Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Söker du en reservdel till en gammal Volvolastbil? Då är det Britt-Marie Högberg på Volvo Truck Center i Bäckebol du ska vända dig till. Efter över 40 år som reservdelsman sitter hon inne med unik erfarenhet och kunskap om reservdelar till gamla Volvolastbilar och var man kan hitta dem. Bild: Tommy Holl
Söker du en reservdel till en gammal Volvolastbil? Då är det Britt-Marie Högberg på Volvo Truck Center i Bäckebol du ska vända dig till. Efter över 40 år som reservdelsman sitter hon inne med unik erfarenhet och kunskap om reservdelar till gamla Volvolastbilar och var man kan hitta dem. Bild: Tommy Holl

Britt-Marie löser problem för lastbilsägare över hela landet

Det började med extrajobb på en bensinmack under skoltiden. Sedan var hon såld på det här med bilar och bildelar. Nu har Britt-Marie Högberg jobbat 42 år som reservdelsman på Volvo Truck Center. I dag ringer lastbilsägare från hela landet till henne när de söker delar.
– Det är roligt att vara en problemlösare, säger Britt-Marie.

Hon har jobbat i Volvos butik och på lager i Bäckebol sedan hon var 19 år, då hon började där som elev. Men hon har inget direkt påbrå hemifrån som tydde på att hon skulle hamna i lastbilsvärlden.

– Men det fanns förstås lite bilar omkring mig, erinrar hon sig. Morfar var droskägare och Lundby-åkeriet låg i närheten.

Tänkte bli bilmekaniker

I gymnasiet började hon på ekonomisk linje, men extrajobbet på macken gjorde att hon bytte till fordon och hon tänkte först bli bilmekaniker.

– Jag hade en praktikplats på en bilverkstad på Hisingen. Jag gjorde servicejobb, bytte bromsar och luftfilter. Det är bland det roligaste jag gjort. ”Är du kvar än?”, sa de till mig på kvällarna – jag ville inte gå hem.

”Det är roligt att vara en problemlösare”, säger Britt-Marie. Bild: Tommy Holl
”Det är roligt att vara en problemlösare”, säger Britt-Marie. Bild: Tommy Holl

Men ensam tjej som mekaniker bland killar var inte helt enkelt på den tiden. En lärare tipsade henne så småningom att satsa på reservdelar istället.

På den vägen är det och med sin erfarenhet är hon nu rena guldgruvan för ägare till Volvolastbilar, särskilt de med äldre bilar.

Sparade de gamla katalogerna

Britt-Marie berättar och förklarar varför:

– När datorerna kom skulle man ju kunna hitta grejerna i datorernas katalogsystem. Fast de äldre bilarnas kataloger kom inte med. Men jag såg till att vi behöll alla gamla kataloger.

Gamla handfasta kataloger – Britt-Marie såg till att de sparades när allt digitaliserades och de gamla lastbilarna inte kom med. Bild: Tommy Holl
Gamla handfasta kataloger – Britt-Marie såg till att de sparades när allt digitaliserades och de gamla lastbilarna inte kom med. Bild: Tommy Holl

I dag kan hon många reservdelsnummer i huvudet och ett otal Volvo-modeller har passerat revy genom åren.

– Ibland kan någon del hänga med från bilmodell till bilmodell. Har delen utgått får kunden detaljnumret och en lista med telefonnummer att ringa runt till.

Den där listan är något Britt-Marie, eller ”BM”, som hon kallas av de som känner henne, samlat på sig genom åren. Det är företag som hon vet har köpt upp gamla delar eller skrotar som kan tänkas ha det kunden söker till sin gamla dyrgrip.

Hjälpte man i Estland

För ett tag sedan ringde en man från Uppsala. Hans släkting i Estland hade en gammal Volvolastbil som bara stannat.

– Jag kollade med mekaniker vad det kunde tänkas vara för fel. Sedan gick jag in i katalogen och plockade fram olika tänkbara scenarier till vad det kunde vara.

Estländaren gick efter ”BM”:s tips, som också inkluderade ett elschema. Det slutade med att bilen startade och rullar fortfarande.

– Och så kom det ett gulligt kort till min chef, där jag fick beröm. Det var himla kul, minns Britt-Marie.

Det är sånt här hon tycker är charmen med jobbet.

– Ingen dag är den andra lik, nya utmaningar, när man får gräva lite djupare för att kunna hjälpa kunden. Jag tycker det är jättekul.

Britt-Marie har blivit sitt företag trogen under hela yrkeslivet. Bild: Tommy Holl
Britt-Marie har blivit sitt företag trogen under hela yrkeslivet. Bild: Tommy Holl

Men det kan bli för mycket av det goda också. 2011 gick Britt-Marie in i väggen och var borta från jobbet i fyra månader.

– Jag fick för mycket att göra. Vi var tre i butiken först, sedan gick en i pension. Vi var två kvar, så gick min kollega i pension och jag var ensam. Innan jag fick en ny kollega var det jobbigt. Jag levde med jobbet dygnet runt, drömde om det. När jag fick en kollega slappnade jag av och då sa det bara pang. Kroppen orkade inte. I dag har jag lärt mig att inte ta med mig jobbet hem.

Gillar att jobba med händerna

Vid sidan om arbetet som reservdelsman, den gamla titeln som Britt-Marie fortfarande använder, har hon alltid gillat att ”pyssla och dona med händerna” – som att inreda, sy om kläder, laga mat.

Och att pyssla med växter, det kanske största intresset.

– Min man sa vid nåt tillfälle, ”vi har inget hem längre, vi har ett växthus”, berättar Britt-Marie och skrattar.

När hon räknade dem ett år när hon hade som mest, var det över 100 stycken – som hon planterade om varje vår.

– När jag tittar på kort nu var det lite väl mycket i en lägenhet…

En jobbig tid var när maken Keneth gick bort för ett och ett halvt år sedan.

– Då var jag också sjukskriven en period. Jag tog hand om honom hemma när han var sjuk, och han åkte in och ut på sjukhuset.

Hjälper sin mamma

I dag hjälper hon sin åldriga, sjuka mamma och åker ofta direkt hem till henne efter jobbet.

Men jobbet med att leta fram reservdelar finns där som en glädje och Britt-Marie har inga planer på att sluta innan pensionen.

– Jag tycker jobbet är ”gôrkul” och går fortfarande hit med lust varje dag, säger hon.

Att hon är uppskattad får GP bevis på när vi hälsar på i butiken på Bäckebol. Britt-Marie sitter och pratar med en kund, Mikael Carlsson, K C Åkeri.

– När det gäller reservdelar finns det ingen som slår henne. Och så har hon alla reservdelsnummer i huvudet, säger Mikael Carlsson.

Britt-Marie Högberg

Smeknamn: BM.

Ålder: 60 år.

Yrke: Reservdelsman.

Familj: Sonen Sebastian, 29, dottern Malin, 27 år.

Bor: Furulund, Partille.

Intressen: Växter, handarbete, matlagning, inredning. ”Hade jag inte blivit reservdelsman skulle jag blivit dekoratör eller florist”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.