Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fel färg. Blåa köksluckor är ingen favorit.

Vitt och avskalat i köket

Minimalistisk eller lantlig stil. Svenskarna har en klar bild av hur de vill ha sina kök.

I en undersökning som byggbolaget Skanska står bakom har drygt 900 personer, både lägenhetsinnehavare och husägare, svarat på frågor om sitt drömkök. När det gäller kökets stil så är smaken ganska lik hos svenskarna. 22 procent föredrar det minimalistiska köket, 19 procent tycker att det klassiska lantköket är snyggast. Restaurangköket med mycket rostfritt stål fick endast 14 procent.

– Folk tycker att restaurangköket är för kliniskt. Istället föredrar man den typiskt nordiska stilen, stramt och avskalat, säger Marika Nordström, marknadsanalyschef på Skanska nya hem.

Färgen på skåpsluckorna är också viktig. En klar majoritet (55 procent) vill ha vita, gärna matta, skåpsluckor. Blått och grönt var minst populärt, ingen av de tillfrågade kunde tänka sig dessa färger på sina luckor.

Enligt undersökningen Skanskas Bopanel spenderar närmare två tredjedelar i genomsnitt mellan en till tre timmar i köket varje dag. Hälften av de tillfrågade anser att ett kök har en livslängd på sju till tolv år. 37 procent tycker att ett kök ska hålla längre än 12 år. Endast en procent kan tänka sig att byta ut köket mot ett nytt inom tre år.

På frågan om kökets planlösning fick de tillfrågade tre svarsalternativ; öppen, delvis öppen och sluten. 69 procent svarade delvis öppen planlösning.

– Att ha köket i ett separat rum börjar kännas omodernt. Delvis öppen planlösning är den perfekta kompromissen, säger Marika Nordström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.