Trallskruvar kan rosta

ANNONS
|

Svenska folket gör årligen av med flera ton trallskruv i samband med byggen av altaner, bryggor och liknande. Vilken skruv som ska användas till vad beror bland annat på skruvens rostskydd.

En kolstålsskruv med benämningen C3 på förpackningen är - enligt klassningen - lämplig i kustnära områden med lägre salthalt eller områden med medelhöga halter av luftföroreningar.

Test- och researchföretaget Testfakta.se har låtit Sveriges Provnings och Forskningsinstitut (SP) i Borås undersöka om den klassning som tillverkarna uppger på förpackningarna också stämmer överens med skruvens verkliga rostskydd.

- Gunnebos och Grabbers skruvar är klassade för C3. Testet indikerar att de inte skulle klara det, säger Magnus Palm som är civilingenjör och chef för SP:s sektion för ytskydd och korrosion.

ANNONS

Den testmetod som användes vid testet är en något förenklad version av den metod som normalt används vid typgodkännande. Resultatet ger ändå, enligt SP, en god bild av skruvarnas verkliga kvalité när det gäller korrosionsbeständighet.

Bäst rostskydd hade skruvarna från Essve, Västsvensk Bygg samt TT:s skruv. Den undersökta skruven från Gunnebo klarade sig i särklass sämst av alla testade fabrikat.

- Uppger företaget att en skruv ska klara kraven för exempelvis C3-klassning så ska den också göra det. Att två av fem testade fabrikat inte uppfyller kraven är allvarligt, säger Magnus Palm.

Bör klassningen ändras?

- Det är inte vi som svarar för certifieringen av trallskruvarna utan vårt dotterbolag Sitac. Det är också de som avgör om klassningen ska göras om eller inte. Vi anser dock att man bör titta närmare på Gunnebo och Grabber. Något kan ha hänt i produktionen.

Det går alltså inte att lita på C-märkningen av skruvar?

- Den kan vara fel. Men det beror inte på hur C-märkningen går till utan på skruvarna, säger Magnus Palm.

Peter Bengtsson är vd för Sitac som är certifieringsorgan inom bygg-, installations- och anläggningsområdet. Om resultatet stämmer är det en allvarlig indikation på att något är fel, anser han.

ANNONS

- Vi måste nu prata med alla inblandade och ta reda på vad som har hänt. Det får inte finnas några produkter med vårt märke ute på marknaden som inte uppfyller de krav som vi har certifierat dem för.

Kan det inte bara ha blivit fel i några kartonger med skruvar?

- För att certifieras av oss ska företaget ha fungerande kontrollsystem som gör att det inte blir fel i några kartonger. De felaktiga produkter som är ute till försäljning kan dessutom återkallas. Det finns en spårbarhet i det här systemet. säger Peter Bengtsson.

Lars Hjorth är produktansvarig för infästningar på Gunnebo. Han blir minst sagt förvånad över att Gunnebos trallskruv inte skulle hålla för C3-klassningen - särskilt med tanke på att det är just SP som har godkänt den.

- Jag tycker att det är mycket märkligt att man ena stunden kan typgodkänna en produkt för klass C3 och i nästa stund förkasta den. Då underkänner de ju sina egna typgodkännanden, säger Lars Hjorth.

Han känner inte till några förändringar i produktionsmetoderna, men vet att det har förekommit klagomål på skruvar som rostar.

- Allting som man ytbehandlar är ju en kompromiss. Får du en skada där så finns risken att det rostar, säger Lars Hjorth.

Kunder som vill vara på den säkra sidan bör välja rostfria skruvar, tycker han.

- Ofta lägger kunderna hur mycket pengar som helst på virket. Men sedan har man en benägenhet att nödvändigtvis köpa skruven så billigt som möjligt.

Klassning

Testet omfattar rostskyddet hos trallskruv av kolstålsmodell som är belagda med olika kombinationer av zink, järn eller nickel.

Den här typen av skruvar klassas utifrån typgodkänt korrosionsskydd.

*C2 - Ej kustnära miljöer med lägre halter av luftföroreningar (på landet).

*C3 - Kustnära områden med lägre salthalt eller områden med medelhöga halter av luftföroreningar (lättare stadsmiljö).

*C4 - Kustnära områden med medelhög salthalt eller områden med högre halter av luftföroreningar (tyngre stadsmiljö).

Korrosionsklassningen innebär att skruvarna skall ha en livslängd på minst 15 år om de används i den miljö de är avsedda för.

Så gjordes testet

20 skruvar av varje fabrikat har exponerats under tio veckor i en så kallad korrosionskammare där skruvarna utsätts för omväxlande saltdimma, fukt och upptorkning.

Skruvarna har bedömts efter två, sex och tio veckor.

Både Gunnebo och Grabber har deklarerat korrosionsklass C3. För att klara C3 får endast ett fåtal av provobjekten visa rostangrepp efter 6 veckor.

ANNONS