Britt Tallhage fyller 60 och brinner av iver att fortsätta sitt jobb som chef för flyktingmedicinsk mottagning, Kris- och traumamottagningen och Vårdcentralen för hemlösa.
Britt Tallhage fyller 60 och brinner av iver att fortsätta sitt jobb som chef för flyktingmedicinsk mottagning, Kris- och traumamottagningen och Vårdcentralen för hemlösa.

Britt trampar vidare mot nya mål

"Flyktingskap och annan utsatthet är inte en sjukdom. För oss handlar det om att stärka friska människor som varit med om svåra saker". Det säger som Britt Tallhage som arbetat med människor i utsatthet i hela sitt yrkesliv. Nu fyller hon 60, full av energi för att fortsätta.

ANNONS
|

När Britt Tallhage var 17 år åkte hon iväg som utbytesstudent till USA med Youth for Understanding (YFO) – en organisation hon fortfarande är aktiv i på olika sätt.

Året i USA blev starten på ett livslångt intresse för människor och andra kulturer. Och helt i linje med det blev det sedan utbildning till socionom och många år med olika uppdrag inom socialtjänsten i Göteborg och på Öckerö, och sedan sex år i Västra Götalandsregionen som chef över mottagningar som möter flyktingar, hemlösa och personer som genomlevt kris och trauma.

– Det är som om allt vävs ihop, säger Britt.

ANNONS

Under ganska många år arbetade Britt på ungdomsmottagningen i Göteborg. Ett arbete som bland annat tog henne till Rumänien tillsammans med hjälporganisationen Reningsborg som har sin bas i Göteborg. I Rumänien mötte hon kvinnor, många av dem romer, som födde barn som de direkt lämnade på barnhem.

– På plats träffade vi lokala socialarbetare och tillsammans satte vi fokus på att kvinnorna skulle kunna försörja sig och behålla sina barn, säger Britt som vid sidan av sitt jobb sedan många år arbetar som volontär på Reningsborgs second hand i Frölunda. En lördag i månaden är hon där.

– Jag tycker om att vara där, det är en härlig miljö. Jag tycker om deras sätt att arbeta, både härhemma och i Rumänien, att de kommer in från sidan och stödjer och hjälper utan att ta över.

En omvälvande tid för Britt var när hon arbetade som en av samordnarna efter diskoteksbranden i Backa 1998 då 63 ungdomar miste livet.

– I mitt yrkesliv finns det ett tydligt före och ett efter branden, säger Britt eftertänksamt.

– Det var ett väldigt spännande jobb på många sätt. Arbetsgruppen hade bra förutsättningar, både ekonomiskt och personalmässigt och Göran Johansson, Göteborgs starke man, var personligen väldigt engagerad. Vår uppgift var att förstärka det ordinarie systemet med skola, skolhälsovård, BUP och sjukhusen, och vi fick väldigt fria händer.

ANNONS

Nu, nästan 20 år senare, har Britt då och då kontakt med en av pojkarna som överlevde branden.

– Vi ringer varandra och går ut och tar en fika. Och varje år träffar jag många av de drabbade på minnesdagen i slutet av oktober.

I dag fyller Britt Tallhage 60 år, och ser fram emot ytterligare några inspirerande yrkesår som chef i en, som hon säger, "väldigt intressant organisation" där Västra Götalandsregionen och Närhälsan (primärvården) samlat Flyktingmedicinsk mottagning, Kris- och traumamottagningen och Vårdcentralen för hemlösa.

– Det var jättebra att vi fanns när den stora flyktingströmmen och de stora behoven kom hösten 2015. Jag har engagerade medarbetare och många som vill arbeta i mina verksamheter, säger Britt.

Nu ser hon fram emot att utveckla flera spännande projekt som är på gång. Bland annat Hälsoskolan/Aktiv, en pedagogisk verksamhet som från 2017 ska erbjudas alla nyanlända i Göteborg som går igenom statens tvååriga etableringsprogram som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Närhälsan.

– Hälsoskolan är mitt stora fokus för de nyanlända. Genom att lära människor att ta mer ansvar för sin egen hälsa rustar vi dem till att få mer egenmakt.

ANNONS

För egen del tänker Britt att hon nu vid 60+ ska få mer egentid, bland annat för att vara mer på sitt älskade Öland. Hon ser också fram emot att få cykla i fler storstäder tillsammans med maken Anders. Att cykla i Göteborg är en del i vardagen, varje arbetsdag cyklar hon från hemmet i Hagen till jobbet vid Kaserntorget, det blir 20-25 minuter varje väg och två mil om dagen. Paret Tallhage har cyklat i Berlin, Rom och London, och nu väntar fler cykelsemestrar.

Fakta: Britt Tallhage

Aktuell: Fyller 60 år i dag, 22 augusti.

Gör: Socionom, chef för Västra Götalandsregionens Flyktingmedicinska mottagning, Kris- och traumamottagningen och Vårdcentralen för hemlösa.

Familj: Maken Anders, två vuxna döttrar, Matilda och Amanda, och bonusdottern Amy.

Bor: I Göteborg.

Intressen: Allt som rör mänskliga rättigheter, cykla i storstäder, Öland – där hon är uppvuxen och har hus tillsammans med sina systrar.

ANNONS