Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Toalettbesök och stulen frukt – så snokar vi på bostadsvisningar

Vissa öppnar lådor och skåp – andra pallar frukt och provar såväl toalett som säng. Ja, faktum är att vi svenskar snokar en hel del när vi är på bostadsvisning. Känner du igen dig?

Många går på visningar trots att de redan innan vet att de inte kommer köpa lägenheten eller huset i frågan. Enligt en undersökning från mäklarföretaget Fastighetsbyrån har hela 31 procent av svenskarna mellan 20 och 64 år någon gång gått på en visning trots att de inte varit intresserade av att köpa bostaden.

LÄS OCKSÅ: Så gör du din visning till en succé

Vanligast är att man ser en visningsskylt och spontant bestämmer sig för att gå in eller att man tycker om att gå på visning i största allmänhet. Enligt undersökningen har nio procent gått på visning för att se hur grannarna bor och lika många vill bara få inredningsinspiration.

– Det är ju naturligt att många blir nyfikna, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

LÄS OCKSÅ: 10 ställen vi sällan städar – men verkligen borde

Kanske är det nyfikenheten som gör att många också snokar en hel del när de är på visning.

– Ja, många öppnar luckor och tittar i skrymslen och vrår. Som säljare gäller det att plocka undan sådant som man inte vill visa och städa ordentligt – överallt. Att trycka in allt i garderoben i sista sekund är alltså inte att rekommendera, säger Pia-Lotta Svensson.

Väl inne på visningen gör de allra flesta en rätt så noggrann undersökning av huset eller lägenheten. Att många kollar in i förvaringsutrymmen som till exempel garderober är kanske ingen nyhet. Men vissa tar det hela ett steg längre och gör betydligt konstigare saker än så.

LÄS OCKSÅ: Så får du ordning och reda i flytten

Bläddra i bildspelet ovan för att se vilka mer eller mindre konstiga saker vi svenskar gör på en bostadsvisning. Känner du igen dig?

SE OCKSÅ: Kan VR ersätta traditionella husvisningar?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.