Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från Kamerun kom regnskogsträdgården, byggd av fyra kvinnor, med grönsaker planterade precis intill hyddan

Väderproblem i Chelsea

Vädrets makter kan ställa till det för den som vill odla sin trädgård. Årets Chelsea Flower Show har brottats med frost sent i april och brännande högsommarsol i maj.

Det blev en verklig utmaning för de trädgårdsdesigners som slitit för att allt skulle vara perfekt till den sista veckan i maj. Chelsea Flower Show, världens största trädgårdsutställning, är julafton för alla trädgårdsälskare. Under sex dagar visas allt vad trädgårdsvärlden förmår, både när det gäller design och växter.

2007 och 2009 tog svenske Ulf Nordfjell guld här och i fjol blev hans svenska trädgård dessutom utsedd till Best in show. I år kunde Ulf nöja sig med att strosa runt och i lugn och ro se vad andra åstadkommit.

Men han kunde också konstatera att hans trädgårdsdesign satt tydliga spår.

– Ja, mitt sätt att låta stenplattor ligga lite upphöjda har många tagit efter. Här är mycket vitstammiga björkar, tallar och vita digitalis i år och flera har också satsat på moderna paviljonger i sina trädgårdar.

I brist på svensk medverkan fick Norge stå för det nordiska inslaget i år. Trädgårdsdesignern Darren Saines är visserligen engelsman men bosatt i Norge och hans blåa bergvallmo och naturtrogna trädgård med blåbärsris, ljung och en helt fantastisk 40-årig tall hitflyttad med sten och mossa intakt fick många beundrande blickar.

Australien var med på banan igen. I fjol tvingades de lämna återbud eftersom många odlingar förstördes av de väldiga skogsbränderna. En mossbelagd takträdgård från Japan, en regnskogsträdgård från Kamerun och trädormbunkar från Malaysia – hela världen syntes på Chelsea – och bevisade att det går att odla i alla lägen.

Ändå var det i första hand tre engelsmän som slogs om att bli Best in show i år. En rosenträdgård i Roger Platts regi, en romantiskt elegant trädgård gjord av Tom Stuart-Smith och så Andy Sturgeons moderna trädgård inspirerad av all världens växter.

Alla tre fick varsin guldmedalj och Best in show blev Andy Sturgeon. Man kan gissa att hans vackra kopparfärgade iris i sina jättelika stenkrukor kommer att synas i många trädgårdar framöver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.