Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är mycket att tänka på när man skall köpa bostad.

Titta på detta innan du köper bostadsrätt

Du har hittat din drömbostad. En bostadsrätt i toppskick och i det område du vill bo. Priset är dessutom det rätta Men en sak bör du kolla innan du slår till - föreningens ekonomi.

Har föreningen gjort avkall på underhållet av fastigheten? Är driftskostnaderna ovanligt höga jämfört med andra föreningar? Är svaret ja på någon av frågorna kan avgifterna komma att höjas på sikt, tipsar Helena Gustavsson, chefekonom på Sveriges Bostadsrättscentrum.

-Att köpa en bostadsrätt är för de flesta den största affären man gör i livet. Då är det viktigt att ha koll på vad man investerar i.

I föreningens årsredovisning finns den information man behöver. I förvaltningsberättelsen framgår vad som gjorts och vad som planeras till exempel för renoveringar. Kolla om det finns en budget avsatt.

Se över intäkterna. Hyr föreningen ut lokaler eller hyresrätter kan det betyda bra extrainkomster i kassan.

Under rubriken årets resultat syns hur det gått det gångna året. Ett minus behöver inte alltid betyda att föreningen har dålig ekonomi utan kan bero på stora underhållskostnader eller avskrivningar det året. Kolla även räntorna på föreningens lån, är skulderna stora kan kostnaderna framöver komma att höjas rejält när räntorna stiger.

-Och är det något man inte förstår, pumpa mäklaren.