Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/45

Unika fastigheten säljs – golfbana, sandstrand och stall

Nu kan du köpa din egen 9hålsbana, stall, ridhus, och flera padeltennisbanor. Allt detta inklusive en egen strandremsa ingår i den smått unika fastigheten i Västsverige som nu är till salu. – Man har sålt en del speciella objekt men det här är något alldeles unikt, säger Joakim Vestergren, mäklare hos Skeppsholmen.

Filmen ovan kommer från Skeppsholmens annons.

Fastigheten i området Villshärad i Halmstad ligger längs med halländska kusten, strax norr om Tylösand. Tomten mäter inte mindre än 25 hektar, alltså 250 000 kvadratmeter.

Per Boström
Per Boström

Den smått enorma tomten är antagligen mest känd för sin 9-hålsbana, Vilshärads golfbana, som när den öppnade i början på 90-talet var en av få "pay and play" banor, alltså inget krav på medlemskap.

– Det var något nytt på den tiden och intresserade klart många, säger Per Boström som tillsammans med hustrun Inger ägt anläggningen sedan 2007.

Varför säljer ni just nu?

– Ja det är många som frågat det. I och med att vi lagt ner så mycket tid, plus att verksamheten går riktigt bra, säger Per Boström.

En av hästarna tittar nyfiket på fotografen från sitt bås i fastighetens stall.
En av hästarna tittar nyfiket på fotografen från sitt bås i fastighetens stall.

Han har tillsammans med sin fru Inger och deras barn skött om golfbanan, stallet och dessutom renoverat och byggt till en hel på tomten. Banorna för padeltennis och ridhuset är två exempel på familjen Boströms bidrag.

– Men det känns på något sätt som rätt tillfälle. Barnen börjar bli vuxna och ja, det känns som rätt tidpunkt, säger Per Boström som tog över gården 2007.

För den som vill hålla igång, men som ännu inte hunnit bli en inbiten golfentusiast, erbjuder fastigheten fler möjligheter. På tomten finns också tre banor för tennisvarianten padel.

Ridhus av rang

Ridhuset.
Ridhuset.

Fastigheten i Villshärad är kanske lika mycket av ett drömhus för ridentusiast, som den inbitne golfaren. En bit bort från stallet och huvudbyggnaden ligger ett nybyggt ridhus.

Enligt mäklaren Joakim Vestergren har man använt en speciell lösning för ljusinsläpp, som gör denna byggnad smått unik.

Fler nyfikna än tillräckligt täta

Mäklaren Joakim Vestergren berättar att intresset varit mycket stort sedan objektet lades ut till försäljning den 30 juni. Det är inte ovanligt att fastigheter av mer spektakulär karaktär väcker stort intresse. Det tillhör heller inte ovanligheterna att många av dem som hör av sig många gånger är mer nyfikna än seriösa spekulanter. Så har det delvis sett ut även i denna försäljningsprocess säger Joakim Vestergren. 

– Dels är det vissa spekulanter som av olika skäl kanske inte har kapaciteten eller tiden att ta hand om en fastighet av den här storleken. I andra fall har det snarare handlat om att man tyvärr inte haft de ekonomiska resurserna, säger Joakim Vestergren.

Han tillägger att man från Skeppsholmens sida förväntar sig en relativt lång försäljningsprocess. 

– När det handlar om unika fastigheter som denna så handlar det om att hitta rätt köpare och det får ta sin tid ibland, säger Joakim Vestergren.

Intill naturreservat

I anslutning till tomten ligger Vilshärads naturreservat. Naturreservatet har ett rikt fågelliv och flora. Reservatet genomkorsas av höga stenmurar som är tyder på spår av äldre tiders odlingssystem. På strandängarna växer olika växtarter som är kräver mycket ljus och som lätt kan konkurreras bort av andra arter. Det här här växter som utan betet skulle ersättas av högväxta gräs, örter och sly.

Murar som bär på minnen

Foto: Länstyrelsen Hallands län.
Foto: Länstyrelsen Hallands län.

Murarna anlades för att hägna in eller stänga ute boskap och fungerade också som gränsmarkering mellan ägor, gårdar och byar. De flesta stenmurar i dagens landskap är uppförda på 1800-talet, andra är vad som kallas "kallmurade", vilket betyder att de byggts utan bruk eller annan fogmassa.

Havet och stränderna har under gångna tider betytt mycket för den jordbrukarna bosatta längs kusten. Området har under århundraden använts som betesmark och åker. För gödsling av åkermarken har man under lång tid använt tång.

Läs mer om naturreservatet på Hallands läns hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.