Tips hur du stajlar inför försäljning

Dags att flytta? Se till att maximera försäljningspriset på ditt nuvarande hem.

ANNONS
|

Sedan något år tillbaka har mäklarbilder blivit hårdvaluta för inredningsbloggarna. Snygg stajling, fina möbler, smarta inredningstips och snygga färgsättningar blir inspirationsmaterial i bloggarna, och säljarna av hemmen får extra spridning av sina mäklarannonser.

Inredningsbloggaren Ulrika Lindqvist Randel driver bloggen Lovelylife.se/seventeendoors och har själv gjort så kallad "bostadskarriär" genom att köpa och sälja lägenheter. En etta, en tvåa och en fyra har passerat hennes ägo innan hon landade i sin nuvarande lägenhet. Hon vet hur viktigt det är att förbereda lägenheten på rätt sätt inför försäljningen.

- Fenomenet homestajling har definitivt utvecklats. Hos mäklarna som går i bräschen ser man också en trend att stajla lite mer humoristiskt. Det finns ett fokus på att lyfta en känsla genom detaljer i objektet. Köparna är inte lika lättlurade längre, en för stereotyp stajling kan snarare få motsatt effekt, säger Ulrika Lindqvist Randel.

ANNONS

När begreppet homestajling kom till Sverige handlade det främst om att säljare anlitade experter som fick ge hemmet en makeover som skulle öka chanserna till ett bra försäljningspris. Riktigt så fungerar det inte numera. Några enstaka storstadsmäklare erbjuder homestajling som en del av paketet, men generellt går säljarna numera på sin egen magkänsla.

- Jag tror att många anser sig klara av det själva. Där stajlingen ger mest effekt nu för tiden är vid nyproduktioner, där en stajlist får skapa hela konceptet _ det blir allt vanligare, säger Ulrika Lindqvist Randel.

En försäljning handlar om två steg _ fotografering och visning. Inför fotograferingen är det mindre noga. Fuskstädning där saker flyttas från rum till rum för att inte synas på bild är vanligt och otvättade fönster är inget problem. Till visningen däremot får man räkna med att spekulanterna öppnar garderobsdörrar, kikar in i förråden och synar hemmet i detalj. Då är det viktigare att storstäda, organisera skåp och lådor och putsa fönster.

Mantrat inför fotografering och visning är framför allt: plocka bort, plocka bort och plocka bort. Alltför personliga saker som fotografier ska tas undan och överdekorerade hem behöver prydnadsbantas. Men var går gränsen och var ska man göra av alla saker?

ANNONS

- Man ska ju ändå flytta - försök att slänga, skänka bort och sälja det som ändå inte ska med till det nya boendet. Vi ser också en inredningstrend som pekar på en mer personlig inredningsstil, det vill säga att det ska synas att det bor någon i hemmet. Sparar man till exempel på magasin, kan man gruppera dem på ett fint sätt i stället för att gömma undan dem.

Är det värt att lägga tid och pengar på att renovera för att kunna få ett högre pris för sitt hem? Nej, säger Ulrika Lindqvist Randel, eftersom köparen förmodligen ändå vill renovera kök och badrum i sin egen smak.

- När allt kommer omkring är det ändå marknaden som styr priset mest. Däremot är det viktigt att skapa en känsla med hjälp av inredningen, att lyfta objektets fördelar. Har man en fin utsikt ska tunga gardiner som skymmer definitivt tas bort, och vackra originaldetaljer ska alltid lyftas fram.

Ulrika Lindqvist Randel själv tycker dock inte att stajlingen är det viktiga:

- Personligen tycker jag allra mest om tomma lägenheter som ger mig en chans att möblera själv i mitt huvud, men jag har full förståelse för att alla inte har den förmågan och behöver hjälp med att visualisera sitt framtida boende.

ANNONS

Maria Soxbo/TT

Viktigt inför fotograferingen

1. Boka in fotograferingen när det är optimalt ljus. Många mäklare vill tända alla lampor under fotograferingen, men om det naturliga ljuset räcker blir bilderna snygga utan lampljus. Eld i öppna spisen, däremot, är ett plus.

2. Plocka undan, men inte för mycket. Hemmet ska kännas som ett hem. En alltför minimalistisk och steril inredning kan avskräcka.

3. Färska snittblommor är alltid ett plus på bild. Gå på rådande trender _ just nu syns mycket tistlar och eukalyptus till exempel.

4. Se till att fotografen dokumenterar originaldetaljer som vackra lister, spröjs och stuckaturer i närbild.

5. Be att få se och godkänna bilder och text innan annonsen läggs ut på nätet. (TT)

Viktigt inför visningen

1. Glöm inte skåp och lådor, räkna med att spekulanter kommer att öppna och stänga allt som finns. Försök lämna lite plats i garderober så att man får intrycket av gott om förvaring.

2. För mycket saker? Hyr en skåpbil, lasta in det du behöver bli av med och parkera skåpbilen på en allmän parkering medan visningen pågår.

3. Skippa myten om doft av nybakta bullar inför visningen, det riskerar att bli platt fall. Se däremot upp med dåliga lukter. Storstäda kylskåp och toalett och vädra ordentligt.

ANNONS

4. Är det en villa du vill sälja? Glöm inte första intrycket _ utomhus. Om det är snö ute - se till att skotta gångar till garage, friggebodar och förråd som spekulanterna också vill se.

5. Strunta i renoveringen, men ta tag i de små surdegarna! Måla den där golvlisten som aldrig blev klar, byt ut trasiga lampan i spisfläkten och skrapa bort målarfärgsstänk. (TT)

ANNONS