Akleja och Silverarv
Akleja och Silverarv

Vecka 20: Gör en utflykt till plantskolan

ANNONS
|

Veckan har varit ostadig och inte alls lika njutbar som den tidigare tjuvstarten på sommaren. Trädgården har dock mått prima av regnet! Till helgen väntas sköna temperaturer och en typisk svensk cocktail av sol, moln, regn och uppehållsväder. Gör vad du hinner och orkar med i trädgården och ta regnskurarna som en signal till paus och vila. Eller som ett trevligt tillfälle att åka på utflykt till närmaste plantskola! Planteringssäsongen är fortfarande på topp!

BRA ATT GÖRA NU!

Har du lagerhägg som vuxit sig för stor? Den går att beskära nu men var noga med att klippa intill en sidogren som växer åt det håll du vill att busken ska forma sig. Klipp jämnt över hela plantan.

ANNONS

Plantera hallon och välj gärna mer än en sort för längre skörd. Plantera både trädgårdshallon och hösthallon så kan du få bär från slutet av juli och en bit in på hösten. Soligt, vindskyddat och i mullrik jord trivs hallonen som bäst!

Så sommarblommor direkt i jorden nu. Blåklint, rosenskära, indiankrasse, sömntuta med många flera. Gör en plockerabatt till barnen! Vattna jorden innan du sår och håll den sedan fuktig tills fröna har grott och plantorna kommit upp en bit.

Du vet väl att det går att plantera krukodlade växter så gott som hela säsongen? Undvik bara den varmaste och torraste perioden mitt på sommaren eller då du vet att du inte ska vara hemma på länge och kan bistå nyplanterade växter med vatten.

Vill du ha vattenblänk i trädgården men är inte beredd att satsa på en damm? Det finns vattenstenar av olika slag som ger fint porl med ganska liten arbetsinsats.

Plocka in blommande kvistar av syren eller gör små buketter av det första som blommar i perennrabatten som akleja och silverarv. Minsta lilla trädgårdsblomma piggar upp inomhus och kan kanske ersätta lite av veckans städning...

OM ROTBLÖTA

Så ger du växten en riktig rotblöta har vi alla säkert fått höra när det är planteringsdags. Men vad innebär det? Jo, när en växt är nyplanterad har dess rötter ingen kontakt med jorden runtomkring. Rötterna kan inte suga vatten som finns lagrat i jorden, såsom dina etablerade växter gör. Därför måste lufthålen i jorden runt växten fyllas med vatten som rötterna kan sörpla i sig. För att detta ska ske måste jorden först mättas på vatten. Gör så här: När en planta har satts ner i sitt planteringshål fyller du hälften av planteringsgropen med jord. Sedan är det fram med slangen och börja vattna! Fyll hela gropen, låt det rinna undan och fyll på igen. Fortsätt tills du ser att vattnet inte rinner undan så lätt längre. Fyll sedan på med resten av jorden och vattna en gång till. Det är en rotblöta! Ge växten en sådan ca var tredje dag under tre veckor efter nyplantering.

ANNONS

PÅ BALKONG & TERRASS

Önskar du frukt på din balkong eller terrass? I krukor och kärl som rymmer minst 100 liter jord går det att plantera miniäppelträd, litet päronträd eller persika. Det blir ingen stor skörd men det är dekorativt och kul med den frukt som ändå bjuds. Plantera i näringsrik jord och se till så att krukan eller kärlet har god dränering. Placera så skyddat som möjligt.

ANNONS