Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Väck trädgården varsamt

När är det vår? Visserligen räknas mars som första vårmånaden men i stora delar av landet dröjer våren ett tag till. Därför finns det inte bara ett svar på frågan om när du ska väcka din trädgård, utan flera.

När ljuset börjar återvända handlar det om att väcka trädgården varsamt. Kolla termometern, lyssna på väderleksrapporter och titta på din trädgård är tre enkla råd.

För den som inte städade trädgården i höstas är det först dags att räfsa bort det översta lagret med löv och kvistar. Men tag inte bort allt med detsamma, lökar och små skott kan behöva lite täckning mot nattkylan.

När snödroppar och krokus kommit upp en bit så måste en del löv tas bort för att de ska synas. Plocka gärna för hand, räfsan tar gärna med sig många knoppar till komposten. Det gäller att vara försiktig, många perenner har redan börjat skjuta sina första skott och vill inte bli trampade på.

Känns buskarna risiga så klipp ur dem nu innan de börjar spira. På bärbuskar – som krusbär och vinbär – beskär man de gamla grenarna nere vid marken och låter de unga skotten stå kvar för att bära frukt.

Äpple och päron går bra att klippa fram tills de börjar blomma men vänta med att klippa dina vintergröna buskar tills risken för nattfrost i princip är förbi.

Vårsolen är förrädisk för många växter. Den torkar ut buskarna som inte kan kompensera vätskeförlusten genom att ta upp vatten från jorden på grund av tjälen. Värst brukar bambu, lagerhägg och vintergröna växter drabbas. Vill du undvika att de får torkskador så täck med fiberduk när solen strålar som värst. Duken skyddar också mot hårda, uttorkande vårvindar.

Gräsmattan kan vänta ett tag med att få sin vårstädning. Först när marken är alldeles torr är det dags att lufta gräsmattan. Ge den då en omgång med hjälp av räfsa eller gräsklipparens luftare. Om din gräsmatta drabbats av snömögel så ligger det en gråvit hinna över det gröna. Räfsa då ordentligt med en plasträfsa så att möglet, som egentligen är en svamp, försvinner.

Samla upp all mossa och gammalt gräs som blir över, blanda med kompost och lägg under buskar där det kan förmultna i lugn och ro.

När första lökväxterna blommat över och perenner och buskar börjar knoppas, då är det dags att mulla ner kompost och kogödsel i rabatterna. Det behövs ny energi efter en lång vinter.

Att städa växthuset rent från gammalt skräp och tvätta glaset med såpa är en skön vårsyssla och gör att årets första sådder trivs bättre.

Glöm heller inte bort att njuta av de förs­ta vårdagarna, det finns ingen anledning att stressa, trädgården mår ibland bäst av att man håller händerna på ryggen ett tag till!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.