Inger Jarland Olofsson<strong id="strong-3fb1168ed03fec3a3e781e1bfc4ee98a"> </strong> med boken som hon har skrivit. Bakom henne finns bilder på Brita Maria och Carl Johan, därunder en del av deras barn och barnbarn.
Inger Jarland Olofsson med boken som hon har skrivit. Bakom henne finns bilder på Brita Maria och Carl Johan, därunder en del av deras barn och barnbarn. Bild: Jan Larsson

Breven från farfars far gav Inger idén att skriva en bok

Inger Jarland Olofsson började forska om sin farfars far Carl Johan Josephsson och hittade en berättelse om en piga som födde en oäkta son. Sonen arbetade sig uppåt, först som glasknalle och sedan som grundare för inredningsbutiken Josephssons Glas och Porslin i Göteborg.

ANNONS

Under de 40 åren som lågstadielärare har hon arbetat halvtid, med ena foten i familjeföretaget. Hon var också en av de första lärarna som fick en dator att arbeta med, vilket blev ett lyft i yrkeslivet, men också till nytta för bokprojektet.

– Det gjorde ju också att jag tidigt fick en datorvana som jag har haft nytta av i livet, om inte annat för att skriva den här boken, menar Inger.

Startskottet för bokprojektet

Bokprojektet startade efter att hon läst några brev från Carl Johan.

– Jag hade gått i pension och hade tid över. Sedan började jag läsa i en bok som min pappa fått av Kosta glasbruk när butiken hade 100-årsjubileum. I den fanns ett 30-tal brev som Carl Johan hade skrivit. Det var då jag upptäckte vilken historia detta var.

ANNONS

De handskrivna breven från Carl Johan var adresserade till inspektören på Kosta glasbruk.

– Det handlade om att meddela bruket om försäljningen, nya beställningar och eventuella anledningar till att betalningar är försenade.

Inger studerar bilder på Brita Maria och Carl Johan.
Inger studerar bilder på Brita Maria och Carl Johan. Bild: Jan Larsson

När Inger forskade vidare och fann bouppteckningen efter Carl Johans mamma, Maria Jonsdotter, upptäckte hon en berättelse från tidigt 1800-tal i Hälleberga socken, Småland och om en son född utom äktenskapet.

– Det var som en hel värld av information öppnade sig, inte minst vem som egentligen var Carl Johans biologiska far, berättar Inger.

Gårdens son fattade tycke...

Maria Jonsdotter föddes 1798 i en lantbruksfamilj och fick, som många andra flickor på den tiden, börja tjäna som piga för att försörja sig. Så hände det sig att gårdens son fattade tycke för Maria och gjorde henne med barn.

– Det innebar att Maria fick lämna sin tjänst. Enligt lagen på den tiden var barn utom äktenskapet ”lönskaläge”, vilket var brottsligt. En piga som blivit med utomäktenskapligt barn måste flytta från gården de tjänat på. Båda föräldrarna fick betala böter, men det var kvinnan som fick bära skammen.

Men Maria stod emellertid på sig och drev begäran om underhåll för barnet till tinget.

– En piga hade ju ingen annan som förestod henne än sin far, så det måste varit en oerhört stark kvinna. Sedan tror jag väl att Carl Johans styvfar också drev på. Det kostade ju pengar att ha ett barn i huset som skulle ha mat.

ANNONS

Rörelsens startkapital

Carl Johan växte upp och fick troligen arbeta tidigt redan som barn, både på gården och vid olika glasbruk. När mamman dog 1847 erhöll han de underhållspengar som betalats ut genom åren.

– Det blev ett slags startkapital för Carl Johan, tillsammans med oxar och vagnar efter mammans bouppteckning. Så på det viset kunde han börja köpa upp glas från Kosta Glasbruk och börja sitt liv som glasknalle.

Resorna gick till städer som Mariestad, Uddevalla eller Kalmar där man sedan tog lasten runt kusten upp till Göteborg.

– Det är så intressant att genom breven få ta del av vardagslivet. Han berättar om hur det stormar på havet, hur han färdas med häst och vagn. Vid ett tillfälle åker allt glas i diket för att han kört för fort, en annan gång blir hästen halt och hela lasten försenad.

Paret fick fyra barn

1866 öppnade Carl Johan en egen butik på Kungstorget 3 i Göteborg. Han gifte sig med Brita Maria och fick fyra barn. Efter hans bortgång 1904 tog två av sönerna över verksamheten. Sedan kom första världskriget med svårare tider och affären gick i konkurs.

– Den som startade verksamheten på nytt var min pappa Ragnar, som var sonson till Carl Johan, han antog också det nya familjenamnet Jarland, berättar Inger.

ANNONS

I dag är det Inger som äger företaget ihop med sina tre syskon. Butiken på Korsgatan är fortfarande en stor del av Ingers liv.

– Jag är ju där och arbetar emellanåt. Ibland har vi kundkvällar i butiken, där jag serverar och hjälper till.

Håller föredrag om boken

Berättelsen om boken har spridit sig och hon åker gärna runt och håller föredrag hos olika föreningar som anlitar henne.

– Det har blivit några föredrag genom åren och jag tänker fortsätta så länge folk vill höra min berättelse, menar Inger.

FOTNOT: Ingers bok finns att köpa i Josephssons butik på Korsgatan 12.

Inger Jarland Olofsson

Ålder: 81 år

Familj: Tre barn och fyra barnbarn.

Bor: Lerum

Intressen: Resor, släktforskning, naturen, läsa böcker.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS