Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lågpannerutor passar den stora familjen. 

Brödbak på lätt sätt

Visst vill vi servera nybakat bröd till frukost, men känns det som att tiden inte räcker till? Maria Blohms 
nya bok Långjäst och lättbakat 
har svaret på ekvationen.

Brioche
"Jag tycker verkligen att briocher är fantastiskt goda, speciellt nybakade med smör och marmelad. Men jag orkar inte gå upp klockan fem en söndagsmorgon för att sätta degen. I stället låter jag den jäsa över natten och gräddar på morgonen, så får jag en härligt rykande brioche till frukost!"
12 bröd
Jästid 8–10 timmar

200 gram kall mjölk
0,5 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
20 gram strösocker
4 ägg
650 gram vetemjöl special
200 gram rumsvarmt smör
1 springform, 24 cm i diameter
bakplåtspapper till formen

GÖR SÅ HÄR.
Väg upp mjölken i en bunke och rör ut jästen i den. Väg alla övriga ingredienser utom smöret, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
Knåda degen i en degblandare/assistent i 5 minuter på lägsta hastigheten. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
När degen knådats i 5 minuter tillsätter du det rumsvarma smöret i bitar medan degen knådas. Låt smöret arbetas in ordentligt i några minuter.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat underlag, och dela den i 12 delar som väger 100 gram styck. Rulla dem runda, och lägg dem tätt tillsammans i springformen. Täck formen med plastfolie eller en plastpåse, och låt degen jäsa i rumstemperatur i 8–10 timmar.
Värm ugnen till 230 grader, om du har en varmluftsugn. (Om inte, värm till cirka 250 grader och använd över- och undervärme.) Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt svalna något innan du äter bröden.

 

Långpannerutor
"Det här är ett mjukt, sött och gott bröd som räcker till många och passar bra till frukost med övernattande gäster eller för den stora familjen. Degen kan stå länge i kylen om temperaturen är låg (4–5 grader), men den måste tas ut i rumstemperatur en halvtimme före gräddning."
16 bitar
Jästid 12–14 timmar

500 gram kall mjölk
25 gram färsk jäst
100 gram ljus sirap
0,5 msk malda brödkryddor (anis, kummin och/eller fänkål)
2 tsk salt
40 gram olja utan smak (exempelvis rapsolja)
100 gram rumsvarmt smör
300 gram rågsikt
600 gram vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR.
Väg upp mjölken i en bunke och rör ut jästen i den. Väg alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens.
Knåda degen i en degblandare/assistent i 5 minuter på lägsta hastigheten. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillför inte mer mjöl till degen än vad receptet anger.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag så att den blir lika stor som långpannan, och lägg den sedan i långpannan. Skär degen i 16 lika stora fyrkanter.
Täck långpannan med plastfolie eller en stor plastpåse. Ställ in plåten i kylskåpet i 12–14 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. (Cirka 200 grader om du inte har varmluftsugn. Använd i så fall över- och undervärme.) Ta ut långpannan ur kylen och låt den stå framme i rumstemperatur i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Ät gärna rutorna ljumma.

 

Enkla frukostfrallor med råg och öl
"Det här är de ultimata semesterfrallorna, oavsett om det gäller sommar- eller vintersemester. Rör ihop på kvällen, baka ut på morgonen och grädda direkt. Ölet i frallorna ger inte smak av öl utan bara sötma, så även barn kommer att tycka om dem!"
8 frallor
Jästid 10–14 timmar

33 cl rumstempererat ljust öl
0,5 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
25 gram hela linfrön
50 gram grovt rågmjöl
300 gram vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR.
Häll upp öl i en bunke och rör ut jästen i den. Väg sedan upp alla övriga ingredienser. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens, så slipper du diska så mycket.
Rör samman ingredienserna för hand med hjälp av en slev, slickepott eller degskrapa. Du kan köra degen i degblandare, men det är inte nödvändigt. Det viktiga är att allting blandas ordentligt. Se till att inget mjöl ligger torrt och oblandat.
Låt degen vila i rumstemperatur i en bunke täckt med plast i 10–14 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader om du har en varmluftsugn, eller 275 grader om du inte har en sådan. Använd i så fall över- och undervärme.
Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på den. Forma med hjälp av 2 skedar degen till 8 frallor. Mjöla lätt med rågmjöl ovanpå frallorna, om du vill. Grädda dem i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt svalna något innan du skär i dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.