Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/34

Villa på västkusten är Sveriges just nu populäraste bostad

Det är tydligt att vi svenskar värdesätter närheten till vatten högt när vi letar efter någonstans att bo. Just nu är en villa på Särö i Kungsbacka Sveriges populäraste bostad, enligt statistik från bostadssajten Hemnet.

Förutom balkong, som under förra året var det mest använda sökordet, återfinns flera termer som skvallrar om att svenskarna gillar bad- och båtliv på topplistan över vilka ord vi använder för att specificera våra sökningar på bostadssajten Hemnet.

På listans andra plats hittar vi till exempel ordet sjötomt och på topp tio-listan återfinns också sökord som sjö, pool, havsutsikt, strandtomt och sjöutsikt.

LÄS OCKSÅ: Här finns världens dyraste bostäder

– Vår data visar tydligt att sjöutsikt och havsnära läge är något som många bostadsjägare drömmer om. Av de tio populäraste sökorden på Hemnet är hälften relaterade till sjönära läge, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Den mesta klickade bostaden på Hemnet just nu ligger på Särö, som är en halvö belägen mellan Göteborg och Kungsbacka.

Under förra veckan fick huset, som också har en egen brygga, hela 14 649 klick på Hemnet.

Fastigheten är 288 kvadratmeter stor, har havsutsikt och ligger i syd/västläge. Huvudbyggnaden är byggd 1920 och har sju rum, varav fyra är sovrum.

LÄS OCKSÅ: Johanna tog över sin mormors lägenhet

Huset har också ett tillhörande annex som är 70 kvadratmeter stort, samt en egen brygga och båthus med bastu och utedusch. Annexet byggdes 2007 och innehåller ett allrum, kök och badrum och tre sovrum.

Men för att bo i Sveriges just nu populäraste hus får du vara beredd att betala 32 miljoner kronor – minst.

Även det näst mest populära huset på Hemnet ligger vid vattnet. I Saxarfjärden, Åkersberga hittar vi det havsnära huset som fick 12 002 klick på sajten förra veckan.

Bläddra i bildspelet ovan för att se bilder på den havsnära villan på Särö!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.