Vecka 17: Växthuset nya roll

ANNONS
|

Självklart spelar växthuset i många trädgårdar fortfarande en viktig roll som odlingsplats där växternas behov kommer först och där möbler och pynt icke göra sig besvär. Samtidigt växer trenden att använda växthuset som en förlängare av utesäsongen för oss själva i livgivande samspel med växterna.

Odla i krukor och upphöjda bäddar

När växthuset blir ett uterum får de klassiska nersänkta jordbäddarna ge vika för heltäckande golv i sten eller trä. Vi odlar i krukor och upphöjda bäddar och lådor i stället, vilket har många fördelar:

Växthusets inredning kan förändras från ett år till nästa.

Du kan möblera om efter säsong och efter vad du vill använda växthuset till just nu. Bara mysstolar med plädar eller kanske ett helt matmöblemang?

ANNONS

Växterna kan flyttas runt vid behov allteftersom du lär dig hur de trivs bäst. Kombinera fasta odlingsytor med rörliga så har du en bas att bygga kring.

Det är betydligt lättare att byta jorden i krukor och lådor än i nersänkta jordbäddar. Krukorna går också att få ut i trädgården eller till uteplatsen om du vill ha dem där mitt på sommaren.

Du kan skapa en höjd på din odling som är bra för kroppen och som gör att du ser växterna på ett annat sätt.

Jorden blir snabbare varm i krukor och upphöjda bäddar så du kan komma igång med dina odlingar tidigare.

Bra att tänka på!

Stora krukor står bäst direkt på växthusets golv medan mindre kan placeras på hyllor och bänkar och skapa grönska uppåt väggarna.

Jorddjupet i upphöjda odlingsbäddarna bör vara minst ca 50 cm men kan så klart vara djupare − då får du bekvämare arbetshöjd. Bäddarna bör vara ca 50 cm breda så att du kan sträcka dig över hela bädden.

Bäddarna behöver kläs invändigt med exempelvis platonmatta för att förhindra att fukten vandrar igenom. Ett skikt lecakulor i botten är bra för god dränering.

Odlingsbäddar håller fukten förhållandevis bra, jämfört med krukor, men regelbunden vattning krävs så klart. Hel eller halvautomatisk bevattningsanläggning gör det ännu enklare. För att förenkla vattningen kan du tänka på att inte odla växter som är olika törstiga i samma kruka eller odlingslåda.

ANNONS

Tips på växter!

Kryddväxter – sol och värmeälskare som sprider härliga dofter i ditt växthus. Olika sorters basilika, som älskar att komma undan blåsten, är perfekt i växthuset och mycket vackert i kruka.

Pelargoner – i mitt växthus blir pelargonerna både större och blommar mer än ute på terrassen. Och säsongen varar långt in på hösten.

Grönsaker – köksväxter som kräver mycket värme frodas i krukor och upphöjda bäddar i ditt växthus. Odla exempelvis squash, tomat, gurka och melon.

Vindruvor – de slingrande rankorna bildar gröna väggar och tak och druvorna mognar tidigare än utomhus.

Medelhavsväxter – citrus, eukalyptus, oleander och oliv skapar en härlig atmosfär i din gröna oas. Tänk bara på att de behöver förvaras svalt men ej under nollan på vintern.

Läs mer om trädgård och odling på Odla.nu

Trädgårdsguide – artiklar för vårbruket

Ramslök, kinesisk vitlök och kajp

Odla egna persikor

ANNONS