Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Våren är på ingång – 5 klassiska utemöbler

Designikonerna är inte bara förpassade till inomhusmiljö, här är 5 klassiska möbler för balkongen, verandan eller under äppelträden.

Vi längtar alla efter tiden då vi kan koppla av på våra uteplatser – snart är den här! Vi njuter ännu mer om vi kan spendera de varmare månaderna sittande bekvämt i härliga utemöbler. Här berättas historierna bakom några av våra mest klassiska trädgårdsmöbler.

by Grythyttan

Grythyttan

Grythyttans A2
Först ut är Grythyttans klassiska möblemang. Det var just i den lilla orten Grythyttan i Bergslagen historien om de välkända stålmöblerna började. Familjen Lindqvist var smeder och tillverkade till en början hästskor. Sonen Arthur ville ta smidet ännu längre och började utveckla funktionella möbler. År 1930 tillverkade han klassikern A2 lagom till Stockholmsutställningen. Men den gungande stolen blev ingen omedelbar succé – det dröjde fram till mitten av 50-talet innan trädgårdsfåtöljens populäritet ökade.

Skandinavisk Uteplats by Grythyttan

Grythyttan

Därefter har det också funnits perioder då A2 inte varit lika omtyckt. När plastmöbler blev en vanlig utemöbel gick Grythyttans stålmöbler ner i popularitet och produktionen minskade. Idag, mer än 85 år sedan stolen först tillverkades, finns dock ingen anledning att oroa sig för möblernas popularitet. A2 är Grythyttans största produkt och vi lär inte än på ett tag tröttna på att gunga i den sköna och hållbara stolen.

Modern Uteplats by FermobUSA

FermobUSA

Fermobs Luxembourg
Och så något som kan tyckas som en motsats till den svenska trädgårdsklassikern – Fermobs färgglada metallmöbler. Det franska företaget har tillverkat bistrostolar och bord sedan slutet av 1800-talet och deras möbler blev populära på franska caféer och uteserveringar, kanske främst tack vare den slitstarka och praktiska utformningen. Många av Fermobs möbler är ihopfällbara.

Contemporary Uteplats by Anne-Marie Taylor

Anne-Marie Taylor

En av de mest omtyckta möblerna från Fermob är deras stapelbara utemöbel Luxembourg. Stolarna tillverkades ursprungligen av Paris parkverkstad och placerades i den välkända parken Jardin du Luxembourg. Med åren blev stolarna i den grönskande parken utslitna och Fermob blev företaget som fick ta över ansvaret för utemöblerna.

Modern Veranda by Flavin Architects

Flavin Architects

Och 2003 lanserades formgivaren Frédéric Sofias nya tolkning av parkstolarna, en mer bekväm och inbjudande version som passar utmärkt också i trädgårdar och på balkonger. Idag kan man välja på hela 24 färger och stolarna har tagit klivet från parken till att förgylla alla typer av uteplatser.

Skandinavisk Trädäck & Balkong by Denny´s Home

Denny´s Home

Skageraks Drachmann
Tillbaka till Skandinavien igen, och nu Danmark. Det var på Jylland som en annan av de mest klassiska utemöblerna kom till – Drachmannserien. I massiv teak och med det klassiska krysset i ryggen lanserades möblerna först 1982 och är än idag en stor favorit i skandinaviska trädgårdar. Drachmann formgavs av Bernt Santesson som fann sin inspiration från den danska poeten och författaren Holger Drachmanns hem i Skagen.

Klassisk Trädäck & Balkong by Decor Interiors

Decor Interiors

De flesta av Skageraks möbler tillverkas av teak, så även Drachmannserien. Och det är inte bara för materialets tilltalande utseende, det är också ett väldigt praktiskt material. I teak finns en hög halt av naturligt impregnerade oljor som gör att materialet på ett bra sätt står emot röta- och svampangrepp. Därför funkar materialet också utmärkt att ha i utomhusmiljöer.

Skandinavisk Trädäck & Balkong by Skargaarden

Skargaarden

Skargaardens Viken 
Ytterligare en skandinavisk klassiker är Skargaardens Viken. Formgivaren Gunilla Norin saknade en praktisk och bekväm sittplats på sin balkong, så hon gjorde sin egen. Viken är en ihopfällbar stol som blev unik då den är helt gjord av trä. Sedan stolen lanserades 1986 har åtskilliga kopior gjorts – många hävdar att det är en av de mest plagierade stolar som funnits. Men köper du en Viken så är det ett original du får.

Skandinavisk Trädäck & Balkong by Skargaarden

Skargaarden

Solstolen Nozib
Skargaarden, det svenska möbelföretaget med bas i Gävle, producerar också en annan klassiker, solstolen Nozib. Stolen är tillverkad av 88 monterade teakdelar och är precis som Viken ihopfällbar. Nozib formgavs av Nils-Ole Zib 1989. Trots att det är en solstol är den också utrustad för att stå emot regn och andra mindre solvänliga förhållanden.

Finn mer information på Houzz.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.