Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carlfredrik
Carlfredrik "Figge" Boksjö har funnit sig väl till rätta i västra Australien. Här poserar han i Kings Park med delar av centrala Perth i bakgrunden. Bild: Kicki Media

Carlfredrik har äntligen hittat hem – i Perth

Få har hunnit med så mycket i sitt liv som Carlfredrik Boksjö. Den förre göteborgaren tagit flygcertifikat, seglat Volvo Ocean Race, startat en biodling tillsammans med hustrun Daniela och sysslat med camping – allt detta vid sidan om sitt framgångsrika yrke som IT-konsult. Nu bor han strax utanför sin drömstad Perth i västra Australien.

Vi slår oss ned på en altan i det nyrenoverade huset på en kulle i Yanchep beläget fem mil norr om Perth centrum. Det är en skön försommardag. Solen lyser och en behaglig vind sveper in över oss. Indiska Oceanen bildar en blå kuliss i bakgrunden. Det märks att Carlfredrik, "Figge" i bekantskapskretsen, stortrivs.

Han växte upp i Askim utanför Göteborg och blev redan i unga år något av en globetrotter.

"Figge", var nyfiken på den nya tid som sakta höll på att träda fram under studietiden när datorerna börjat göra sitt intåg.

Efter värnplikten på K1 i Stockholm 1987 bestämde han sig för att resa ut i världen och första målet var Australien.

– Jag fick ett studentvisum, hamnade i Sydney och blev genast förälskad i landet. Folk var så vänliga och hjälpsamma. Vädret var fint och livet kändes så mycket enklare. Jag kom dit vid en tid då det här med datorer ännu bara var i sin början. Efter ett tag bestämde jag mig för att resa västerut och hamnade då så långt man kan komma i den riktningen, i västra Australiens mångmiljonstad Perth.

"Figge" behövde förstärka reskassan och fick snabbt jobb i en dataaffär, och det gick så bra att han stannade där i fyra månader.

Nya utmaningar på Nya Zeeland

Sedan bar det av till Nya Zeeland för nya utmaningar. Främst för att förnya sitt visum men också för att fortsätta arbeta i databranschen. Det var inte svårt att få tag i jobb. Branschen var på frammarsch och behövde kvalificerat folk.

Parallellt med jobb skaffade göteborgaren sig en ny hobby.

– På fritiden lärde jag mig sportflygning. Och så småningom fick jag ett certifikat och kunde ge mig upp i luften med ett Cessnaplan.

Den hobbyn har "Figge" alltjämt kvar. Hemma i källaren i huset i Yanchep, en förort några mil nordväst om Perth, har han installerat en imponerande flygsimulator där han kan ge sig ut med flygplan av större format och senare modeller som Airbus senaste A 380.

Efter ett halvår på Nya Zeeland hade visumet gått ut och "Figge" fick än en gång packa ihop sitt bagage och resa vidare. Denna gång fortsatte han österut via Fiji, Hawaii, USA:s västkust och Kanada innan han till sist återvände hem till Sverige.

– Jag hade emellertid förälskat mig i Perth och var på det klara med att en gång skulle jag försöka återvända dit.

Gott om jobb

Hemma i Sverige hade datorerna slagit igenom på allvar i slutet av 80-talet. Branschen ropade efter kvalificerat folk och "Figge" kunde välja nästan vilka jobb som helst som datakonsult.

1997 nappade han på erbjudandet att följa med som så kallad shore crew i Whitbread Round the World Race, numera känt som Volvo Ocean Race. Tävlingen tog nio månader och "Figge" blev ansvarig för data och elektronik. Seglingsracet hade nio stopp på vägen och ett av dem var i Brasilien och där träffade han sitt livs kärlek, Daniela, i februari 1998 i Sao Sebastiao utanför Sao Paulo.

– Varje gång vi anlände till en ny hamn försökte jag ta första bästa flyg och hälsa på Daniela.

”Figge” och hustrun Daniela hemma i Yanchep, en förort strax utanför miljonstaden Perth. . Bild: Kicki Media
”Figge” och hustrun Daniela hemma i Yanchep, en förort strax utanför miljonstaden Perth. . Bild: Kicki Media

När "Figge" efter tävlingen slut återvände till Sverige stod han inför ett val. Det slutade med att han lämnade hemlandet för gott och återvände till Daniela och Brasilien i oktober samma år.

– Vi gifte oss i december och året därpå fick vi vår första dotter Nina. Jag hade fått jobb i juni 1999 att tillsammans med en svensk kompanjon vara IT-chef för ett telekommunikationsföretag. Ett problem var att vi inte talade portugisiska, så det blev att så snabbt som möjligt lära sig ett någorlunda stort ordförråd.

Drog från Brasilien

Men tiderna i Brasilien började bli oroliga och familjen Boksjö hade fått ytterligare en dotter.

– Vi började inse att landet var lite för våldsamt och kaotiskt för små barn att växa upp i.

"Figge" satt med sin familj i Sao Paulo och funderade på framtiden. Han lyckades utan större besvär övertyga sin fru om att Australien var något för dem. Problemet var bara att Daniela till en början hade svårt att få visum men i sista stund löste det sig och ny destination blev Sydney.

Anledningen var att en ny IT-fluga dykt upp: spel på nätet. "Figge" fick jobb på spelbolaget United Bet vars huvudkontor låg i Perth, men eftersom familjen rotat sig i Sydney stannade de där. Efter femton år och döttrarna på väg ut bestämde sig "Figge" för att äntligen kunna flytta till Perth. 2008 hade han fått ett nytt jobb och blev IT-ansvarig för Nynäs region i Asien. 2016 blev han konsult på distans i företaget.

Numera jobbar han två dagar i veckan.

Men tro inte för den skull att han är sysslolös.

Tillsammans med hustrun Daniela har han startat ett projekt som biodlare.

– Det är fascinerande att se de små nyttodjuren i gång. Här finns definitivt stora exportmöjligheter förutom i Asien också i Mellan Östern. Biodling är en framtidsprodukt.

Många järn i elden

I mars 2018 startade han Svensk-Australienska Handelskammaren i Perth, som i dag är ett nätverk på runt 200 personer.

– Hela idén är att etablera ett forum där australienska och svenska företag kan utbyta erfarenheter. Där är jag själv ordförande för närvarande. Dessutom är jag kassör i Svenska Klubben i Perth som har mellan 60 och 70 medlemmar varav ett tiotal kommer från Västsverige. Allt för att knyta de redan bra kontakterna länderna emellan ännu närmare.

"Figge" har ständigt många järn i elden, och fler nya intressanta projekt lär säkert följa i framtiden.

Carlfredrik "Figge" Boksjö

Ålder: 52 år.

Bor: I Perth, Australien.

Yrke: IT-konsult på Nynäs AB.

Familj: Hustrun Daniela 46, barnen Nina, 19 och Lisa 17 år samt åttaårige hunden Pepper, en blandning av bordercollie och maltesisk terrier.

Hobby: Flygning, segling, biodling och camping.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.