Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vattenskadorna dyr affär

Vattenskador kostar försäkringsbolagen stora pengar varje år. Bolagen satsar nu på att få villaägarna att se över sina hus. Allt för att minska skadorna och kostnaderna.
Tuffast i kampen mot vattenskador är Länsförsäkringar som i ett projekt fram till 2005 erbjuder 5000 husägare i Göteborg och Bohuslän en grundlig besiktning av huset. Försäkringsbolaget If satsar på att husägarna skall skaffa fjärrstyrt vattenlås.
Statistiken skrämmer.
- 60 procent av alla villapremier går till vattenskador, säger If:s produktchef Björn Jonasson. Ett vattenlås för 2500 kronor plus montering är vårt sätt att komma tillrätta med skadorna. Man stänger av vattnet med en knapptryckning lika enkelt som man släcker ljuset när man lämnar bostaden.
Vattenskadorna kostar Länsförsäkringar i Göteborg och Bohuslän 30 miljoner kronor och utgör en tredjedel av alla ersättningar som bolaget betalar. Vattenskadorna ökar dramatiskt och kostar nu för landet i sin helhet hela fem miljarder kronor om året, vilket kan jämföras med "bara" 1,4 miljarder år 1987 enligt den stora vattenskadeundersökningen som VVS- och försäkringsbranschen gjort.
-Om utvecklingen fortsätter som hittills kan självriskerna komma att bli så höga att försäkringen för vattenskada får betraktas som enbart katastrofförsäkring, säger Stefan Karlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar. Vi har en generös ersättning i Sverige jämfört med till exempel Norge där vattenskador i våtutrymmen inte alls omfattas av försäkringen.
Den drastiska åtgärden att låta fyra fackmän besikta hus för hus tror Länsförsäkringar ska löna sig. Målet är att ingen vattenskada skall behöva uppstå i besiktade hus.
Yngve Sällström är en av besiktningsmännen med 40 år i golvbranschen som bakgrund.
-Erfarenheterna hittills är mycket goda, säger han. I en villa hade det svåråtkomliga expansionskärlet läckt under en längre tid och kutterspånen var genomblöt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.