Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Att vara scenartist handlar till stor del om kärlek till och gemenskap med publiken", säger Caligari, som egentligen heter Tord Sandström Fahlström.

Caligari älskar jobbet som varietéartist

– Varietéartislivet var nog egentligen det enda valet för mig, säger trollkarlen, magikern, jonglören och fakiren Caligari.

Det började när Tord Sandström Fahlström var nitton år och blev tillfrågad om han ville assistera trollkarlen Gaston i ett scennummer. Det sa klick och Tord kände att här hörde han hemma.
Tills dess hade Tord lutat mer åt filmhållet.  
– Min pappa Jerker Fahlström är skådespelare så hemma handlade det alltid om teater. Mamma är psykolog med stort intresse för människor. Och att vara scenartist handlar ju till stor del om kärlek till och gemenskap med publiken.
Nog hade många föräldrar oroat sig om sonen ville bli fakir. Att gå upp i en trappa där stegen är vassa svärd eller att stå på en spikmatta är minst sagt ett högriskjobb.
– Pappa är kanske lite orolig ibland när jag går barfota på svärd men annars tycker han bara det är roligt att jag hamnat i nöjesvärlden och att vi ibland kan jobba ihop.

I dag är Tord, 28 år, den erfarne varietéartisten Caligari som uppträtt på olika marknader och barn- och kulturfestivaler i hela landet. 
– Jo, det är mycket jobb. Faktum är att det alltid är jobb. Om jag inte uppträder är det träning på nya och gamla trick, marknadsföring, resor, administrativt arbete. Man måste hela tiden lära sig nytt, det går inte att enbart komma med nummer som blev uppskattade förra året. 
Dagen efter vi träffas skulle han haft en ledig halvdag.
– Men så kom något emellan så då försvann den semesterdagen också.
Det kan låta lite tufft men inte för Caligari.
– Alla jobb har för- och nackdelar. Livet som varietéartist har så många fördelar att jag gärna jobbar jämt. Jag gillar det äventyrliga. Jag får resa mycket och träffa och bli inspirerad av andra inom samma bransch. Det finns ingen formell utbildning för varietéartister, det handlar om att lära och få idéer av andra. Ofta känner jag mig som att jag simmar i ett hav av erfarenheter.
Det som drar är också den magiska publikkontakten.
– Publiken är en så viktig del i en föreställning. Särskilt roligt är det när små och stora kan hänföras av samma föreställning. Då vet jag att det har något att dela efteråt. 
Det gäller att vara flexibel och fånga upp reaktionerna.
– En gång hoppade plötsligt en liten kille upp på scenen för han ville dansa. Jag drog mig lite tillbaka och började spela på sked till hans nummer. Publiken jublade och vad gjorde det att jag fick skippa två nummer jag planerat. Sådana upplevelser är dyrbara.

Det finns inte mycket som förefaller omöjligt för Caligari när det gäller utmanande trick.
– Det handlar om kunskap och träning. När man ska gå på svärd till exempel gäller det att lära sig fördela kroppens tyngd rätt.  Innan man kan det får man träna med skorna på.
Förutom sina egna framträdanden jobbar Caligari med kollegor i två grupper. Dels i Varité Vagant tillsammans med två musiker varav en är hans flickvän och dels gruppen Magikergränd som i vår gjort serien Mysteria i Barnkanalen. 
– I höst spelar ni in tjugo avsnitt till som kommer att sändas till våren. Verkligen roligt att det blir så uppskattat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.