Välj rätt vas till dina snittblommor

ANNONS
|

Det finns inga regler för hur en vas ska se ut. Man kan egentligen ta vad man har hemma till sina blommor. Det går att skapa fina blomsterarrangemang i syltburkar, koppar och glas eller någon skål som man tycker om.

– Jag har en grön salladsskål hemma som jag brukar använda. Innan jag arrangerar buketten fyller jag den med kvistar och blad av olika slag. Därefter är det lättare att få blommorna på plats, säger floristen Kristina Öhman, som bland annat gör alla arrangemang på Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm.

Men trots allt kan det vara bra att ha en bas av vaser till hands hemma, framför allt om man arrangerar snittblommor ofta. Cirka tre till fem vaser är ett lämpligt antal.

ANNONS

– Det är bra om de har olika höjder. Men det viktigaste av allt är egentligen att utgå ifrån de blommor man har för vana att köpa, tipsar Kristina Öhman.

Den klassiska karaffen, det vill säga en rak vas med midja på mitten är en praktisk modell, särskilt till bundna buketter eftersom stjälkarna kan sprida ut sig utan att buketten rasar ihop.

– I en sådan vas blir hela arrangemanget också vackert eftersom den tillåter att man sprider på kvistar och blommor så att buketten blir luftigare. Karaffvasen är användbar i ett par olika höjder, säger Kristina Öhman.

Ofta har vaserna stora öppningar vilket gör att man måsta samla ganska mycket växter i dem för att det ska bli fint. Plocka gärna gröna kvistar i trädgården och fyll ut buketten med.

– Jag brukar använda hallonkvistar. De är extra fina senare på sommaren när de börjar skifta i färg. Men annars kan man ta syren, ros eller det som finns i naturen just nu. Det behöver inte ens vara grönt. Även bruna och lite vissna kvistar är effektfulla till färska blommor.

Något som också är fint är att arrangera enstaka växter i ett antal vaser. Det kan handla om gamla flaskor eller små låga bolliknade kärl. Det viktigaste är att öppningen är liten så att växterna får stöd.

ANNONS

– Småvaser är praktiska eftersom man kan använda dem till blommor vars stjälkar har gått av. De fungerar också bra på middagsbordet då de inte blir så höga, säger Kristina Öhman.

Vassa vastips

En bra vasuppsättning bör innehålla tre till fem vaser. En hög med midja, en lägre med midja, en vid till tulpaner, en med liten öppning och en mindre bollvas.

Vill man sedan lyxa till det kan man addera några flaskor och ett antal mindre vaser som är användbara för att skapa effekt tillsammans.

Generellt kan man säga att vaser som har en smal öppning är de mest användbara. De med stor kräver ofta rejäla buketter eller blommor med stora blad, som fyller ut, till exempel tulpaner och kvistrosor.

Vinkaraffens form, det vill säga en glasvas med midja, är en användbar modell eftersom den står stadigt och håller arrangerade buketter kvar i sin bundna spiralform.

Ett tips är att lägga något i botten av vaser som har en vid öppning. Det gör det enklare att göra arrangemang som inte innehåller massor av blommor. Rulla ihop en vacker kvist och lägg i botten av vasen. Äpplen, småsten eller sand fyller en liknande funktion.

ANNONS