Brödbak på lätt sätt

Visst vill vi servera nybakat bröd till frukost, men känns det som att tiden inte räcker till? Maria Blohms 
nya bok Långjäst och lättbakat 
har svaret på ekvationen.

ANNONS
|

Brioche "Jag tycker verkligen att briocher är fantastiskt goda, speciellt nybakade med smör och marmelad. Men jag orkar inte gå upp klockan fem en söndagsmorgon för att sätta degen. I stället låter jag den jäsa över natten och gräddar på morgonen, så får jag en härligt rykande brioche till frukost!" 12 bröd Jästid 8–10 timmar

200 gram kall mjölk 0,5 tsk torrjäst 1,5 tsk salt 20 gram strösocker 4 ägg 650 gram vetemjöl special 200 gram rumsvarmt smör 1 springform, 24 cm i diameter bakplåtspapper till formen

GÖR SÅ HÄR. Väg upp mjölken i en bunke och rör ut jästen i den. Väg alla övriga ingredienser utom smöret, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk. Knåda degen i en degblandare/assistent i 5 minuter på lägsta hastigheten. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger. När degen knådats i 5 minuter tillsätter du det rumsvarma smöret i bitar medan degen knådas. Låt smöret arbetas in ordentligt i några minuter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat underlag, och dela den i 12 delar som väger 100 gram styck. Rulla dem runda, och lägg dem tätt tillsammans i springformen. Täck formen med plastfolie eller en plastpåse, och låt degen jäsa i rumstemperatur i 8–10 timmar. Värm ugnen till 230 grader, om du har en varmluftsugn. (Om inte, värm till cirka 250 grader och använd över- och undervärme.) Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt svalna något innan du äter bröden.

ANNONS

Långpannerutor "Det här är ett mjukt, sött och gott bröd som räcker till många och passar bra till frukost med övernattande gäster eller för den stora familjen. Degen kan stå länge i kylen om temperaturen är låg (4–5 grader), men den måste tas ut i rumstemperatur en halvtimme före gräddning." 16 bitar Jästid 12–14 timmar

500 gram kall mjölk 25 gram färsk jäst 100 gram ljus sirap 0,5 msk malda brödkryddor (anis, kummin och/eller fänkål) 2 tsk salt 40 gram olja utan smak (exempelvis rapsolja) 100 gram rumsvarmt smör 300 gram rågsikt 600 gram vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR. Väg upp mjölken i en bunke och rör ut jästen i den. Väg alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens. Knåda degen i en degblandare/assistent i 5 minuter på lägsta hastigheten. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillför inte mer mjöl till degen än vad receptet anger. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag så att den blir lika stor som långpannan, och lägg den sedan i långpannan. Skär degen i 16 lika stora fyrkanter. Täck långpannan med plastfolie eller en stor plastpåse. Ställ in plåten i kylskåpet i 12–14 timmar. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. (Cirka 200 grader om du inte har varmluftsugn. Använd i så fall över- och undervärme.) Ta ut långpannan ur kylen och låt den stå framme i rumstemperatur i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ät gärna rutorna ljumma.

ANNONS

Enkla frukostfrallor med råg och öl "Det här är de ultimata semesterfrallorna, oavsett om det gäller sommar- eller vintersemester. Rör ihop på kvällen, baka ut på morgonen och grädda direkt. Ölet i frallorna ger inte smak av öl utan bara sötma, så även barn kommer att tycka om dem!" 8 frallor Jästid 10–14 timmar

33 cl rumstempererat ljust öl 0,5 tsk torrjäst 1,5 tsk salt 25 gram hela linfrön 50 gram grovt rågmjöl 300 gram vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR. Häll upp öl i en bunke och rör ut jästen i den. Väg sedan upp alla övriga ingredienser. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens, så slipper du diska så mycket. Rör samman ingredienserna för hand med hjälp av en slev, slickepott eller degskrapa. Du kan köra degen i degblandare, men det är inte nödvändigt. Det viktiga är att allting blandas ordentligt. Se till att inget mjöl ligger torrt och oblandat. Låt degen vila i rumstemperatur i en bunke täckt med plast i 10–14 timmar. Sätt ugnen på 250 grader om du har en varmluftsugn, eller 275 grader om du inte har en sådan. Använd i så fall över- och undervärme. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på den. Forma med hjälp av 2 skedar degen till 8 frallor. Mjöla lätt med rågmjöl ovanpå frallorna, om du vill. Grädda dem i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt svalna något innan du skär i dem.

ANNONS

Hallå där! Maria Blohm, författare till boken Långjäst och lättbakat - riktigt bröd med enkla metoder (Tukan Förlag), som ger enkla tips på goda, långjästa bröd för den som vill testa brödbak men kanske inte vågat, eller haft tid.

Var kommer ditt intresse för bakning ifrån? – Jag jobbade först som bagare, sedan tog jag med mig bagerikunskaperna och började i stället hålla kurser och skriva böcker. Jag ville förmedla kunskaper som folk utanför bagerivärlden kanske inte har koll på. Alla kan baka med rätt förutsättningar. Dessutom har jag en fascination för bröd, det är något speciellt och spännande med jäsning och kemin som uppstår när man arbetar med jäst.

Långjäst och lättbakat heter din bok, är det lätt fast det tar lite tid? – Recepten i boken är långsamma, men ändå inte. När man väl ska baka vill man att det ska gå snabbt, samtidigt som bakning och stress inte är så bra kompisar. I boken finns inga recept där du behöver stå och passa degen i flera timmar. Har du lite framförhållning och vet när du vill baka ut den, kan den vila över natten, när du jobbar eller gör något som du hellre vill lägga tiden på.

Varför tror du att många upplever det som svårt att baka? – Bakning fungerar inte som matlagning, vilket många tror. Mat kan du ju justera under tiden den lagas. Med bröd handlar det om att vara noggrann från början. Följ receptet och använd våg så är det inte så svårt! Sen är det bra att veta lite om jäsning och mjöl och vad som händer i degen, då blir det lättare att lyckas.

Vilka är fördelarna med att baka eget bröd i stället för att köpa? – Framförallt är det är jättestor skillnad smakmässigt! Ett långjäst bröd smakar mycket mer. Det kan faktiskt jämföras med långlagrad ost, ju längre den gottat till sig, desto godare blir den. Det utvecklas smaker under jäsningen som inte hinner ta form vid snabbjäst, industritillverkat bröd. Du vet dessutom vad som är i, det är nyttigt och doftar ju himmelskt!

ANNONS