Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ellen Berg och hennes familj planerar att bo kvar i Alperna och tillbringar tid både på schweiziska och franska sidan. Utanför fjällstugan i Chamonix ligger en äng. Det är en lavinzon som inte får bebyggas, berättar Ellen. Hela Chamonix är indelat i lavinzoner. Bild: Anna Rehnberg
Ellen Berg och hennes familj planerar att bo kvar i Alperna och tillbringar tid både på schweiziska och franska sidan. Utanför fjällstugan i Chamonix ligger en äng. Det är en lavinzon som inte får bebyggas, berättar Ellen. Hela Chamonix är indelat i lavinzoner. Bild: Anna Rehnberg

Chalmeristen Ellen driver gymkedja i Schweiz

När Ellen Berg gick på Chalmers studerade hon ett år på Einsteins gamla skola i Zürich. I Schweiz upptäckte hon möjligheterna med höga berg. Nu bor hon i den lilla bergsbyn Finhaut och driver gymkedja med femton klubbar.

Ellen Berg arbetar för dagen på distans i sin lilla fjällstuga. Utanför fönstret bländar Mont Blancs snöklädda bergstoppar mot en klarblå hösthimmel. Skärmflygare seglar fram över Chamonixdalen.

– Jag kan tänka mig det som pensionärssyssla, säger Ellen och blickar ut.

Än så länge prioriterar hon fast mark under fötterna, eller ännu hellre snö och is.

– Jag får ett lyckorus av att svettas, ta i och röra på mig.

Ibland arbetar Ellen Berg på distans i stället för att åka till Genève. I fjällstugan i Chamonix får hon lugn och ro. Bild: Anna Rehnberg
Ibland arbetar Ellen Berg på distans i stället för att åka till Genève. I fjällstugan i Chamonix får hon lugn och ro. Bild: Anna Rehnberg

Ellen växte upp med två äldre bröder som höll igång med fysiska aktiviteter. Inte minst på somrarna som tillbringades i Strömstad.

Hoppade de från femmetersklippor rakt ner i havet gjorde hon det också. Klättrade de i träd gjorde hon det med.

– De har gett mig skinn på näsan och pushat mig.

Reslusten fanns tidigt hos Ellen. Det skulle dock dröja till 2005 innan hon upptäckte allt som fanns att göra i bergen.

– Det var första gången jag vandrade i Alperna, första gången jag åkte skidor offpist, första gången jag klättrade på klippa och första gången jag gick på stighudar uppför bergstoppar, berättar Ellen, som hittills bestigit Mont Blanc fyra gånger.

Gick klart sin Chalmers-utbildning

Hon återvände till Göteborg och Chalmers och gick klart sin utbildning i industriell ekonomi. Därefter sökte hon jobb i Sverige men det kändes inte rätt. Hon längtade tillbaka till Alperna. Så dök ett jobb i Genève upp på företaget Procter & Gamle.

– Jag arbetade där i fem år med inköp och marknadsföring. Det var en superbra skola.

I början gick allt jättebra och hon lärde sig mycket. Men efter hand kände sig Ellen alltmer avdankad. När företaget skulle omorganisera erbjöds alla som slutade frivilligt några månadslöner. ”Det är nu jag ska hoppa”, tänkte Ellen.

Fick idén vid middagsbordet

Hon visste redan vart hon ville hoppa. Idén hade hon fått hemma vid middagsbordet.

– Jag klagade över hur dyrt och sunkigt gymmet var som jag gick på och att det sällan var öppet när jag kunde träna.

”Starta ett bra gym då”, föreslog sambon Michael. Snart hade hon skrivit sin första affärsplan och fått med sig kollegan Petra Posselius på tåget. Erbjudandet vid omorganisationen blev kicken hon behövde för att våga kasta sig ut.

– Mitt mål var att göra träning tillgänglig för alla oberoende av budget, livsstil eller arbetstider. Den låga prisnivån och öppet dygnet runt var nytt i Schweiz, berättar Ellen energiskt.

Inte alls avdankad

När beslutet väl var fattat upptäckte hon nämligen att hon inte alls var avdankad.

– Jag fick ett enormt driv när jag var motiverad, säger Ellen. Det passade helt enkelt inte mig att marknadsföra schampo.

Det sägs att människor motiveras av piskor eller morötter. Om det stämmer är Ellen definitivt en morotsmänniska.

– Jag vill att det ska vara gôtt att leva, säger hon med göteborgsk accent. Och så vill jag ägna mig åt sådant som känns roligt, viktigt och meningsfullt. Att göra träning tillgänglig för fler ger allt detta.

Startade verksamheten 2013

Sedan Ellen och Petra drog igång sitt första gym 2013 har de skapat en hel liten kedja med NonStop Gym. Nyligen invigdes den femtonde klubben. Det låter kanske udda med en civilingenjör som driver gymkedja, men att ha en civilingenjörsexamen från Chalmers gör att investerare, leverantörer och andra lyssnar med respekt.

– Mer än om jag varit gyminstruktör, säger Ellen, även om hon ogillar att det är så. Den största förändringen i Ellens liv är dock inte att hon startat företag.

– Det största och bästa som hänt är att jag och Michael fått barn, säger Ellen på väg till dagiset i Finhaut där familjen bor. Det var livsomvälvande.

Ellen hämtar döttrarna Josefine och Emeline på dagiset i Finhaut. Bild: Anna Rehnberg
Ellen hämtar döttrarna Josefine och Emeline på dagiset i Finhaut. Bild: Anna Rehnberg

Josefine fyra och Emeline ett och halvt år kastar sig i mammas famn. De drar med henne ut för att leka. Bergsvyn från skolgården är enastående. Om sanningen ska fram består Ellens fysiska träning mest av att leka med barnen. Som heltidsarbetande företagare och småbarnsförälder är det nästan omöjligt att själv hinna träna.

– Om inte Michael tagit huvudansvaret för att få vardagen att gå ihop med lämning och hämtning, matlagning och städning hade det inte funkat, menar Ellen.

Ovanlig uppdelning

Det är en ganska ovanlig uppdelning i det konservativa Schweiz där mammor får fyra månaders föräldraledigt och pappor endast två dagar. Könsbilden är väldigt stenålders och systemet förstärker det, menar Ellen.

– Just därför känner jag mig extra stolt över att vara kvinnlig företagsledare och chef. Jag är en bra förebild både för mina unga anställda och för mina tjejer. Josefine brukar säga att ”mammor måste gå till jobbet”.

Att de valt att bo just i Finhaut med 400 invånare är ingen slump. Här finns – förutom ett dagis med halva priset och dubbla arbetsstyrkan jämfört med Genève – en tågstation så att Ellen kan pendla till Genève där kontoret ligger. Här har de dessutom nära till vandringsleder och liftsystem. Familjens fjällstuga i Chamonix ligger bara 25 kilometer bort.

Glad, driftig – och naiv

Ellen beskriver sig själv som glad, driftig och naiv.

– Hade jag inte varit lite naiv hade jag varken vågat starta företag eller skaffa barn. Om jag vetat att det är så här tufft hade jag nog varit skräckslagen för att ens försöka, säger Ellen och skrattar.

Genom att lyssna till sin egen röst och inte till andras förväntningar lyckas hon och Michael få ihop livspusslet.

– Nu är måttstocken, är detta var jag helst lägger min tid? Livet är alldeles för kort för att slösas bort på sådant som inte är roligt och meningsfullt, avslutar Ellen.

Ellen Berg

Ålder: 38 år.

Familj: Sambon Michael och döttrarna Josefine och Emeline.

Gör: Driver gymkedjan NonStop Gym med 15 klubbar i sex städer i Schweiz tillsammans med Petra Posselius. 30 heltidsanställda samt 35 timanställda.

Gör på fritiden: Leker med barn och sportar i bergen i mån av tid.

Aktuell med: Startade i dagarna sitt femtonde gym.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.