För fem år sedan fick Leine Persson Johansson cancerbeskedet. Nu hjälper hon andra som hamnat i samma situation. Kraftens Hus, där hon sitter med i styrelsen, öppnade i Borås i februari i år och är ett stödcentrum för cancerdrabbade.
För fem år sedan fick Leine Persson Johansson cancerbeskedet. Nu hjälper hon andra som hamnat i samma situation. Kraftens Hus, där hon sitter med i styrelsen, öppnade i Borås i februari i år och är ett stödcentrum för cancerdrabbade. Bild: Jan Larsson

Cancerbeskedet blev starten på Leines nya liv

Tiden efter cancerbeskedet famlade hon i mörker. Fem år senare äter Leine Persson Johansson sin bromsmedicin och ser Kraftens Hus i Borås som den samlingsplats hon själv sökte.

ANNONS

Leine visar runt i de ljusa öppna lokalerna, bland samtalsrum, yogarum och målarverkstad. Hon pratar om vikten av att komma igång att göra saker och inte minst träffa andra som har tagit sig igenom samma resa.

– Den som inte har gått igenom en cytostatikabehandling har nog svårt att förstå hur mycket det påverkar en som människa, alla tankar som flyger runt i huvudet, menar Leine.

Kraftens Hus öppnade i februari i år och är ett stödcentrum för cancerdrabbade. Just ett sådant ställe hon själv letade efter under den mörka tiden.

– Det blir så mycket frågor som dyker upp. Jag fick själv föra en hård kamp för min familjs rättigheter och att få till samtalsstöd för barnen. Här kommer vi att ha samtalsgrupper för cancersjuka föräldrar som har barn hemma, om hur man får vardagen att fungera och hur man bemöter barnens oro.

ANNONS

Ont i bröstet och allmän trötthet

2013 arbetade Leine som elektriker och hade redan året innan märkt symptom som ont i bröstet och en allmän trötthet. Beskedet från läkarna var att det antagligen berodde på stress. Men när hon sedan upptäckte en knöl vid halsen förstod hon att något var fel.

– Jag fick tjata mig till att ta prover. Man trodde att det var en infektion i körtlarna. Till slut fick jag göra ett ultraljud och ett stickprov togs i knölen.

Veckan efter blev hon uppringd och ombedd att ta med sig en anhörig till sjukhuset. Väl på plats fick Leine beskedet att hon hade en elakartad cancer.

– De berättade att de inte visste var huvudtumören fanns och talade om att de skulle remittera mig till lungkliniken. Och där släppte de mig. Inga erbjudande om samtal eller liknande.

Huvudtumören hittades i Leines lungor, trots att hon inte är rökare.
Huvudtumören hittades i Leines lungor, trots att hon inte är rökare. Bild: Jan Larsson

Leine blir tyst en stund och säger sedan att de veckorna var de värsta i hennes liv.

– Det var hemskt. De släppte mig bara. Jag fick själv ringa och försöka leta reda på vem som var kurator på lungkliniken. Tyvärr fungerar det fortfarande så här i utredningsskedet. Som tur var blev sjukhuskyrkan min räddning. Jag har varit troende sedan barnsben och den tron har gjort att jag klarat saker lite bättre. Sedan har jag en familj. Att vara ensam i en sådan här situation måste vara fruktansvärt.

ANNONS

Huvudtumören hittades i lungorna, trots att Leine inte är rökare.

– Man vet att lungcancer av någon anledning ökat bland kvinnor som är icke-rökare under de senaste åren. Det är fler kvinnor som dör av lungcancer än bröstcancer varje år. Varför vet man inte riktigt.

Tänker slå rekordet

Efter en andra behandling fick hon veta att hon hade en speciell mutation av lungcancer som gör det möjligt att behandla med bromsmedicin. Läkaren menade att detta förbättrade hennes situation avsevärt. Hon började med bromsmedicinen 2014. Leine berättar om ett brev hon skrev.

– När jag började äta medicinen skrev jag till AstraZeneca och frågade hur lång tid någon ätit det här som längst. De svarade att det var sju år. Då bestämde jag mig för att jag ska slå det rekordet, skrattar Leine.

Kraftens Hus är ett tre-årigt projekt som designats med och för patienter och närstående. Förstudien har drivits av Regionalt cancercentrum väst, tillsammans med Centre for Healthcare Improvement vid Chalmers, där många patienter och närstående har varit involverade i processen. Projektet delfinansieras från 2018 med bidrag från Västra Götalandsregionen.

– Vi försöker få in näringslivet och har fått två företagare som sponsrat. Sedan hoppas vi att också Borås kommun och de andra Sjuhärads-kommunerna ska gå in i projektet. Förhoppningen är att det ska bli Kraftens Hus på flera ställen i Västra Götaland, helst i hela Sverige.

ANNONS

Engagerad på flera håll

Förutom Kraftens Hus där Leine sitter med i styrelsen är hon också patientföreträdare på Regionalt cancercentrum väst. Hon är även engagerad i Lungcancerföreningen nationellt, där hon är suppleant i styrelsen. Mycket handlar om att få träffa andra som drabbats av sjukdomen.

– Samtidigt som det här är ett sätt att inte känna sig ensam är det en möjlighet att engagera sig själv. Jag är med på mina egna villkor och vissa uppdrag får jag säga nej till när orken tryter. Men det ger mig otroligt mycket bara att finnas till och få visa att man kan leva så här länge med lungcancer. Det behöver inte betyda slutet. Sedan är det väl lite så att det är bra att vara påläst tror jag. Om vad det finns för mediciner, om vilka behandlingar som finns. Att man ifrågasätter att man får en bättre vård.

Leine Persson Johansson

Ålder: 49 år.

Yrke: Elektriker

Familj: Maken Mattias, två barn.

Bor: Sexdrega

Intressen: Familjen, kyrkan, film, gården.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS