Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tjuvkika på toppvåningarna i Karlatornet

På fredagen visas för första gången planerna på de 12 toppvåningarna i Karlatornet upp. Här kan du Tjuvkika på lyxlägenheterna i den omdiskuterade skyskrapan redan nu.

– Det här är extremt unikt. Att en byggherre vågar ta ut svängarna på det här sättet är fantastiskt för Sverige i världen, säger Niklas Berntzon, vd på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York, ESNY som förmedlar lägenheterna i Karlatornet.

Läs mer: Rekordpris för lägenhet i Göteborg

Byggherren han syftar på är Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke AB, som i samarbete med investeringsbolaget Nordic Real Estate Partners, NREP, ansvarar för byggplanerna i Lindholmen på Hisingen i Göteborg.

Bildspel: Så kan Karlatornet förändra din utsikt

Våningarna 70 till 73

På fredagen kommer en ny hemsida läggas upp för att presentera lägenheterna på de fyra högsta våningarna, i vad som planeras bli nordens högsta byggnad med sina 245 meter.

Lägenheterna som är 12 till antalet, kommer variera i storlek från 50 upp till hela 360 kvadratmeter.

De fyra största lägenheterna, på 360 kvadratmeter vardera, kommer att ligga högst upp i byggnaden och i olika vädersträck. Lägenheterna kommer att ha upp till åtta meter i takhöjd och en egen hiss i upp till den privata takterrassen med pool

Ingen av de 12 så kallade "penthouse"-lägenheterna kommer ha en takhöjd under fyra meter.

– På vissa platser kommer det även finnas dubbel och rentav trippel takhöjd, säger Niklas Berntzon.

Bildspel: Göteborg före och efter Karlatornet

Inget klartecken för byggstart

Ända sedan byggplanerna på området Karlastaden blev offentliga har de varit föremål för diskussion, i synnerhet planerna på Karlatornet.

Läs mer: Planerna på Karlatornet överklagas

Trots att byggplanerna fått klartecken av kommunfullmäktige så är projektet tillfälligt stoppat. Anledningen är att Länsstyrelsen och Trafikverket begärt mer underlag om bebyggelsen. Länsstyrelsen har bland annat ifrågasatt säkerhetsaspekter i byggplanerna.

Ola Serneke själv var allt annat än oroad när han tidigare i somras kommenterade Länsstyrelsens krav på underlag.

– Ärendet ska bara kompletteras med två avtal mellan kommunen och Trafikverket, så det är en formsak som ska lösas. Vi jobbar på mot en byggstart i höst som planerat, sa Ola Serneke.

I skrivande stund har dock Länsstyrelsen inte förändrat sin hållning, meddelar ansvarig utredare i en kommentar till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.