Läkarna hittade aldrig Lars ursprungstumör men genom provtagningar kunde man ändå konstatera malignt melanom. ”Solvanor är något man bör fundera på och vara aktsam kring. Jag personligen är inte nojig för solen, men man får tänka efter lite”, säger Lars.
Läkarna hittade aldrig Lars ursprungstumör men genom provtagningar kunde man ändå konstatera malignt melanom. ”Solvanor är något man bör fundera på och vara aktsam kring. Jag personligen är inte nojig för solen, men man får tänka efter lite”, säger Lars. Bild: Anna Edlund

Bromsmedicinerna håller cancern i schack

Metastaser i hela kroppen. När Lars Adill fick det chockartade beskedet upplevde han en näst intill obeskrivbar känsla av tomhet. Men över ett år senare håller bromsmediciner cancern i schack samtidigt som Lars fokuserar på att leva i nuet.

ANNONS

Förr, innan han insjuknade, tänkte han att han skulle leva tills han blev 80 och sedan dö naturligt. Nu känner sig trebarnspappan Lars Adill ödmjukare inför livet och undviker att tänka så långt fram.

– Jag tar vara på nuet, tycker jag. Jag är mer här och nu. Men såklart går det i perioder. Ibland hamnar jag i en svacka. Jag kan få dödsångest. Men just nu känns det bra.

Malignt melanom

Lars, som lever med metastaserat malignt melanom, gör en kort paus innan han konstaterar att det var en chock att få veta att han drabbats av en typ av cancer som ofta inte går att bota.

ANNONS

– Fast specialistläkare pratar inte riktigt så. Forskningen går framåt hela tiden.

Bild: Anna Edlund

Det hela började sommaren 2017. Lars kände sig krasslig, som han själv uttrycker det – han hostade och var hängig. Under en period träffade han via vårdcentralen flera olika läkare men blev vid varje tillfälle hemskickad.

– Jag var inte tillräckligt dålig, säger Lars dröjande.

Men så när Lars, som ursprungligen kommer från Östersund, i oktober samma år skulle åka med sin husbil till den jämtländska staden för att parkera bilen där över vintern blev han under resan dålig. När han kom fram var det så illa att han bestämde sig för att åka till akuten.

– Där tog de mig på allvar direkt och gjorde en ordentlig röntgen, berättar Lars.

Metastaser i hela kroppen

Ett par dagar senare kom en läkare med chockbeskedet, metastaser i hela kroppen. Då visste man dock ingenting om ursprungstumören och kunde därför inte säga vilken typ av cancer som gett upphov till metastaserna.

– Jag har nästan förträngt det litegrann, fortsätter Lars. Men redan innan tänkte jag det värsta, att det kunde vara cancer. När jag väl fick beskedet var jag inte riktigt mottaglig. Det var svårt att ta det till sig.

Lars flyttades därefter till Sahlgrenska sjukhuset. En överflyttning som gick mindre bra. Det hade skett en miss och ingen plats fanns förberedd.

ANNONS

– När man väl kommit in i systemet är vården hur bra som helst. Det svåra är att ta sig in – det borde finnas bättre resurser på vårdcentraler. Jag önskar också att cancervården såg likadan ut i hela Sverige. I Göteborg är den bra, jag har haft tur.

Bild: Anna Edlund

Lars fingrar på sin kaffekopp och berättar sedan om ögonblicket då han fick veta cancern han drabbats av var malignt melanom och att det förmodligen inte skulle gå att bli frisk.

– Det var ett jobbigt besked. Men jag fick träffa en specialistläkare och direkt börja med bromsmedicin. Snabbt hände saker i kroppen. Redan efter två veckor kände jag mig mycket bättre.

Flexibel sjukskrivning

I nästa andetag förklarar Lars med ett leende att han innan året var över kunde börja jobba igen.

– Jag har flexibel sjukskrivning vilket gör att jag kan jobba så mycket jag orkar. Allt har verkligen fungerat jättebra med Försäkringskassan och jag har en bra arbetsgivare. Jag får ta det i min takt men känner ändå att jag gör nytta.

Genom Facebook har Lars även kommit i kontakt med andra med malignt melanom, han har startat en fikagrupp i Göteborg och även gått med i Melanomföreningen där han sitter i styrelsen.

ANNONS

– Det känns bra att träffa andra man kan byta erfarenheter med. Vi fikar och pratar om hur livet är.

Tillsammans med ytterligare några ur Melanomföreningen fick Lars i december träffa Nobelpristagarna Tasuku Honjo och James P. Allison. Cancerforskarna prisades förra året för sina upptäckter kring immunterapi.
Tillsammans med ytterligare några ur Melanomföreningen fick Lars i december träffa Nobelpristagarna Tasuku Honjo och James P. Allison. Cancerforskarna prisades förra året för sina upptäckter kring immunterapi. Bild: Christine Olsson

Tillsammans med ytterligare några ur Melanomföreningen fick Lars i december chansen att träffa Nobelpristagarna James P Allison och Tasuku Honjo. Cancerforskarna prisades förra året för sina upptäckter kring immunterapi, en behandlingsform som ger hopp till patienter med spridd hudcancer.

– Det var ett väldigt speciellt möte, säger Lars. De blev så tagna av stunden. En av dem började gråta, jag med. Det var mycket känslor. Några ur föreningen behandlas redan med immunterapi.

Lars konstaterar att det känns bra att forskningen går framåt.

– Det kommer mycket nytt. Medicinen jag tar nu kan man bli resistent mot. Lägre fram kanske jag får prova immunterapi, även om den behandlingen inte fungerar på alla.

Regelbundna kontroller

Han förklarar att han så länge han mår bra i kroppen inte oroar sig så mycket för framtiden. Han har psykologstöd och går på regelbundna kontroller.

– Jag blir väl omhändertagen, säger Lars. Fast ett tag tänkte jag så fort jag blev hostig att medicinen hade slutat verka.

Snön som nyss yrde i luften har övergått i regn. Men det vita på marken påminner Lars om glädjen han kände i februari förra året då han trots sjukdomen orkade åka till fjällen med barnen.

ANNONS

– Jag förmedlade tidigt till dem att jag inte vet hur länge jag lever. Öppenhet är en ledstjärna för mig.

Lars Adill

Ålder: 48 år.

Bor: Mölnlycke.

Familj: Tre barn och en flickvän.

Gör: Enhetschef inom Göteborgs Stad.

Intressen: Olika typer av relationer.

Fakta: Världscancerdagen

Världscancerdagen infaller den 4 februari varje år och instiftades av Union for International Cancer Control. Syftet med Världscancerdagen är bland annat att öka kunskapen om cancerpatienters och närståendes situation.

För mer information: www.worldcancerday.org

Fakta: Malignt melanom

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Den beror oftast på att man har bränt sig flera gånger i solen. Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.

Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. Men det är viktigt med sunda solvanor redan när man är barn för att minska risken för att få malignt melanom när man blir äldre.

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden.

Källa: Vårdguiden 1177

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS