Vinterodling på köksbänken

Att skörda krispig sallad och nypa lite örter till dagens middag, det är höjden av lyx för köksträdgårdsodlaren - och starkt förknippat med sommaren. Med rätt utrustning flyttar du in odlingen i köket och fortsätter njuta av hemodlat hela vintern.

ANNONS
|

Solljus och värme, jord, vatten och näring. Det är själva förutsättningarna för att något ska växa i köksträdgården. Men i januari, när jorden ligger fryst och stum och solen knappt orkar över horisonten - då får du själv fixa det naturen brukar bjuda på med hjälp av växtlampor och odlingsstationer inomhus.

– När jag har sått kan jag nästan stå där och titta för att se när det kommer upp. Fastän jag har hållit på så många år, blir jag alltid glad när det börjar växa, säger Lena Ljungquist som skördar örter och grönt i köket hela vintern. Hon driver bloggen "Hemodlat" och webbutiken Wexthuset.com.

ANNONS

Skippa salladspåsen

För Lena innebar det en smärre revolution i odlandet när hon började odla inne för 16 år sedan. Hon som saknade växthus satte upp hyllor med växtbelysning i hela källaren och satte både fröer och sticklingar. I år odlar hon mest sallad och örter i köket.


    Med rätt utrustning kan du odla kryddor och sallad i köket hela vintern. Lena Ljungquist drar upp mycket basilika med hjälp av rätt storts lampor. Foto: Pontus Lundahl/TT
Med rätt utrustning kan du odla kryddor och sallad i köket hela vintern. Lena Ljungquist drar upp mycket basilika med hjälp av rätt storts lampor. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det är så skönt att slippa köpa sådana där trista salladspåsar i affären, de är dyra och så är de nästan kompost redan när man kommer hem. Det är en så skön känsla att servera och äta det man har odlat själv, säger hon.

För den som vill odla inomhus är en bra växtbelysning en förutsättning - det finns massor av varianter i alla prisklasser på marknaden; från diskreta små skärmar för några hundralappar till stora lysrörsvarianter att hänga i taket.

– Har du en tillräckligt bra växtlampa kan du odla citrus eller chili inomhus hela året. Men även en liten basilikakruka behöver extra ljus, att ställa den i fönstret blir sällan riktigt lyckat, säger Lena Ljungquist.

Jord eller vatten

Under en växtlampa kan man odla i jord som vanligt - eller ta det ett steg längre mot science fiction och dra igång en hydrokultur. Det vill säga, odla direkt i vatten med näringslösning i stället för jord. Lena kör båda varianterna.

ANNONS

– Odlar man i jord måste man ju komma ihåg att vattna, och så tar det plats. Dessutom tar det mycket tid att hålla på och plantera om. Hydrokulturen är så otroligt smidig, man behöver inte göra någonting egentligen.


    Att odla grönsaker inomhus under vintern är enkelt och smidigt. Lena Ljungquist är självförsörjande på kryddor och sallad även under vintern. Foto: Pontus Lundahl/TT
Att odla grönsaker inomhus under vintern är enkelt och smidigt. Lena Ljungquist är självförsörjande på kryddor och sallad även under vintern. Foto: Pontus Lundahl/TT

För hydrokulturen finns färdiga moduler att köpa, med växtlampa, hållare för växterna och en liten pump som driver runt vattnet i vattentråget.

– Man bara ställer ned grejerna och häller upp vatten till strecket. Sedan fyller man på näring var tredje vecka, säger Lena Ljungquist.

Hon har haft sin odlingsstation i fyra år och är jättenöjd. Den drar lite el tack vare ledlampor och att pumpen går på intervall.

– Jag tycker att man kan prova med en liten instegsmodell för några hundralappar för att se om man fastnar för det. Sedan går det att nörda loss hur mycket som helst om man vill.

Örter och smågrönt

För den som vill börja odla inomhus rekommenderar Lena Ljungquist basilika.

– Det finns så många roliga sorter, och så är det otroligt smakrikt och användbart. Köp en växtlampa och börja med örter och smågrönt. Det går fort, och man har nytta av det varje dag i matlagningen.

Men egentligen finns det inga gränser för vad du kan odla inomhus - bara du har gott om plats och rätt utrustning.

ANNONS

– Jag odlar tomater på kontoret i ett odlingstält! Allt som ska sätta frukt behöver ju otroligt mycket ljus, men det går att ordna med rätt lampor om man bara har tillräckligt mycket plats. Ett tips är att odla i badrummet - där är det både varmt och fuktigt!

Hydrokultur

  1. Hydrokultur eller hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten med tillsatt näring i stället för jord. Fröna sätts i en liten kub av till exempel stenull, som bara är till för att ge stabilitet åt växten.
  2. Hydrosystem går att använda både inomhus som utomhus.
  3. I ett passivt hydrosystem vattnar man själv eller ser till att näringslösningen med hjälp av kapillärkraften kommer i kontakt med växternas rötter.
  4. I ett aktivt system finns ofta pump och slangar som för näringslösningen till rötterna.
  5. Hydroodlade plantor växer snabbare än jordodlade för att växten inte behöver lägga lika mycket energi på att utveckla ett stort rotsystem. Allt växten behöver via rötterna finns tillgängligt direkt i vattnet.
  6. För den nördige finns det hur avancerade system som helst. Vad sägs om aquaponic - ett system med ett akvarium där fiskarnas avföring ger näring till växterna?

Plus och minus med hydrokultur

Plus:

  1. Tätare plantavstånd.
  2. Snabbare tillväxt.
  3. Större skördar.
  4. Större kontroll.
  5. Lätt att sköta.
  6. Inga skadeinsekter.

Minus:

  1. Svårt att flytta på växterna.
  2. Låter en del när pumpen är igång.

Maxa salladskrukan

Inomhusodlaren Lena Ljunquist tipsar om hur du förlänger livet på köpekrukan med sallad eller örter: ställ den i en odlingsstation eller under en växtlampa, vattna vid behov och skörda försiktigt några blad i taget, så fortsätter den att växa och ge skörd länge till!

Källor: hydrogarden.se, ikea.se

ANNONS