Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl-Einar Häckner: "Katthemmet är en liten version av världen"

På Katthemmet i Morup finns en katt som inte haft det så lätt.

Stenson heter han. Han har fått en golfboll i huvudet. Det är därför han går så ryckigt. Han skakar till i sin gång plötsligt, utan kontroll.

Annars är han en glad katt. Som leker mest hela tiden. Springer efter sina lekbollar i sin bostad. Det var så han fick bollen i huvudet antagligen. När han var på golfbanan. Jag var inte där när det hände men det kan har varit så. Stenson blir bättre ju mer lek och kärlek han får. Han bor i karantändelen på katthemmet. Egentligen behöver han inte det längre. Det räcker att bo där en månad om katten är frisk. Det är han. Nu ska han egentligen vidare till ett rum där han får umgås med de ­andra katterna, fast med hönsgaller emellan så att han kan vänja sig vid sina nya kompisar i sin egen takt, innan han kommer ut och får leka fritt.

Nu går inte det. Eftersom en katt som heter Isabel sitter där. Hon är på väldigt dåligt humör. Hennes inskolning fungerar inte alls. 
Isabels människa kände sig tvungen att avliva henne för det fanns inte tid att ta hand om henne. En mycket dålig slutsats. Inte tid? Veterinären räddade henne. Ringde till katthemmet så fick hon en plats.

Isabel har särskilda behov. Behöver mycket tid och kärlek. Och därför sitter Stenson fortfarande i karantän. Allt på grund av Isabel.  Det har pågått i flera månader.
De har hamnat på kant i tillvaron dessa katter. Hamnat utanför systemet. På katthemmet får de en ny chans. En massa volontärer ser till att katthemmet sköts på ett fantastiskt sätt. Jag blir glad varje gång jag tänker på det. Det är så snällt. Det är verkligen fint. I det lilla, i den annars stora svårförstådda världen med helvetesproblem, oro, krig och mänskligt vansinne. Som tack vare våra telefoner jämt gör sig påmind i notiser och informationsmeddelanden och upplysningar. Man kan inte göra någonting utan att bli påmind om allt som händer överallt. Nu senast kärn­vapen, riskabelt politiskt spel i en livsfarlig sandlåda med två pelljönsar.

Jag är tvungen att regelbundet stänga av telefonen helt för att få tid att tänka själv. Jag orkar inte ta in allt hela tiden.

Bättre med katter. Finns det tid för kärlek och sammanhang så ordnar det sig för de flesta levande skapelser. Jag vet inte hur mycket kärlek en krokodil behöver, eller en vithaj eller en giftig spindel. Men människor behöver människor som bryr sig. Och sammanhang. Utan mening blir människan desperat.

Även djur blir desperata. Men Stenson är på väg tillbaka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.