Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trädgårdsinspiration i vårregn

Flytta vardagsrummet utomhus och odla din potatis i en säck på balkongen. Under Lisebergs trädgårdsdagar står tips råd som spön i backen - liksom regnet. - Det finns dynor och kuddar som står emot väta, tröstar inredaren och blomsterstylisten Sarah Widman.

400 tappra trädgårdsentusiaster med sticklingar och fröer i blick struntade i hällregnet när de årliga trädgårdsdagarna öppnade på Liseberg i går eftermiddag.

- Imponerande, jag trodde det skulle bli tomt här, säger Niklas Svennmyr som med systern Alexandrine och Krister Nilsson säljer tomater i alla färger och former från odlingen i Bua.

114 utställare finns med under de fyra dagar mässan varar. En av de trogna är Munkeröds floristubildning som i år skapat blomsterarrangemang från tre världsdelar. En zebra gjord av krysantemum representerar Afrika och en blomstergeisha Asien.

Trenden att skapa rum utomhus föddes i allla trädgårdsprogram på tv och fortsätter starkt. I år är det pastellfärger som gäller. De grafiska formerna i svartvitt och järn består, medan teakmöblerna verkar helt ute.

Inredaren Sarah Widman från Göteborg har inrett två balkonger med sittgrupper, kuddar. filtar och massor av växter. Hon har till och med böcker i sina uterum. Hemtrevnad är a och o i hennes filosofi.

- Trots vädret är det svenska vädret värt det. Du får ju ett extra rum under en lång tid, menar hon. Själv har jag hus och trädgård och där åker kuddarna ut och in hela tiden.

Hon slår gärna ett slag för "urban gardening". En idé som föddes på hustaken i New York och som nu är ett begrepp. I brist på platta tak finns våra balkonger. På dem kan man odla i både krukor, självdränerande odlingsbänkar och i säckar som man lätt kan bära med sig eller flytta efter solen.

- En vanlig ikeakasse, duger, säger hon. Gör bara hål i botten, lägg i lecakulor och fyll på med jord. Men förså inomhus.

Medelhavsväxter som citron-, apelsin- och olivträd är populära inslag i det trendiga uterummet så fort medeldygnstemperaturen går över tio grader.

- Ta annars in dem över natten. Frukterna är känsliga för frost, varnar Sarah Widman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.