Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Caroline Wennergren varvar gärna ner tillsammans med sina tre vinthundar Nikki, Fozia och Teppo (rasen heter saluki). Men hon uppträder fortfarande, nu under hösten är hon bokad på flera spelningar runt om i Sverige. Och skulle rätt låt dyka upp är hon inte främmande för att ställa upp i Melodifestivalen igen. Bild: Tommy Holl
Caroline Wennergren varvar gärna ner tillsammans med sina tre vinthundar Nikki, Fozia och Teppo (rasen heter saluki). Men hon uppträder fortfarande, nu under hösten är hon bokad på flera spelningar runt om i Sverige. Och skulle rätt låt dyka upp är hon inte främmande för att ställa upp i Melodifestivalen igen. Bild: Tommy Holl

Caroline har hittat lugnet med hjälp av hundarna

I början av seklet var hon en talangfull artist. Nu är hundälskaren Caroline Wennergren etablerad och har breddat sin repertoar – bland annat som buksångare.

Tre salukihundar vaktar innanför dörren hemma hos artisten Caroline Wennergren i Mölnlycke. När de har fått hälsa lufsar de tillbaka och rullar ihop sig på sina platser och somnar om.

Ganska snart berättar Caroline om den befrielse hon kände när hon kurade ihop sig i sina adoptivföräldrars famn som femåring. Om barnhemmet i den brasilianska storstaden Rio de Janeiro där hon tillbringade sina första fem år hos de fyra nunnorna som tog hand om drygt 200 övergivna barn.

Besvärlig första tid

Caroline var i ett dåligt skick när hon kom till Sverige och det blev en ganska besvärlig första tid.

Bland annat hade hon haft mängder av öroninflammationer under barndomen som skadade hörseln tidigt. Att hon inte hörde ledde till att hon inte heller pratade som de andra barnen. Hon var i en egen bubbla och det dröjde länge innan hon lärde sig svenska efter att hon kom till Mölnlycke 1990.

Caroline har än i dag problem med hörseln.

– Jag hör väldigt dåligt på vänsterörat och jättebra på det andra, när jag uppträder brukar jag stoppa in ett mjukt papper i öronen för att dämpa ljudet, det blir jobbigt med de höga ljudvolymerna annars, säger hon.

Svårt att få kompisar

Uppväxten var jobbig, hon hade svårt att få kompisar. På skolavslutningen i sexan uppträdde hon med låten ”Stand by me”. Det blev en slags start på hennes musikkarriär, varken hon eller föräldrarna visste att hon kunde sjunga innan det.

Karriären började ta fart 2002, när hon kom tvåa i tv-programmet "Sikta mot stjärnorna" när hon uppträdde med Ella Fitzgeralds ”A-Tisket, A-Tasket”. Jazzdrottningen är något av en husgud för Wennergren, som har gjort ett hyllningsalbum till Fitzgeralds 100-årsjubileum. Hon kan över 300 låtar med den amerikanska sångerskan.

Caroline under Melodifestival-finalens genrep i Globen 2005. Bild: Mark Earthy
Caroline under Melodifestival-finalens genrep i Globen 2005. Bild: Mark Earthy

Mölnlycke-tjejen slog igenom med dunder och brak för en bredare publik när hon 2005 ställde upp i Melodifestivalen med ”A different kind of love”, låten låg på Svensktoppen i 19 veckor.

Carolines första album släpptes i den vevan, det sålde guld och istället för att ta studenten gjorde hon bejublade ”Show me Vegas” med Christer Sjögren på Rondo och Hamburgerbörs.

– Det var en rolig tid, men det snurrade på så fort, allt tog fart på samma gång, det var svårt för oss alla i familjen att hänga med.

Det var bejublade framträdanden i "Allsång på Skansen", "Diggiloo", "Lotta på Liseberg", ständigt nya spelningar och massor av intervjuer. Allt gick i ett rasande tempo.

Det är fortfarande mycket jobb, men betydligt mer kontrollerat och Caroline ger sig själv utrymme att landa mellan varven, hon promenerar med hundarna, jobbar för att få ihop material till en show, i somras släppte hon nya singel ”African Queen” och nu under hösten är hon bokad på flera spelningar runt om i Sverige.

Saluki-hundarna har hjälpt Caroline att finna harmoni i tillvaron. Bild: Tommy Holl
Saluki-hundarna har hjälpt Caroline att finna harmoni i tillvaron. Bild: Tommy Holl

Hon jobbar också hårt med att öva på att buksjunga tillsammans med dockorna Betty Blues och Leroy Armstrong. De är trogna följeslagare på scen numera.

När hon presenterar dockorna för oss märks det att hon älskar att gå in i rollen som buktalare, det är en sann underhållare och hon improviserar vant mellan karaktärerna som sitter på hennes armar.

Caroline buksjunger ihop med dockorna Betty Blues och Leroy Armstrong. Bild: Tommy Holl
Caroline buksjunger ihop med dockorna Betty Blues och Leroy Armstrong. Bild: Tommy Holl

Mer blygsamt berättar hon att hon har börjat öva flitigare med sin saxofon.

– Det är bara en hobby än så länge, men det är roligt och jag spelar lite mer regelbundet nu. Vi får se var det tar vägen. Jag tog upp spelandet igen när pappa gick bort för tre år sedan. Det kanske är ett sätt för mig att bearbeta sorgen.

Målar färgstarka akvareller

På väggarna i huset hänger flera tavlor signerade Caroline Wennergren, akvareller med olika färgstarka trädmotiv.

– Jag har försökt måla annat än träd, men det blir inte bra alls, säger hon och slår ut med armarna.

Vi kommer in på hennes medverkan i Melodifestivalen 2015 med bidraget ”Black Swan”.

Det var första året med ”Mello-appen” och det blev förstås en hård smäll för Caroline att inte låten gick vidare.

I dag är det glömt och skulle rätt låt dyka upp skulle hon gärna ställa upp igen.

Tills dess kör hon på med sin egen grej och trivs alldeles utmärkt med det.

Caroline Wennergren

Ålder: 34 år.

Bor: I Mölnlycke.

Familj: Mamma, bror och tre hundar.

Yrke: Artist.

När hon inte jobbar: Målar gärna, promenerar med hundarna, spelar saxofon.

Lyssnar gärna på: Ella Fitzgerald och Ray Charles för att nämna några artister.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.