Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Burundis musikprofil glömmer inte sitt hemland

Från Burundis topplistor till Guldheden är steget långt, men Jean Claude Irakoze glömmer inte sitt hemland. Därför har han startat en välgörenhetsorganisation som skall göra Burundi till ett bättre land att leva i.

 

Burundi är ett litet östafrikansk land, bara en bråkdel av Sveriges storlek, men med ungefär lika stor befolkning. Landet har länge plågats av inbördeskrig och oroligheter, vilket gör att svenska UD avråder från resor dit. Landet klassas som ett av de fem fattigaste i världen. 
Det är den bakgrunden som gjort att Jean Claude Irakoze startat sin välgörenhetsorganisation, Ndumurundi initaive, som betyder Jag är Burundier.
– I Burundi delas folk in i tre etniska grupper, vilket jag inte accepterar eftersom vi alla är burundier. Om man säger att detta är hutuer, detta är tutsier och så vidare, så ökar konflikterna. Vi har samma kultur, pratar samma språk, ser lika ut. Vi är burundier och borde jobba tillsammans för att bygga landet.

Jean Claude Irakoze förklarar att en stor anledning till problemen i landet är att det har varit krig i många, många år. 
– Det är som en cirkel av krig, det bara fortsätter och fortsätter. Fram tills nu har det varit etniska krig. Vår president får bara sitta i två mandatperioder och sedan måste han sluta. Men vår nuvarande president ville inte sluta, så nu är det spänningar med oppositionen också, säger han.
Han funderade mycket på hur man kan stoppa krigscirkeln och kom fram till att nyckeln är den här generationens unga människor. 
– Jag tänkte att jag vill jobba med de unga människorna och lära dem om kärlek, sammanhållning, att vara ansvarstagande. Då kommer de yngre att få en ny attityd i framtiden och när de har ändrat si attityd till att de skall jobba för folket, inte för sina egna intressen, då kommer landet att bli okej, säger han.

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Hemma i Burundi är Jean Claude Irakoze mer känd under artistnamnet Jiji Seven och har haft stora musikframgångar, framförallt inom reagge- och dancehallgenren och det har gjort att han har turnerat en hel del, både i Burundi och i grannländerna.
– Jag växte upp i en kristen familj och min pappa var pastor. På grund av orättvisorna jag såg i samhället och på grund av det som drabbade min familj kände jag att jag ville göra något för att slåss mot orättvisorna, säger han.
I korthet handlade det om att hans pappa köpte en egendom och bad en vän att se efter den medan han själv var ute och missionerade. "Vännen" stal egendomen genom förfalskade papper. När det väl hamnade i rätten mutade mannen folk så att processen skulle dra ut på tiden.
– Under tiden levde vi ett dåligt, fattigt liv utan mat och med en massa problem. För att kunna påverka på något sätt blev det att jag använde mig av den talang jag hade och det var musiken, säger han.

Även om själva organisationen Ndumurundi iniative är nybildad, jobbar Jean Claude redan på att göra Burundis framtid ljusare. I samband med att han släppte sin senaste skiva höll han en konsert där alla intäkter har gått till att betala skolgången för 30 burundiska barn.
– När jag har rest runt i landet och besökt byar så ser jag hur unga människor hoppar av skolan, de har inga jobb och är analfabeter. Jag fick idén att motverka analfabetismen i landet genom att hjälpa barn att betala deras skolavgifter.

Jean Claude kom till Sverige för två år sedan, eftersom hans fru Cynthia bodde här, och de bor nu i en lägenhet i Guldheden med sin knappt fem månader gamla dotter. Hittills har han lärt sig svenska på SFI-nivå och pratar även engelska, franska, swahili och modersmålet kirundi.
– Problemet är att jag oftast pratar engelska med mina vänner eftersom jag är mycket bättre på det, så jag tränar alldeles för lite på svenskan, säger han och skrattar.
För tillfället pluggar Jean Claude Irakoze, bland annat matte, engelska 6 och svenska, för att få behörighet till universitetet. I Burundi har han läst tre år psykologi på universitetet, men har inte avslutat sina studier och tanken är att han skall fortsätta på universitetsnivå när behörighetskurserna är avklarade. 

Sedan han kom till Sverige har han letat efter musiker att bilda ett band med, men det har inte varit det lättaste. Det har gjort att musiklivet står ganska stilla just nu. Men ibland blir han inbjuden att spela vid någon konsert eller liknande, till exempel på Göteborgsoperan.
– Folk här i Sverige verkar ha så mycket att göra, så de inte hinner med att spela. Dessutom är det väldigt dyrt att spela in en skiva här, så just nu gör jag ingenting när det gäller musik, säger Jean Claude.
Han hoppas på att få till ett event, helst under hösten, där burundisk kultur och musik visas upp. Tanken är att det skall ge pengar till Ndumurundi initiative och samtidigt göra människor i Sverige medvetna om vad Burundi är.
– Det är många som inte ens vet att det är ett land. Burundi har många talanger, men på grund av problemen i landet så stöttar inte ledarna de unga. Jag vill stötta de här talangerna, så de kan använda sina gåvor att hjälpa och stötta andra, säger Jean Claude.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.