Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Västkusthuset som föddes ur jorden

Med ett yttre som ett ormskinn och ett inre där det inte finns plats för världsliga ting blir en vistelse här en reningskur mitt i naturen.

Arkitekten Torsten Ottesjö har ett tydligt budskap med det här huset: Om du designar ett hem väl, behöver det inte vara stort - eller fyrkantigt, för den delen. Huset används som helgvistelse och sommarhus av ett par som till vardags bor i en lägenhet i Göteborg. Det har ett helt funktionellt kök och badrum, samt en utomhus dusch och ett utedass i närheten. Ottesjö isolerade också huset för vinterboende.

“Det här huset var inte avsett att vara ett ovanligt litet hus för två personer; det är helt enkelt ett hus för två personer“, säger Ottesjö. Hans tankar om att bostäder inte behöver vara stora går jämte en filosofi att våra hem inte måste fyllas med möbler för att vara bra boenden. “Jag ville skapa en ideal interiör, ett hus som är helt integrerat i det omgivande landskapet och inte är fullt av räta vinklar och oanvänt utrymme - utrymme som de flesta människor bara använder för att lagra lådor och annat i”, säger han.

HUSESYN
Läge: Svenska västkusten
Yta: 25 kvm

Fotografi David Jackson Relan

Skandinavisk Fasad by Torsten Ottesjö

Torsten Ottesjö

Huset bryter mot en hel del konventioner. Ytterväggar och tak är biologiskt nedbrytbara men byggda för att tåla vårt vinterklimat. Den välvda formen gör att snömassorna inte ligger kvar på taket. Träflisen på taket liknar bark och vidgar sig något när det blir blött, och ökar på så vis tätheten.

Skandinavisk Fasad by Torsten Ottesjö

Torsten Ottesjö

Fasaden liknar ett ormskinn och blir som ett med omgivningen. ”Huset ser ut som om fötts ur jorden det vilar på”, säger Ottesjö.

Skandinavisk Fasad by Torsten Ottesjö

Torsten Ottesjö

Huset platsbyggdes men kan lyftas och transporteras i ett stycke. Isoleringen är en cellulosablandning av återvunnet tidningspapper och salt som heterEkofiber.

Skandinavisk Entré by Torsten Ottesjö

Torsten Ottesjö

Huvudentrén har hyllor i huvudhöjd; förvaringsbackar och lådor fungerar även som sittplatser.

Skandinavisk Kök by Torsten Ottesjö

Torsten Ottesjö

En L-formad köksö har plats för två eller tre personer att äta vid. Gästerna kan använda stolar fast många väljer att helt enkelt sätta sig ner på golvet, där den konkava väggen fungerar som ett ryggstöd.

Skandinavisk Hall by Torsten Ottesjö

Torsten Ottesjö

En hall knyter samman köket och sovrummet. Det finns plats att stuva undan grejor under ett par golvpaneler i hallen och under köksbordet, men tanken bakom husdesignen är ju att man ska undvika att samla på sig en massa prylar.

Skandinavisk Sovrum by Torsten Ottesjö

Torsten Ottesjö

Sovrummet döljs i en sorts kokong bakom skjutdörrar.

“Det känns aldrig trångt i huset, “ sammanfattar Ottesjö. “Det uppmuntrar oss tvärtom att tänka bortom fyrkantiga rum och hem där en ändlös mängd saker och möbler tillåts samlas.”

Finn mer information på Houzz.se

Populära artiklar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.