Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ved: stor skillnad på klyvyxor

Den bästa yxan kräver bara halva kraften för att klyva vedklabben. Det visar ett nytt test av sex klyvyxor. Fiskars fick högsta betyg medan Bahco i samma prisklass fick lägst.
När priset på eldningsolja skjutit i höjden har det blivit allt populärare att värma huset med ved. Det tillsammans med en ny vår för öppna spisar, kaminer och kakelugnar gör att vedhuggningen ökar i Sverige.
Och därmed också yxförsäljningen.
För den som hugger ved är det en så kallad klyvyxa som gäller. I alla fall om man vill göra det så enkelt för sig som möjligt.
Testföretaget Consumer Content har för Göteborgs-Postens räkning låtit Svensk Maskinprovning testa sex olika klyvyxor från 219 kronor till 600 kronor. Resultatet visar att det har stor betydelse vilken yxa du väljer.
- Absolut. Det är större skillnader än man tror. Ett par yxor, Bahco och Clas Ohlson klarar knappast ett godkänt betyg, säger Jan-Olof Nilsson, provningsledare, på Svensk Maskinprovning i Alnarp.
När det gäller att kora bäst i test så var det hårt mellan Gränsfors och Fiskars. Det skilde en tiondel i slutbetyget, 4,5 mot 4,4. Skillnaden i prestanda är så liten att det mer är en smaksak vilken yxa man föredrar.
Samtliga sex yxor fick betyg 1-5 i fem olika testkategorier:
Klyvning. Laboratoriet mätte vilken tryckkraft som krävdes för att klyva en vedklabb. Dessutom testades eggens skärpa och vinkel.
Losstagningskraft. Ju större kraft som behövdes för att dra loss en yxa som fastnat i en vedklabb desto lägre betyg.
Eggens skärpa. Undersöktes genom att testa vilken kraft som behövdes för att kapa en nylonlina.
Eggens tålighet. Ett splitterprov visade hur tålig eggen var då man träffade en sten eller spik.
Skaftets hållfasthet. Vilken kraft krävs för att skaftet ska brytas av?
- Viktigaste delen var naturligtvis hur bra yxorna var på att klyva. Förutom testet i vårt laboratorium hade vi en testpanel som provade yxorna och gjorde egna bedömningar, säger Jan-Olof Nilsson.
Fiskars krävde bara halva kraften för att klyva vedklabben jämfört med vad testets sämsta Bahco gjorde.
Resultatet från det praktiska provet, när testpanelen varit enig, redovisas i plus och minus under betygen.
- Två av tre gillade Fiskars bättre, medan den tredje föredrog Gränsfors. Men generellt kan man säga att Fiskars med sitt lite kortare skaft och lättare vikt passar mindre personer bättre. Ju längre och starkare man är desto mer tilltalas man av Gränsfors.
Just skillnaden mellan korta och långa skaft är ett kärt ämne för vedhuggare att diskutera. Grundregeln är att det är lättare att hantera en yxa med kortare skaft. Men å andra sidan tappar den i kraft. En långskaftad yxa är mer effektiv, men å andra sidan otympligare att hantera.
Ett problem för den som ska köpa en ny klyvyxa är svårigheten att provhugga. Få järnaffärer ger kunden möjlighet att prova. Jan-Olof Nilsson menar att en provhuggning ändå alltid skulle hjälpa kunden. Inte minst nybörjaren.
- Har man inget att referera till är det svårt att veta vad en bra yxa är för något. Självklart är prestanda och pris viktigt. Men man vill ju att det ska kännas bra också, säger Jan-Olof Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.