Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vägglössen gillar din säng

Ditt senaste loppisfynd må vara ett klipp. Men det kan också vara fullt med vägglöss, varnar Anticimex. – Det är det värsta skadedjuret vi har i Sverige, säger saneraren Marcus Larsson.

Många undrar över problemen med vägglöss - den här artikeln publicerades i juli 2013 på gp.se men är ständigt aktuell:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han bryter upp golvlisterna i en studentlägenhet i Huddinge söder om Stockholm. Bakom listerna är väggen prickig av avföring och flera av de små djuren springer undan för att gömma sig från dagsljuset. Där finns även ägg och några nykläckta nymfer – små larver som genom att äta blod utvecklas till vägglöss.
– Situationen har blivit värre för varje år, nu är det helt galet. Behandlingstiden för att bli av med dem är nästan två månader, säger Marcus Larsson.

Läs också: Bästa tipsen för att slippa ta med vägglöss hem från resan


20 gånger fler
Bara i år har Anticimex utfört över 9 000 vägglössaneringar. Det är nästan 20 gånger så många som för sju år sedan.
På 1990-talet började vägglössen öka i Sverige efter att de i stort sett varit utrotade sedan 1950-talet. Ökningen har länge förklarats med att vi reser allt mer.
– Men i dag är den största orsaken loppisar och ett ökat intresse för begagnade möbler. Det betyder inte att man ska sluta handla begagnat, men man ska vara uppmärksam och undersöka det man köper, säger Marcus Larsson.


Gillar sängar
Vägglössens favoritplats är, trots deras namn, inte väggar utan mörka springor i sängar och andra sovrumsmöbler. Men mannen som bor i lägenheten har ingen säng utan sover på en madrass. Därför har de blodsugande parasiterna gjort golvlisterna till sina hem.
Marcus Larsson sprutar ett ämne tillverkat av kiselalger på väggarna. När vägglössen sedan vandrar över området torkar de ut och dör. Något som komplicerar saneringen är att den som drabbats av skadedjuren inte kan resa bort under tiden.
– Lössen känner av när man sover, då kommer de ut och suger blod. Om kunden inte bor i bostaden händer ingenting, lössen kan lägga sig i dvala i upp till ett år, säger Marcus Larsson.

Fakta: Vägglöss
Vägglössen är små blodsugande insekter som parasiterar på andra djur.
Små svarta prickar, som löser upp sig när de blöts upp, kan vara spillning från djuret.
Vägglössen äter helst på natten när människor sover. Betten kan ge en allergisk reaktion och upphov till klåda.
Kläder med vägglöss måste tvättas i minst 60 grader för att djuren ska dö.
Det finns inga bevis för att vägglössen sprider några infektionssjukdomar till människor under normala förhållanden. Största infektionsrisken är om någon kliar sig på såren med smutsiga händer.
Källor: Smittskyddsinstitutet och Anticimex (TT)