Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Carina gör hårfin skillnad

Systerdottern Emma gjorde att idén om en välgörenhetsorganisation föddes. Men det tog lite tid för Carina Asp att förverkliga sin dröm. I år har hennes organisation skänkt sin första peruk till ett behövande barn.

En vilja att göra skillnad är det som styr Carina Asp och det är den viljan som gjort att organisationen Änglahår för barn av barn finns. 
– Jag brinner verkligen för det här. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Carina Asp när vi träffas över en kopp kaffe i centrala Göteborg.
Änglahår är organisationen som tar emot hårdonationer för att sedan kunna skänka peruker till barn som drabbats av kroniskt håravfall, alopecia. 
Men vi tar det från början. Carina är en av två tvillingsystrar, uppvuxen i Stockholm, nu för tiden bosatt i Mölnlycke, utanför Göteborg. Hennes tvillingsyster bor i USA och där bor också systerdottern Emma. Och det är just Emma som är den direkta orsaken till att Änglahår finns.

Emma med familj kom till Sverige för att hälsa på moster Carina. 
– Hon var trött efter den långa flygresan, som ju barn på sju år oftast blir. Jag noterade att hon hade klippt av sig sitt långa hår och sa att jag tyckte att hon var väldigt fin i håret, berättar Carina.
Systerdottern sken plötsligt upp som en sol och började ivrigt berätta om varför hon klippt sig. Tröttheten var som bortblåst.
– Hon hade donerat sitt hår till en organisation som gjorde peruker till andra barn och det som slog mig var den enorma stolthet hon kände över sitt bidrag, säger Carina.
Carina Asp kollade upp om det fanns något liknande i Sverige, men kunde inte hitta något.
– Det gjorde mig lite frustrerad, men jag la det lite åt sidan eftersom jag hade en liten baby att ta hand om just då, men det såddes ett frö i mig, säger hon.

Livet rullade på, yngsta barnet, Lovina, blev äldre och Carina ägnade inte hårdonationerna någon större tid. Sedan blev hon uppsagd från jobbet. Det i sin tur ledde henne till en jobbmässa, som skulle visa sig vara precis det som behövdes för att hennes drömplan skulle börja sättas i rullning.
– Venture Cup hade en tävling i sin monter och jag fick frågan om jag inte hade någon idé jag ville tävla med. Jag hörde mig själv stå där och berätta om att jag skulle vilja samla in donerat hår och skänka peruker till barn som behövde dem, säger Carina.
Carina ställde upp i tävlingen, som gick ut på att stå på en scen och berätta om sin idé, för att på så sätt få investerare att hjälpa till.
– Jag sprang runt i några montrar för att söka lite jobb och satte mig sedan ner och skrev ner min idé så jag skulle ha något att säga. Jag hade två timmar på mig och jag fick verkligen flow, bara skrev och skrev, säger hon.

Carina vann inte tävlingen, men det väckte något i henne och hon började sätta sin plan i verket. 
– Samtidigt blev jag erbjuden ett jobb och tackade ja. Det fick Änglahår lida lite av i början. Jag hade en mentor via Venture cup och fick hela tiden höra att den här idén inte skulle generera några pengar.
– Han hade verkligen inte fattat vad det här handlade om! utbrister hon.
– Det här är viktigt för mig, jag bara måste göra det här, säger hon och för handen mot hjärtat för att visa att det handlar om en inre glöd.
2013 bestämde hon sig för att satsa ordentligt på sin idé. Den ideella föreningen Änglahår för barn av barn bildades och sedan dess har verksamheten sakta men säkert ökat.

Föreningen tar emot donerat hår och säljer det till ett perukföretag. För pengarna som kommer in skall det köpas specialbeställda vakuumperuker, av samma företag, till barn som har ansökt om hjälp hos föreningen. Att göra en peruk tar flera månader och det är det största skälet till att Carina bara vänder sig till barn som har permanent håravfall. Barn som till exempel genomgår en cancerbehandling hinner oftast få tillbaks en del av sitt egna hår innan peruken hinner göras färdig.
– Och jag vänder mig bara till barn, eftersom jag vill att barn skall kunna vara barn och därför få en riktigt bra peruk, som sitter på även om de hoppar och leker. 
Det har tagit tid att få fart på föreningen, framförallt eftersom den jobbar utan att lägga en krona på marknadsföring. All marknadsföring har gjorts via sociala medier, ett naturligt val för Carina, eftersom hon till vardags jobbar som marknadsförare med digital specialistkompetens.

Och i år har det plötsligt hänt något. Donationer av hår har börjat strömma in från flera olika länder och det har gjort att föreningen har kunnat skänka sin allra första peruk. En vakuumperuk kostar mellan 25 000 och 40 000 att tillverka och den är måttbeställd efter individen.
– Som det der ut nu kommer vi att kunna ge bort ytterligare två stycken i år. Kan jag bidra på något sätt till att göra samhället bättre, så vill jag göra det, säger hon.
Och det är känslan av att göra skillnad som hon vill förmedla, både genom att ge, men också genom att ge andra möjligheten att ge.
– Alla som donerar hår får ett diplom och de som donerar får gärna tala om varför de väljer att donera till oss. Vi har fått så många fantastiska berättelser, men väldigt många donerar helt enkelt för att de kan. Det visar den goda sidan hos människan och det ger mig ett stort hopp, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.