Trädgården är liten men välplanerad och väl avskärmad. Ingen som passerar på cykelvägen utanför kan ana att det finns en trädgård bakom häcken.
Trädgården är liten men välplanerad och väl avskärmad. Ingen som passerar på cykelvägen utanför kan ana att det finns en trädgård bakom häcken.

Vattentorn blev villa ovan träden

ANNONS
|

Det började med att Robert Holst besiktigade en sommarstuga i Vejbystrand och fick tips om ett oanvänt vattentorn på området. Han föll först för teglet.

– Bästa Helsingsborgstegel och så vackert murat! säger han.

Han funderade och beräknade innan han berättade om planerna för Ritha. Hon var genast med på noterna.

Enda tveksamheten var att Ritha sedan slutet av 1990-talet var konstnär på heltid i Barsebäckshamn med en lokal kundkrets och uppdrag bland annat som bildkonsult.

– Det tar ju tid att etablera sig, säger hon.

Men när Ritha och Robert bestämt sig gick det snabbt eftersom stugföreningen var glad att slippa ansvaret för tornet.

ANNONS

– Ingen trodde på oss, folk tyckte vi var tokiga. Men Robert såg att det fanns en möjlighet och jag var inte orolig för jag hade sett vad han åstadkommit när vi renoverat hus förut, säger Ritha.

Byggdes 1928

Utanpå var vattentornet i perfekt skick, Helsingborgsteglet verkade opåverkat av väder och vind sedan tornet byggdes 1928. Men inuti var det värre, fönstren var igenmurade, det var nedskräpat och putsen på väggarna flagade. Den enda inredningen var vattencisternen av betong och en trappa upp genom tornet.

Kontraktet skrevs hösten 2002 och 2003 satte Robert igång. Han började med att göra i ordning bottenvåningen så pass att han kunde övernatta. Sedan tillbringade han fyra månader varje sommar i vattentornet.

– Ombyggnaden tog fem år, hissen kom på plats 2008, säger Robert.

Första stora utmaningen var den 27 ton tunga vattencisternen, fem meter i diameter. Robert lejde en betongborrningsfirma som sågade upp cisternen i fyra olika ringar, den största vägde nio ton. Ringarna lyftes ned med en kran och ligger nu på tomten, två har blivit fiskdammar, de andra uteplats och väggar till ett förråd.

Spännande trädgårdsrum

Resultatet har blivit ett spännande trädgårdsrum. Åt ena hållet avgränsas det av en trädörr mellan förrådet och tornet, åt andra hållet av en häck av murgröna som klänger över ett armeringsnät.

ANNONS

Däremellan fyller ett bambusnår ut så att ingen som passerar på cykelvägen utanför kan ana att det finns en trädgård bakom häcken.

När cisternen var borta började Robert med bjälklagen, betongbalkarna som stagade tornet gick inte att röra så de fick ge indelningen i våningsplan.

Robert gjorde tårtbitsformade gjutformar, som han använde i alla våningarna i tur och ordning. Sedan vände han på dem och så fick de bli underlag för innertak i översta våningen.

– Jag har kommit på nya saker under resans gång och har ritat om tornet ett antal gånger. Balkongen kom till i sista stund när jag funderade på hur man skulle kunna putsa de stora fönstren högst upp.

Den översta våningen är byggd ovanpå det gamla vattentornet, för att få havsutsikt över trädtopparna, och höjden har ökat från 18 till 23 meter.

Den nya våningen fick göras lite större än tornet i övrigt för att fönstren skulle få plats. De hade nämligen Robert köpt på annons långt tidigare och här hittade han en bra användning för dem.

Teglet från öppningarna som Robert tagit upp för nya fönster är återanvänt i golvet på bottenvåningen och i den murade väggen i översta våningen, kompletterat med gammalt tegel han köpt i små partier.

ANNONS

Sist byggdes hisschaktet på sidan av tornet, det är en stålkonstruktion, isolerad och klädd med ekbräder i olika bredder.

– Snickaren som hjälpte mig med ledstången till spiraltrappan hade kontakter med en fanerfabrik. Bräderna till tornet är spill från fanertillverkningen, därför är bredderna olika.

Sex våningar

Tornet har sex våningar. Första våningen innehåller entré, toalett och miniateljé för Ritha. Sin stora ateljé har hon i en rehab- och rekreationsanläggning fem minuter bort. Där har hon både utställningar och kurser. Ritha börjar bli etablerad i Vejbystrand och har många besökare under Västra Skånes Konstnärsgilles välkända konstrundor vid påsk och allhelgonahelgen.

– Ritha Holst – det är hon med fåren och elefanterna, säger hon med ett skratt.

Och mycket riktigt hänger det åtskilliga målningar av just de djuren i tornet, bland annat i i tv-rummet på plan två som till en del är Afrikainspirerat. Paret har flera gånger varit i Sydafrika; Ritha brukar måla där.

I våning tre ligger tvättstugan som också är apparatrum, här finns bland annat ackumulatortanken för solvärmepanelen som sitter på taket till hisschaktet.

– Den klarar varmvattnet även en regnsommar, säger Robert.

Som tillskott finns på översta våningen en mantlad Palazetti braskamin, den enda på marknaden som klarar tio meter i pumphöjd.

ANNONS

Tornet har vattenburen golvvärme i alla plan, på vintern med fjärrvärme som bas.

I den här våningen finns också ett förråd bakom skjutdörrar. Även om det åttakantiga tornet totalt har golvyta som en normalvilla så är varje våningsplan bara 20 kvm, så det får inte plats så mycket stuvutrymmen. Ritha och Robert slängde mycket vid flytten och böckerna har de skänkt bort, nu lånar de på det lokala biblioteket.

Våning fyra innehåller kök, Ballingslövköket är köpt med kraftig rabatt, köksmaskinerna har varit utställningsexemplar, i golvet begagnade ekbräder och klinker från ett konkurslager.

– Vi har nästan inte köpt något på byggvaruhus, utan jagat grejer under hela byggprojektet. Att bygget tog så lång tid var räddningen, det har gjort att vi har kunnat hitta billigt material.

Hissen dyrast

Robert uppskattar att tornet kostat 2,5-3 miljoner kronor, den dyraste enskilda delen är hissen för 800000 kronor. En annan stor kostnad är rör och pumpar till golvvärmen.

Sovrummet tar upp våning fem. Här är det lite båtbyggeri, Robert gillar breda sängar och de fick inte plats på något annat sätt än som våningssängar. Ett litet badrum är också på båtvis utrymmessnålt inbyggt.

Överst på plan sex ligger rummet med utsikt där Ritha och Robert tillbringar mycket tid. Här har de utsikt horisonten runt. Man ser Kullaberg, Hallands väderö, Skälderviken, Ängelholm och Hallandsåsen. Ute på balkongen finns en särskild bänk för solnedgången.

ANNONS

När Robert tänker tillbaka på projektet konstaterar han att en förutsättning var att han är utbildad byggingenjör och har jobbat hela sitt liv inom byggsektorn.

– Utan kontakter och yrkeskunskaper är ett sådant här bygge omöjligt, det går inte att leja bort det, säger han.

ANNONS