Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vinterskörda i trädgårdslandet

Det finns fortfarande mycket att skörda i grönsakslandet, växthus och drivbänkar för den som har tänkt till. Vinterskörden är både nyttig och klimatsmart.

Varför stresskörda på hösten när man enkelt kan dra ut på det roliga genom att välja mer köldtåliga växter? Den klimatmedvetna och odlande kocken Maja Söderberg har planerat sitt köksland för att kunna skörda året om. I hennes kokbok Sju årstider i Majas kök är vintern indelad i två perioder - en för "De frosttåliga" (växter som klarar kylan) och en för "Vinterförrådet" (växter som kan lagras) och hon anpassar recepten efter det närodlade som finns tillgängligt just då.

- Det som får stå kvar i mitt grönsaksland under vintern är grönkålen och brysselkålen. Brysselkål odlar jag särskilt till julafton för att det är en sådan härlig känsla att kunna gå ut och plocka den då, säger hon.

Klimatsmart sallad

Att odla sin egen sallad på vintern i form av exempelvis grönkål eller machésallat har flera fördelar. Dels är grönkål något av det nyttigaste man kan äta, full av C-vitamin, järn och kalcium och en av de växter som till och med smakar bättre efter lite frost. Dessutom är det väldigt klimatsmart.

Maja Söderberg jämför med att köpa ett isbergssalladshuvud, som på vintern kan orsaka 16 gånger mer utsläpp av växthusgaser än om man köper det på sommaren.

- Machésallat som jag sått under hösten skördar jag fram till våren i kökslandet. Jag sår också gärna olika asiatiska fröblandningar och äter de späda bladen i sallader, sedan låter jag några plantor växa till sig. Särskilt bra går det om det har kommit ett snötäcke över som skyddar. Annars lägger jag halm över för att plantorna ska klara frosten.

Skördar i växthuset

Denna metod fungerar alltså för Maja Söderberg som bor i Småland, men sämre i landets norra delar. Trots det skulle många kunna förlänga odlingssäsongen här i Sverige, menar Maja Söderberg.

- I alla kallhus som står tomma över vintern finns odlingspotential, säger hon.

Någon som provat är Barbro Adielsson, som driver fröfirman Runåbergs fröer. Hon bor i zon 2, på gränsen mot 3, i Spekeröd på Västkusten och testodlar alla sina fröer för att se vilka som passar för svenska odlingsförhållanden.

I sitt kallhus, det vill säga växthus som inte är uppvärmt, sår hon machésallat, salladssenap 'Osaka Purple', pak choi och mizunakål under augusti och skyddar plantorna med fiberduk. De asiatiska bladgrönsakerna klarar flera minusgrader och kan sedan skördas under hela vintern.

- Salladssenap har en pepprig smak. Jag använder den i sallad men också i grytor mot slutet av koktiden. De ska inte kokas för då försvinner pepprigheten. Mizunakål, som kan skördas om och om igen, brukar jag fräsa eller använda i grytor.

Vintersäkra kort

I norra Sverige gör man bäst i att satsa på olika sorters grönkål, brysselkål och purjolök om man vill förlänga odlingssäsongen. För en säker skörd gäller det bara att gardera sig mot hungriga rådjur, genom exempelvis staket eller nät.

- Så länge det inte blir för blött klarar purjolök hela vintern, säger Barbro Adielsson. För mycket väta kan få den att ruttna. Men då gräver vi upp plantorna, lägger dem i växthuset, täcker med jord upp till blasten och lägger på en decimeter halm.

Om du vill skörda på vintern

+Välj köldtåliga sorter när du köper fröer.

+Placera odlingsklockor i plast över fleråriga kryddor så kan du fortsätta skörda dem över vintern.

+Bygg en drivbänk med en ram av dubbla brädor och lägg en genomskinlig plastskiva över. Placera en filt över då det är extra kyligt. Här kan du odla köldtåliga bladgrönsaker.

+Täck in grönsakerna på frilandet med halm eller hö.

+Skydda odlingar i växthus med fiberduk.

+Skapa ett miniväxthus av bubbelplast som du ställer i växthuset under vintern. Här kan du även påbörja vårsådden tidigare. (TT)

Klarar mycket frost

Dessa växter kan överleva hela vintern, och här listar vi de tåligaste sorterna:

+Grönkål, 'Winterbor F1' och 'Westland Winter'.

+Palmkål 'Nero di Toscana'. Tål en del frost men inte lika mycket som grönkål.

+Purpurkål 'Baltisk röd'.

+Brysselkål 'Groninger'.

+Purjolök, 'Lungo d'inverno', 'St Victor' och 'Blue Green Winter'.

+Savojkål 'Marner Grüfewi' och 'Vorbote 3'. (TT)

Klarar en del frost

Dessa växter klarar flera minusgrader. Odla bladväxterna i växthus eller drivbänk, de andra kan skyddas med halm eller hö för längre skörd:

+Machésallat, mangold och vintersallat.

+Asiatiska bladväxter som pak choi, mizunakål och salladssenap. Kan behöva extra belysning under den mörkaste tiden.

+Tatsoikål och broccoli. Lite frost gör bara smaken bättre.

+Morot 'Autumn King'. Ska vara tinad vid upptagningen. Samma sak gäller daikon, rättika och kålrot.

+Palsternacka, jordärtskocka, rotpersilja, rotselleri, kardborrerot och svartrot. Skörda tills de fryser fast eller så fort de tinar upp till våren.

+Salladslök, 'White Lisbon Winter Hardy'.

+Persilja. Den krusbladiga sorten är mest tålig. (TT)

Medvetna inköpslistan i vinter

Har du ingen egen odling än men vill handla säsongsanpassat och klimatmedvetet? Håll utkik efter dessa varor i butiken och försök välja så närodlat som möjligt:

+ Pumpa och vintersquash

+ Äpplen

+ Rotfrukter

+ Olika sorters kål

+ Asiatiska bladgrönsaker (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.