Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under sin långa Ikea-karriär har nye koncernchefen Jesper Brodin bland annat varit assistent till Ingvar Kamprad, företagets nyligen avlidne grundare. Bild: Johan Nilsson, Jean-Christophe Bott
Under sin långa Ikea-karriär har nye koncernchefen Jesper Brodin bland annat varit assistent till Ingvar Kamprad, företagets nyligen avlidne grundare. Bild: Johan Nilsson, Jean-Christophe Bott

Brodin har gått den långa vägen till toppen i Kamprads fotspår

Efter 23 år på olika positioner inom Ikea fick Jesper Brodin frågan om att bli företagets vd och koncernchef. Han beskriver första känslan som både obekväm och triggande.
– Det kändes större än vad jag kunde klara av.

Med drygt 160 000 anställda i 30 länder är Ikea ett av världens största bolag. Att vara den som leder detta är givetvis ett stort ansvar. Å andra sidan kom inte frågan som en blixt från klar himmel. I 23 år har Jesper Brodin jobbat i företaget. Under tiden har hans befogenheter växt successivt.

Allt började med att han efter sin examen i industriell ekonomi vid Chalmers i hemstaden Göteborg längtade efter att komma ut i världen och ”testa vingarna” och såg att Ikea sökte en inköpschef i Pakistan. Design gillade han redan och att företaget kändes konkret. Dessutom upptäckte han – genom att läsa En möbelhandlares testamente som Ingvar Kamprad skrev 1976 tillsammans med några kollegor – att företagets vision inte bara handlade om att tjäna pengar åt aktieägare, utan att det fanns något meningsfullt.

– Det blev jag snabbt fascinerad av, säger han.

Nära havet vill han bo

När vi får tag i Jesper Brodin har han just tillbringat en vecka i Ryssland och Sverige. Nu är han tillbaka i den holländska staden Leiden dit han och familjen flyttade från Helsingborg för drygt ett år sedan.

– Jag sitter på vårt huvudkontor och tittar ut över en ganska solig dag.

Om Nederländerna i allmänhet och Leiden i synnerhet har han bara gott att säga: De flesta pratar engelska, här finns ett stort kulturutbud och kustremsan har en fantastiskt vacker natur. Bara någon kilometer från hemmet ligger för övrigt samma gamla Nordsjön som han växte upp med.

– Skillnaden är att man som göteborgare är van vid granitklippor. Men jag mår bra av att bo nära havet, det är mitt ställe.

Jesper Brodin läste industriell ekonomi vid Chalmers hemma i Göteborg och längtade efter att komma ut i världen. Jobbet som Ikeas inköpschef i Pakistan blev inkörsporten.. Bild: Johan Nilsson
Jesper Brodin läste industriell ekonomi vid Chalmers hemma i Göteborg och längtade efter att komma ut i världen. Jobbet som Ikeas inköpschef i Pakistan blev inkörsporten.. Bild: Johan Nilsson

Även om jobbet inte är allt i livet har det i Jesper Brodins fall spelat en stor roll. Genom sina olika positioner har han bott på flera platser i världen och haft varierande arbetsuppgifter. Efter Pakistan blev han inköpschef i hela Sydostasien. Därefter assistent till Ingvar Kamprad, affärsområdeschef för kök och matplats, inköpschef i Kina och vd för inköps- och sortimentsbolaget Ikea of Sweden.

Drygt ett år som koncernchef

Och från och med första september 2017 är han alltså boss över hela möbeljätten.

– Jag har haft en otrolig tur och inte lagt så mycket tid på att fundera över nästa steg, jag har faktiskt aldrig sökt något jobb på Ikea. Däremot fick jag tidigt det goda rådet att visa vad jag kan och har tagit den chansen.

Har du tackat nej till jobb också?

– Det har hänt några gånger, då har det som regel handlat om vad som passat i livet, geografin och så. Men ofta har jag fått chansen att göra något som lett framåt. Ibland har jag fått en känsla av att "det här är egentligen för stort och för svårt för mig". En känsla av att det pirrar i magen. I början en delvis obekväm känsla, men man lär sig med åren att känna igen den och att det är den som triggar.

– När jag tog det här uppdraget hade jag samma känsla, det kändes större än vad jag kunde klara av. Sedan, när man tackar ja, börjar resan. Jag brukar gå in med stora öron och med en inställning att man får lära om i varje nytt uppdrag man tar.

LÄS MER: Ikea når fler på nätet – lyfter försäljningen

Dags att tända stubinen

Nu har första vd-året gått och Jesper Brodin känner sig taggad. Riktningen är utpekad och det är som han säger ”dags att tända stubinen och dra igång”. En del i det arbetet handlar om att fortsätta att expandera till fler länder. Senast nu i september öppnades ett varuhus i det 30:e landet, Indien, i miljonstaden Hyderabad. Och så kommer den digitala utvecklingen och näthandeln med stora steg.

Bild: Johan Nilsson
Bild: Johan Nilsson

Samtidigt är Jesper Brodin mån om att medverka i och driva klimat- och miljöarbetet vidare.

– Ska man nå riktig förändring i världen räcker det inte att idémakare och mindre innovativa företag tar klivet utan att storföretagen är med och leder det och tar ansvar. Och det görs. Samarbetet med FN:s hållbarhetsmål är mer intensivt än någonsin.

– Jag vill visa att det går alldeles utmärkt att göra bra affärer och samtidigt ha en positiv påverkan när det kommer till hållbarhet.

Jesper Brodin

Ålder: Fyller 50 år den 9 november.

Bor: I staden Leiden i Nederländerna.

Familj: Fru Lena och tre barn på 16, 14 och 12 år.

Gör: Koncernchef och vd för Ikeakoncernen.

Om att fylla 50: ”Det är lite blandade känslor. Ett lugn och en känsla av att man kommit till ett ställe i livet där man förstår sig själv ganska bra och har åstadkommit några saker. Samtidigt – vad mer vill jag göra i livet? Med en familj med tre barn, snart tonåringar allesammans, är det fullt ös på alla plan. Och samtidigt att leda ett företag med verksamhet i 30 länder, 160 000 kollegor och en spännande agenda framåt. Så får frågorna om framtiden vänta, nu är det bara att njuta.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med att ha en trevlig dag med familjen. Sedan kommer vi nog att planera en resa efter jul. Kanske köper jag en ny gitarr, det brukar jag göra.”

Om jag blir bjuden på middag vill jag ha: ”När man bor utomlands längtar man efter klassisk svensk mat, svensk husmanskost. Gärna något med kokt färskpotatis. Och kåldolmar var det länge sedan jag åt.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.