Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Trädgårdens läge kan avgöra husköpet

Sydvästläge och bakom huset. Där har ni den perfekta placeringen av en trädgård, om husköparna själva får välja.

Byggbolaget Skanska har undersökt hur människor som överväger att köpa en bostad ser på trädgården. Av undersökningen Skanskas bopanel, där närmare 1000 personer har svarat, framgår att trädgården påverkar köpbeslutet stort eller mycket stort för majoriteten (58%).

Men det är inte storleken på trädgården som väger tyngst när beslut om husköpet ska tas. Desto viktigare är placeringen, trädgården ska ligga i sydvästläge (det vill 55 procent) och bakom bostaden (62 procent). Man önskar också att trädgården ska vara insynsskyddad, gärna med hjälp av en häck.

25 procent av de tillfrågade skulle vilja ha en trädgårdsyta på mellan 250 och 500 kvadratmeter.

– Det är mindre än vi trodde. Önskemålet speglar det samhälle som vi lever i. Man vill ha sin lilla gräsplätt men inte behöva ha så mycket bestyr med den, säger Marika Nordström, marknadsanalyschef på Skanska nya hem.

Undersökningen visar också att ytterst få drömmer om att forma trädgården från grunden. De flesta (56 procent) väljer en halvt färdigställd trädgård. En tredjedel av de svarande önskar till och med en trädgård där inte ett spadtag krävs, där allt redan är färdigställt ner till minsta buske och uteplats.

Önskelistan över saker som husköparna vill ha i sin trädgård toppas av ett förråd (73 procent), därefter kommer solstolen (57 procent). Många kan inte heller vara utan fruktträd (47 procent) och bärbuskar (44 procent). Minst populärt är hundkoja, studsmatta och flaggstång.

Föga överraskande hamnar ogräset på första plats över nackdelarna med att ha en trädgård, att fixa med utemöblerna är också ett impopulärt måste.

– Det är uppenbart att människor främst ser sin trädgård som en plats där man kan umgås med sina vänner och familjen. Här vill man fika och grilla mat, säger Marika Nordström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.