Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Utlänningar vill köpa fritidshus i Sverige

Fler utlänningar vill köpa fritidshus i Sverige. Och det är på västkusten man vill ha sommarstugan.

2010 ägdes 34 064 fritidshus i Sverige av utländska medborgare, en ökning med 3 procent jämfört med 2009, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med 2007 är ökningen 12 procent.

Men det är bara vissa delar av Sverige som lockar utlänningar när det gäller att äga fritidshus. Sett till antalet finns flest utlandsägda sommarstugor i Västra Götaland (6323), Värmland (5390), Kronoberg (4690) och Skåne (4079).


Strömstad populärt

De två kommuner med flest antal utlandsägda fritidshus är Strömstad och Ljungby. Det är endast i dessa kommuner de utlandsägda fritidshusen överstiger 1 000 stycken, nämligen 1 221 respektive 1 160.

Andelen utländskt ägande av det totala fritidshusbeståndet är störst i Kronobergs län (39 procent), Värmland (22 procent) och Jönköping (15 procent).

Minst intresse finns för län som Stockholm, Uppsala, Gotland, och Västmanland.


Finnar håller sig borta

Norrmännen, danskarna och tyskarna är de flitigaste fritidshusköparna. Av alla utlandsägda sommarhus i Sverige ägs 88 procent av medborgare från dessa länder. Även holländarna vill tillbringa sina somrar i Sverige.

Intressant att notera är att antalet fritidshus med ägare från Storbritannien och Schweiz är fler än från vårt grannland Finland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.