Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under de 1,5 åren på Sri Lanka blev det många gemensamma goa timmar för familjen Ternön från Varberg på Narigama beach, största stranden i Hikkaduwa . Pappar Urban, mamma Carin och döttrarna Maja och Stina. Bild: Privat

Carins exotiska äventyr med familjen fortsätter

Familjen Ternön i Kärradal utanför Varberg tampades som de flesta andra med att få ihop jobb, skola och fritidsaktiviteter. Deras längtan efter något annat resulterade i en 1,5 år lång vistelse på Sri Lanka, medverkan i tv-programmet Familjer på äventyr och – ett eget hotell.

Carin Ternön har alltid ett driv framåt och huvudet fullt av idéer.

– Jag är så satans rastlös, och tålamod är inte riktigt min grej, säger hon.

Efter lärarutbildning och arbete på högstadiet som lärare i svenska och samhällsorienterande ämnen i tio år, och några andra kortare anställningar, fick hon jobb som näringslivsutvecklare i Kungsbacka.

Paus från vardagslunken

I början av 2015 föddes idén att göra en paus från vardagslunken hemma i Sverige.

– Det var viktigt för oss att det skulle vara ett gemensamt beslut. Vi pratade och pratade om vart vi skulle åka, hur länge vi skulle vara borta, hur vi skulle ha råd och allt annat som hänger ihop med ett sånt stort steg, berättar Carin.

– Stina som då var tolv år var till en början inte så glad för att åka. Mest för att hon inte ville lämna fotbollskompisarna. Men efter ett tag insåg hon att laget skulle finnas kvar när hon kom hem.

Valet föll på Sri Lanka och i augusti 2015 bar det av. Året innan hade de semestrat där i en månad och lärt sig tycka om landet på många olika vis.

Redan innan avresan blev det klart att de skulle medverka i SVT:s programserie "Familjer på äventyr".

– Vi visste nog inte riktigt vad vi gav oss in på, att följas av ett tv-team och att över 800 000 svenskar skulle titta på oss vid varje programtillfälle, men det var ändå roligt, säger Carin.

Spännande första tid

Första tiden på Sri Lanka var spännande. De hyrde ett hus, flickorna började i en internationell skola med barn från många länder och när barnen var i skolan gjorde föräldrarna så gott de kunde för att göra ingenting.

– Det var verkligen inte lätt för två rastlösa personer.

Hemma i Sverige hade alla fyra längtat efter mer tid tillsammans, och det fick de nu. Varje dag gemensamma frukostar och matstunder, och många och långa samtal om allt mellan himmel och jord.

– Det är något vi tagit med oss hem, och går det några dagar utan gemensam middag så påpekar tjejerna det.

Efter två månader slog rastlösheten till med full kraft, och Carin och Urban började åka omkring och leta efter ett objekt att ta tag i. För Carin handlade det om att hon ville hitta en bra företagsidé, något hon skulle kunna jobba med när de kommit tillbaka hem.

Tips om ledig mark

På semestern året innan hade familjen lärt känna hotellägaren Janaka som nu tipsade om att det fanns ledig mark bredvid hans eget hotell. Och det dröjde inte länge innan det var klart att de skulle bygga ett hotell med Janaka som lokal partner och delägare. Urban med lång erfarenhet från byggbranschen ledde sedan hotellbygget med hjälp av ett 15-tal lokala hantverkare.

– Många tror nog att vi måste ha haft en massa pengar för att kunna åka iväg så här. Men så var det inte, vi hade inget sparkapital att ta av, säger Carin med eftertryck.

Carin Ternön tycker om att vara nära havet, både hemma i Kärradal norr om Varberg och i Hikkaduwa på Sri Lanka. "Fast jag måste erkänna att jag inte är lika sugen att bada här hemma. Jag gillar när vattnet är varmt och gott", säger hon.. Bild: Lisbeth Hedberg

För att ha råd att vara borta så länge drog de in på allt de kunde inför avresan i augusti 2015. De sålde sina bilar och annat som gick att sälja och hyrde ut sitt hus, vilket till en början var den mentalt svåraste delen då de byggt huset själva.

– Men det är ju bara materiella ting, och det var förvånansvärt lite som skadats när vi var borta. Bara lite skav här och där och några söndriga glas.

Lånade till hotellbygget

Senare lånade de pengar för att kunna bygga hotellet Jippie the Villa som stod klart i början av december 2016. Nästan all inredning har de byggt själva eller låtit bygga, mycket av återvunnet material. De har virkat blomkrukor av plastpåsar, byggt pallar av uttjänta tuk-tukdäck överdragna med rissäckar och galgar av kanelgrenar och mycket mer.

Hela familjen kopplar av i poolen.. Bild: Privat

På hotellet som är öppet året om finns fyra anställda.

– Det är ett val vi gjort. Vi vill göra rätt för oss och gynna dem som arbetar åt oss. Inte bara stänga delar av året och låta dem stå utan inkomster.

Kvar på hotellet finns också Pippi, den enörade hunden som själv valt att bli en del av familjen Ternön.

Terrordåden påverkar

För att klara att driva hotell på Sri Lanka och samtidigt låta döttrarna gå i skolan hemma i Sverige och själva arbeta ihop mer pengar, turas Carin och Urban om att hålla ställningarna på Sri Lanka. Vintern som gått har det varit Urbans ansvar och i november är det Carins tur att driva hotellet med hjälp av äldsta dottern Maja som tar studenten i juni.

– Men det är mycket som är osäkert. Sedan de fruktansvärda terrordåden i påskas med minst 250 döda, råder ett slags vakuum i landet, också för oss som hotellägare. Förra året vid den här tiden hade vi många bokningar inför kommande säsong, i år mycket färre. Det känns ju inte bra, men vi hoppas att det ska lossna.

– Vi har inga tvivel om att fortsätta. Det är oss helt främmande att ge upp och låta terrorn vinna över allt det goda som finns i detta underbart vackra land med en så vänlig befolkning.

På onsdag fyller Carin 50 år och då ska hon fira ihop med några tjejkompisar.. Bild: Lisbeth Hedberg

På onsdag fyller Carin 50 år:

– Jag har ingen åldersnoja och känner mig trygg i att vara i den ålder jag är, det känns faktiskt rätt nice.

Dagen firar hon tillsammans med tjejkompisar som hon lärt känna under olika skeden i livet.

– Det känns lagom stort och jag ser fram emot en härlig tjejkväll.

Carin Ternön

Ålder: Fyller 50 år onsdag 29 maj.

Familj: Maken Urban, döttrarna Maja och Stina, 19 och 16 i sommar, hunden Pippi på Sri Lanka.

Bor: I Kärradal norr om Varberg och delar av året på Sri Lanka.

Gör: Utvecklingsledare på halvtid på förvaltningen för gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka, stöd åt Ung företagsamhet i Halland en dag i veckan. Resten av tiden arbetar hon med familjens företag Jippiebyus som driver hotellet Jippie the Villa i Hikkaduwa på Sri Lanka.

Aktuell: Fyller 50 år i morgon 29 maj, firar detta tillsammans med tjejkompisar (firade med släkten i lördags). Planerar inför fjärde säsongen på hotellet.

Intressen: Familjen, hotellet, yoga, springa och promenera (”jag måste röra på mig”).

Läs mer på: Jippiebyus.se, Jippiebyus på Instagram och Facebook.

Fakta: Sri Lanka

Sri Lanka är en östat i Sydasien, sydöst om Indien. Sri Lanka har runt 20 miljoner invånare och består av en stor tropisk ö (oftast kallad Ceylon) samt ett antal småöar.

1796 blev Sri Lanka en brittisk koloni. 1948 blev nationen självständig som staten Ceylon och 1972 en republik under namnet Sri Lanka. Landet är medlem i Brittiska samväldet.

Källa: Wikipedia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.