Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Upp och nedvänd tradition

Säsongens blomsterdekorationer är starkt traditionsbundna. Vi vill ha amaryllis och hyacinter, år efter år. Men den som vill kan vända på traditionerna en aning - och hänga blommorna upp och ned.

Snart är det december och dags att planera för adventsfirande, jul och nyår. Det blir liksom inget mys om man skippar traditionerna helt. Men det går alltid att tänka nytt, och vända och vrida på dem en aning. De traditionella blommorna är ofta lökväxter. Amaryllis, hyacinter, tazetter och röda tulpaner. Och fördelen med lökväxter är att i princip all näring och vatten redan sitter i löken. Så de behöver inte stå i kruka för att klara livhanken.

Hyacinter, till exempel, klarar sig fint liggandes på ett fat - eller hängandes upp och ned. För att dölja löken kan man slå in den i ett paket av vaxat papper och knyta ett snöre runt. Och sedan lägga den inslagna hyacinten på ett vackert fat. Eller också packar man in löken i mossa från skogen - och hänger den upp och ned i ett fönster. Fäst mossan med några varv grön ståltråd, eller ett fint snöre.

Att hänga blommorna upp och ned är faktiskt inte så upp och nedvänt som det kan låta. Amaryllisar på snitt har man länge hängt i fönster. Eftersom löken då saknas kan man behöva vattna för att förlänga hållbarheten. Och vattna gör man direkt i stjälken, den är ihålig som en vas. Ett alternativ till att hänga amaryllisen i fönstret är att fästa blomman i en takkrona. En gammal lampskärm utan tyg fungerar också fint som stomme till arrangemanget. Klä in några av ståltrådarna med mossa. Använd vanlig tunn ståltråd för att fästa mossan och häng sedan amaryllis inuti skärmen.

Mossa håller sig grön och fin länge även när den torkat, men duschar man den med blomsprutan lite då och då håller den ännu bättre. När arrangemangen börjar falna kan man fortfarande plocka godbitarna ur dem. Spara de klockor av amaryllisen som ännu inte vissnat och ställa dem i låga glas på bordet. Eller strö ut väldoftande hyacintklockor som konfetti på nyårsbordet. På så vis håller blommorna extra länge.

Anna Lefvert/TT

[email protected]

Säsongens lökväxter

Fördelen med lökväxter som hyacinter, tazetter och amaryllis är att allt de behöver för att klara sig i princip finns i löken. Jord är därför överflödigt och onödigt för att de ska överleva. Passa på att utnyttja detta i dina arrangemang. Häng blommorna upp och ned, gör buketter av snitthyacinter - eller slå in blomlökarna i paket av papper, tyg eller mossa. (TT)

Frostad frukt

Röda äpplen och granatäpplen brukar finnas i fruktskålen i december. Använd frukten som dekoration innan det är dags att äta upp den. Det är enkelt att frosta äpplen så att de gnistrar som av snökristaller. Vispa sönder en äggvita och pensla på frukten. Strö över socker och låt torka innan du lägger upp på fat. Den frostade frukten håller lika länge som vanlig frukt i rumstemperatur. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.