Visthusboden vid Smålandsstugan

Visthusboden är kanske Göteborgs äldsta träbyggnad.

Det låga huset i Slottsskogen från 1620 är troligen Göteborgs äldsta träbyggnad. Det hoppas och tror i alla fall Smålands Gille, som förvaltar den.

Visthusboden hörde hemma på Trottagården i Långaryds församling i Hylte kommun. Fram till kommunreformen hörde Hylte till landskapet Småland, men därefter till Halland.

Att året just är 1620 beror på att ägaren av Trottagården då bötfälldes, för att han hade avverkat kungliga ekar. Dessa var förbehållna kungen för att användas till skeppsbyggeri.

Att ägaren endast fick lindriga böter för sitt brott, berodde antagligen på att dansken hade bränt ner hela Trottagården. Därför gissar gillet att gården byggdes upp igen, av olagligt avverkade ekar.

Visthusboden hade två avdelningar. I den ena förvarades sovel till vilket räknas spickekorv, saltad skinka och köttprodukter. I den andra fanns potatis och sädesprodukter som mjöl och liknande.

Visthusboden flyttades till Slottsskogen 1905. Den for först med häst och vagn innan den transporterades med tåg till Göteborg.

Smålänningarna i Göteborg behövde ha en egen samlingsplats och hade haft Smålandsstugan på plats sedan 1873. Den är från 1750 också från Hylte kommun. Stugan som är byggd i sydgotisk stil tillhörde en bondesläkt i Skubbhult.

Smålandsgillet håller stugan öppen för allmänheten ett par söndagar i månaden under sommarhalvåret, enligt anslag utanför. Anknytningen för medlemskap är numera att vederbörande tycker om Småland och kanske även de småländska rätterna isterband, kroppkakor och ostkaka.

Bild: Bild: Kent Hallgren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.