Karin Linberg på Engelska tapetmagasinet.
Karin Linberg på Engelska tapetmagasinet.

Trendiga tapeter tar plats

Historiska mönster, flirt med naturen, retro och geometrisk elegans. Vårens tapettrender är inte en utan flera. I stort söker vi mer färg, dovare toner och en ombonad känsla. Det enda som är ute är kritvita väggar.

ANNONS
|

Rullar med rosor hänger innanför dörren. En bit bort en pastellfärgad tapet med rektanglar i guld och ännu längre in jugendmönster med slingrande växter. Karin Lindberg, butiksansvarig Engelska tapetmagasinet, visar runt bland hundratals, kanske tusentals, mönster som trängs i hyllorna.

För tio år sedan hade jag kunnat säga ”Det här gäller nu” men i dag finns det flera parallella trender, säger hon.

För liksom i mycket annat har det personliga uttrycket blivit viktigare. Borta är anonyma, vita väggar. Nu vill vi att väggarna ska berätta något om oss själva, eller om huset vi bor i.

– Många letar efter det genuina. Att inredning och färgval ska harmoniera med huset och dess historia. Det finns ett stort intresse för byggnader och tidsepoker. Bor man i en funkislägenhet vill man ha tapeter från 1940-talet och renoverar man en 1920-talsvilla på landet vill man ha något med samma ursprung.

ANNONS

Det har lett till en hel rad av historiska tapeter. En designer de säljer mycket av är William Morris som startade Art and Craft-rörelsen i England i mitten av 1800-talet och är känd för sin lekfulla design, ofta slingrande växter i många nyanser.

– Mönster som aldrig går ur tiden, och som är så skickligt gjorda att de ändå ger ett lugnt intryck, säger Karin Lindberg

En annan trend som hör ihop med det historiska intresset är art decó. En stil med geometriska former, symmetri och upprepning som uppstod i Frankrike på 1920-talet.

– Den har vi också sett några år nu. Det nya som kommit är en mer feminin variant. Strama guldtryck på ljust, ljust rosa. Elegant och pudrigt, absolut inte Disney-rosa.

En tredje trend som Karin Lindberg gärna vill nämna är enfärgade tapeter med lätt struktur eller tygkänsla. Här finns alla upptänkliga nyanser – rosa, turkos, sand, mullvad, mossa – i en dov, matt färgskala.

– Även om kunderna vågar mer i dag, är det ett stort steg att sätta upp en storblommig tapet i vardagsrummet. Då är de här tapeterna ett bra val och ofta enklare än att måla.

Sissa Sundling är designchef på Boråstapeter och håller med om att kunderna gör mer personliga och vågade val än tidigare.

ANNONS

– Trenden går mot mörkare väggar och mer tapeter. För oss som designar är den största utmaningen att hitta mönster och idéer som håller. Även om många gillar att göra om, vill man att tapeterna ska sitta uppe i fem till tio år och ändå se nya och fräscha ut.

Sissa Sundling ser ungefär samma trender som Engelska tapetmagasinet, framförallt de med fokus på struktur och natur. Blommor och växter är stort, gärna retromönster från 1950 och 1960-talet av Stig Lindberg eller Gocken och Lisbeth Jobs.

– Det ska vara färgstark, frisk och slingrigt. Eller mer dovt med struktur och känsla som efterliknar naturmaterial som linne, trä eller puts. Vi söker det ombonade och trygga. Att det skulle vara lättare att tröttna på färger tycker jag inte stämmer, man kan tröttna på vita väggar också, säger Sissa Sundling.

Som designer hämtar hon mycket inspiration från historien och letar i arkiv, både i Sverige och utomlands, som sedan blir moderna varianter av klassiska mönster. Framförallt är det färgvalet som blir otidsenligt och därför byts ut, berättar hon. Just nu är det exempelvis populärt med turkosa nyanser och jordiga toner.

Frågan om det finns något som är helt omodernt tycker både Karin Lindberg och Sissa Sundling är svår att besvara. Fondväggen som hängt med länge, finns fortfarande även om båda två egentligen vill avråda från den. Karin Lindberg rekommenderar i stället att måla nedre delen av väggen och sätta lister och speglar och Sissa Sundling tycker att det kan ge ett lugnare intryck att tapetsera hela rummet.

ANNONS

– Om man väljer vit färg i kombination med en färgstark tapet, blir det ett väldigt stort fokus just på den väggen som skapar obalans, säger hon.

Den avskalade trenden med kritvita väggar kan dock båda enas om att den inte passar in i det varmare, naturliga och personliga som är aktuellt just nu. De senaste åren har också utbudet av tapeter ökat stort och digitalisering har medfört att det finns en mångfald av smalare mönster och motiv att välja mellan.

– Eftersom det finns så många trender är ändå den stora frågan: ”Hur vill du ha det själv?” säger Karin Lindberg.

ANNONS