Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Balkonglåda i tråd. Dansk design men säljs hos Lantliv & Trädgård, 265 kronor.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trendigt med ståltråd

Det är märkligt vad man kan tillverka av ett simpelt material som ståltråd. Det upptäckte luffarna redan i slutet av 1800-talet. Men trådarbeten av alla de slag ligger i tiden just nu. Titta i vilken inredningsbutik som helst och något föremål i tråd finns där. Det här är ett axplock av vilka trådarbeten man kan inreda sitt hem och sin trädgård med.
När industrialismen slog igenom och det blev möjligt att tillverka järntråd i större mängder uppstod en ny slöjdart. Den så kallade luffarslöjden blev ett sätt för kringvandrande folk att försörja sig. Få verktyg krävdes, bara ståltråd och några tänger, och dessa var lätta att bära med sig på vandringar genom landet.

Många luffare blev med tiden väldigt skickliga på att tillverka avancerade trådarbeten och föremålen och slöjdarten är spridd över hela landet och även i stora delar av övriga världen. Mest tillverkades nyttoföremål för hemmet och köket.
Vispar, brödnaggar och karottunderlägg hittar man ganska ofta på loppisar än i dag. Fågelburar och blomsteramplar tillverkades också i mer eller mindre dekorerade former. Även finare prydnadsföremål som ljusstakar och infattningar av keramikfat förekommer. Så småningom blev tillverkningen på sina håll mer industriell med mallar för en större serietillverkning.

Under det sena 1800-talet och tidigt 1900-tal tillverkades även en hel del möbler i tråd. Dessa var naturligtvis fabrikstillverkade och räknas inte till luffarslöjden, även om alla slags trådarbeten verkar ha ligga i tiden just nu. Luffarslöjden har inte förrän nu haft något anseende, varför mycket säkert har kastats bort eller rostat sönder. Men det går fortfarande att komma över ett och annat föremål på loppisar och auktioner.

Nytillverkade trådarbeten är mer massproducerat och har ofta lödningar, vilket luffarna inte kunde utföra. Men både gammalt och nytt ligger i tiden just nu och passar väldigt bra inte bara i köket, utan även i trädgården.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.