2018 började livet i Champagne regionen med drycken champagne som arbetsvara. För det är faktiskt så att livet här ofta blir just champagne, hur man än vrider och vänder på det!

I kontorets källare lagras tusentals champagneflaskor. På kontoret finns enorma cuvetter med champagne. Bild: Johan Tollgerdt
I kontorets källare lagras tusentals champagneflaskor. På kontoret finns enorma cuvetter med champagne. Bild: Johan Tollgerdt

Den svensk-franske grundaren trodde dock att Johanna skulle vantrivas med det nordfranska vädret där regnet kan hälla ned titt som tätt. Hon hade ju gett upp det soliga Nice där hon jobbade som eventmanager.

Har aldrig ångrat sig

– Jag har dock aldrig ångrat att jag flyttade från det blå Medelhavet till de gröna vinfälten, säger hon och pekar på de beskurna vindruvsstockarna.

Vi besöker några vinfält på kullarna. Det är vinter och hon utropar ‘’Vad här är vackert’’!

Johanna har med en champagneflaska i handväskan och vi passar på att ta ett litet glas innan det blir dags att gå till kontoret nere i byn.

På gården ropar en lastbilschaufför artigt och glatt: Bonjour, Ça va? (Goddag, hur står det till).

Han har kört upp framför porten och ska hämta pallar med väl inpackade champagneflaskor.

Även om Johanna driver champagnehuset i byn, basar över fem anställda, organiserar event för hundratals kunder låter hon kollegan Céline Vallois köra gaffeltrucken.

Champagneprovningar över hela världen.

Johanna medverkar även på champagneprovningar över hela världen.

– Även om det är viktigt att smaka på champagnen tillsammans med kunderna, måste jag givetvis ansvara för balansen. Det kan hända ibland att jag inte tar ett glas på flera veckor. Allt jämnar ut sig till slut, förklarar hon.

Det blir snart skålande i nyårsbubbel över hela världen.

Men enligt en ny rysk lag blir det förbjudet för fransk champagne att heta Champagne i Ryssland. Enbart rysk champagne får behålla namnet nu.

Franska medier har skakats av beslutet i öst.

– Det är tufft. För fransmännen är stolta över sin världsberömda produkt som förknippas med fest, förklarar Johanna och påminner om att Champagne är ett varumärkeskyddat namn i över hundra länder.

– Även barn får ibland dricka några droppar under födelsedagar och dop. Under nyårsfesten är det nästintill ett måste.

Champagneäventyret handlar dock inte bara om allt hon vunnit sedan ankomsten till regionen och jobbet. För i staden Épernay, där några av världens största champagnehus har sitt högkvarter, sprang Johanna på kärleken häromåret.

Förlovade sig i en hiss

Han heter Marc och kommer ursprungligen från franska Antillerna. De träffades på en champagnebar. Vad annars!

Nu har paret förlovat sig - i en hiss.

– Då var vi dock på väg upp till vårt hotellrum bakom Sacré-Coeur basilikan i Paris, berättar Johanna med ett stort leende.

Som alla par tjafsade de lite om banala saker, då Marc plötsligt slängde ur sig: ‘’Jag vill att vi förlovar oss. Hade du frågat mig om det hade jag svarat ja!"

Först insåg Johanna inte vad han sagt. Men efter ett tag ropade hon rakt ut.

– Vad! Han vill att vi förlovar oss. Herregud, vi har ju inga ringar!

Det blev ett rungande "Oui" på franska. Ja på svenska.

Sen bar det av ned i hissen för att skaffa ringar och på kvällen blev det brakfest med vänner.

I framtiden planeras både bröllop och barn.

Paret har köpt lägenhet i Reims fem mil norr om Bergères-lès-Vertus. Staden är mest känt för sin vackra gotiska katedral och där flera kungar krönts i det förgångna.

När Johanna Bergsborn Bertilsson kommer till Borås känns det som att komma hem. Det är hennes födelsestad där mamma och pappa bor. Hon tog studenten på Sven Eriksson gymnasiet.

– Tänk att sitta och prata med kompisarna på något av kaféerna på Sandvalls plats utmed Viskan och få världens godaste kanelbulle serverad. Eller vandra i min farmors spår utmed vandringsleden till Venga kvarnkafé. Det känns vackert att ha så nära relationen till min hemstad, tycker Johanna.

Trevligaste städerna

Fast ska sanningen fram tycker Johanna lika mycket om Göteborg.

– Det är faktiskt en av de trevligaste städer jag besökt i världen och jag har ändå rest en hel del, säger hon och berättar att det var hur roligt som helst att åka till grannstaden redan som barn.

Om Liseberg lockade mest på den tiden, kan ni gissa vad som lockar idag?

– Jo, Champagnebaren nära Domkyrkan. Alla med passion för den prestigefyllda drycken gillar nog att hänga här tillsammans med go’a göteborgare.

Johanna Bergsborn Bertilsson

Född: 19 februari 1989 i Borås

Familj: Marc, hans 12-åriga dotter Lou och hunden Elle de Champagnedog,  samt mamma Susanna i Borås, pappa Leif i Borås, syster Kim i Göteborg, bror Jesper i Porto (Portugal) och bror Max i Varberg.

Hobby: champagne, kubansk salsa, vin o gastronomi, mode, design, inredning, investeringar och träning

Talar: svenska, engelska, franska, italienska och spanska

Jobbar: inom champagnebranschen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.