Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cege Siby springer sitt 41:a Göteborgsvarv i år. ”Den sviten känns väldigt viktig,  nu är ambitionen att försöka göra femtio Göteborgsvarv i obruten följd” Bild: Lars Hjertberg
Cege Siby springer sitt 41:a Göteborgsvarv i år. ”Den sviten känns väldigt viktig, nu är ambitionen att försöka göra femtio Göteborgsvarv i obruten följd” Bild: Lars Hjertberg

Cege varvar på nytt – ska springa sitt 41:a Göteborgsvarv

Cege Siby är globetrottern från Masthugget som besökt världens alla länder och dessutom 119 av jordens 122 territorier. Men när Göteborgsvarvet avgörs ser han alltid till att vara hemma, den obrutna sviten sedan 1980 får inte brytas.
– Mitt mål är att klara 50 varv.

Cege Siby är på väg hem från Thailand när vi via SMS avtalar tid för intervju och fotografering. Det finns en kort lucka innan han ska iväg igen, till sin sjunde Rio-karneval. Men efter karnevalsyran kan inget stoppa honom från att återvända; för start i sitt 41:a Göteborgsvarv.

– Den sviten känns väldigt viktig. Och nu är ambitionen att försöka göra femtio Göteborgsvarv i obruten följd.

Våren 1980 var den 32-årige Cege Siby en av 1 800 löpare som stod på startlinjen vid det första, nu historiska, Göteborgsvarvet.

– Då kunde förstås ingen riktigt veta att det här loppet skulle komma att utvecklas till en av världens populäraste halvmaror. Jag minns precis allt från den där dagen och jag har sparat alla medaljerna i en låda.

– Starten gick alldeles utanför Exercishuset vid Heden. Det finns en envis skröna om att vi tjuvstartade när en bildörr slog igen, det lät visst som ett skott. Kanske stämmer det…

– Vi sprang ner för Avenyn, upp till Linnégatan och in i Slottsskogen, förbi Säldammen vidare mot Älvsborgsbron där det var riktigt hett, 36 grader varmt. Mot Lundby, den tunga backen uppför Ramberget och på Göta Älvbron minns jag att jag var rejält trött men bet ihop och sedan sprang vi i mål inne på stora Ullevi.

När Cege Siby nu på förmiddagen drar på sig den särskilda veterantröjan och i god tid söker upp sin startgrupp möter han ytterligare ett 60-tal erfarna löpare som har en sak gemensamt: de har alla startat i samtliga Göteborgsvarv ända sedan originalloppet 1980.

– Och längs banan händer det ganska ofta att man får en uppmuntrande klapp på axeln av andra löpare som noterat veterantröjan; Då känner man sig lite stolt.

Numera nöjd över att ta sig i mål

De trettio första åren lyckades Cege Siby avverka halvmaran på imponerande tider under en och en halv timme. Nuförtiden har han inte så bråttom, artrosen i ena knäet säger ifrån, och 74-åringen är nöjd om han tar sig i mål och kan fira sitt 41:a varv med en kall öl eller två.

Även om pensionären med den långa sviten bara är en i mängden när tiotusentals löpare i högst varierande stilar guppar iväg har han med säkerhet en meritlista som ingen kommer i närheten av. Den här elitmotionären har fullföljt 61 riktiga maratonlopp (42 195 meter) i totalt 53 olika länder. Halvmarorna kan vi inte ens hålla räkningen på.

Åkt tjugo Vasalopp

– Min första riktiga mara var i London 1982. Då fick jag kramp utanför Buckingham Palace och gick i mål på tre timmar och en minut, och jag är fortfarande den enda svensk som sprungit Antarktis Maraton. Tre månader sedan gjorde jag Svalbard Maraton, och så var det ju lite speciellt att springa Havanna Maraton på Kuba förstås; 42 kilometer i 42 graders värme. Mitt sista maratonlopp gjorde jag i Singapore 2017. Det tog över sju timmar, då förstod jag att det var dags att sluta.

En ultramara i Schweiz, 20 vasalopp, en svensk klassiker, så där håller det på…

Men vad får du ut av all denna träning?

– Jag har fått vara frisk i hela mitt liv bortsett från ett par barnsjukdomar. Och efter varje träningspass känner jag mig väldigt nöjd. Jag tränar förresten alltid på förmiddagarna. Gym, simning eller löpning, ett pass varje dag.

Om träningen utgör en signalröd tråd i Cege Sibys långa liv har resandet byggt sin egen bångstyriga bana till avkrokar de flesta av oss aldrig ens hört talas om.

Siktar på femtio varv

– Som liten grabb i Borås satt jag med kartboken i knäet och drömde mig bort. Tänkte att en dag ville jag se alla de där länderna. Och efter att jag sålt mitt företag med god förtjänst kunde jag börja resa på allvar. Idag finns det bara fyra i världen som varit på fler platser än jag.

Men just den här lördagen, den 21 maj 2022, finns det inget ställe på jordklotet Cege Siby hellre vill vara än just i Göteborg.

– Jag siktar på att springa 50 varv. Den här staden kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat och vet du: jag tänker vara med i Gamla Masthuggspojkar så länge jag lever.

Carl-Gustaf, Cege, Siby

Ålder: 74 år.

Yrke: Före detta egenföretagare.

Familj: En vuxen son.

Bostad: Delat boende mellan Masthugget och Thailand.

Fritidsintressen: Resor, idrott och träning.

Favoritmusik: 60-talspop, afrikansk och sydamerikansk musik.

Senast lästa bok: ”Spillror av en kontinent” av Bengt Sjögren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.