Carolin Zander jobbar aldrig i sin trädgård. Hon umgås med sina växter. ”Känn in hur växterna mår. På samma sätt som du gör med ditt husdjur.
Carolin Zander jobbar aldrig i sin trädgård. Hon umgås med sina växter. ”Känn in hur växterna mår. På samma sätt som du gör med ditt husdjur.

Trädgårdsarbete som terapi

ANNONS
|

en 107 år gamla villan ligger på en sluttande tomt strax söder om Göteborg. Här bor Carolin Zander tillsammans med sin man och dotter.

Redan som liten drogs hon till blommor och när hon växte upp utbildade hon sig till florist. Men trädgården är inte bara en plats att uttrycka sig på. Den får även Carolin Zander att må bra.

Under en höst i livet var hon sjukskriven. Utmattningssyndrom löd diagnosen. Kroppen skakade och hjärtat rusade.

– Man tappar ord, vet inte vad man gör. Jag kunde knappt äta själv, berättar hon.

EFTER EN LÅNG HÖST OCH vinter började Carolin återhämta sig. Och när trädgården exploderade i blomning blev den som en metafor för hennes egna känslor.

ANNONS

Sedan dess har den hjälpt henne att bli frisk.

– Det gör den fortfarande och det kommer den alltid att göra. Trädgården är ett ställe där jag rensar själen och tankarna och kan uttrycka mig med färg och form, göra om och ändra. Det är väldigt kreativt. Det här är en liten drömvärld, en bubbla.

Det har tagit henne fem år att skapa en romantisk trädgård.

– Stilen var given. Det här är jag. Jag är mycket för färg och detaljer. Jag kan inte låta bli blommor, jag blir förälskad i dem och måste ha dem.

Trädgården gick först i vitt, blått och rosa.

– Sedan märkte jag att det inte gick att stå emot kornvallmo och röda rosor, då blev det rött också. Så det är väl lite av en cottagegarden.

CAROLIN ZANDER BLOGGAR OCKSÅ OM sin trädgård. Det är ingen slump att bloggen heter ”Hon som talar med blommor”.

– Jag känner nog att jag kan tala med de flesta växter, fast det är inte så att jag går och pratar med dem i egentligen mening. Men jag tycker mig kunna känna att de förmedlar energier och känslor. Så det blir någon form av samtal.

Stressen som många känner i sina trädgårdar, alla måsten, behöver vi komma ifrån, tror hon.

ANNONS

– För att tänka bort oron kan man göra som när man tar en skogspromenad, att man ser det som är fint, men väljer bort det som är mindre bra. Jag har ju till exempel väldigt mycket rosor, och då får man in löss och svampsjukdomar. Men man kan välja att titta på blomman i stället för på bladen.

ATT TRÄDGÅRDSARBETE LÄKER ÄR BEVISAT. Grön rehabilitering, så kallad trädgårdsterapi, är i dag en beprövad rehabiliteringsform som finns på många håll i landet. Bland annat på Gröna Rehab i Göteborgs botaniska trädgård.

Behandlingsmetoden har utvärderats av Institutet för stressmedicin i Göteborg. Den visar att 93 procent av dem som genomgår den här behandlingen går ut i arbete eller studier igen.

Till Gröna Rehab kommer mellan 55 och 60 personer varje år. De har en stressrelaterad ohälsa, ofta i kombination med lättare depression.

– Vår verksamhet vänder sig till anställda i Västra Götalandsregionen, men liknande behandling finns på andra håll i landet, och på en del platser kan man få hjälp via sin vårdcentral, säger Eva-Lena Larsson, verksamhetschef.

Trädgården och naturen har en förmåga att fånga vår uppmärksamhet på ett sätt som ger oss energi.

– Här får hjärnan en chans att gå ned i varv. Man kan liksom inte skynda på växter. De har ett visst förlopp. Och det ger trygghet och tröst.

ANNONS

Eva-Lena Larsson säger att vi bör tänka på trädgårdens alla årstider.

– På vintern ligger trädgården i vila för att sedan blir grön igen. Det är samma sak med oss. Det är inte farligt att stressa, men man måste ha lugna perioder där emellan. Naturen är en förebild.

Grön rehab

Behandlingsmetoden används för stressade och deprimerade, men även inom andra områden, som inom strokevården, kriminalvården och bland dementa.

Behandlingen sker ofta i samarbete mellan trädgårdsmästare, biolog, arbetsterapeut, sjukgymnast och psykoterapeut.

Trädgårdsarbetet varvas med samtal, man tränar avspänning, går ut i naturen och arbetar med hantverk.

Behandlingsresultatet är mycket gott.

Carolins trädgårdstips

För att skapa den romantiska känslan blandar Carolin Zander högre och lägre växter.

Till att börja med planterar hon i grupper, för att sedan frångå det och plantera växter lite här och var, mellan grupperna.

Carolin tar aldrig vägen över komposten. Hon lägger gräsklipp och det man normalt lägger på komposten direkt i rabatten.

En av Carolins favoritväxter är pionen. Den ska planteras grunt. Knopparna ska bara ligga 3-5 centimeter under markytan. Planterar du för djupt blommar den inte.

ANNONS