Tiden inne för utemys

ANNONS
|

Passera dansbanan och ta till vänster vid Grönkålsgången. Ungefär så låter vägbeskrivningen till Elin Lannsjö. Ett stenkast från stan, omgärdad av äppelblom och fågelkvitter, har hon skapat sin egen oas i Slottsskogskolonin.

– Jag blir lugn så fort jag kommer in på området. Det är bara fem minuter hemifrån, men känns som att stiga in en alldeles egen värld, säger hon.

Det är snart fem år sedan Elin och hennes sambon förälskade sig i den snart hundraåriga kolonistugan. Då var den ett rött ruckel med trädgård som hotade att ta sig in genom fönstren. Sedan dess har de målat utsidan vit och insidan gråblå, förvandlat fyra små rum till ett stort, och dessutom tuktat växtligheten rejält. Nu samsas slingrande grusgångar, rabatter och odlingslådor med en gräsmatta, som ofta får vaja högt, och flera äppelträd som ger skugga och fäste för hängmattan.

ANNONS

– Eftersom stugan är så liten flyttar vi ut i trädgården så ofta vi kan. Det ska finnas många mysiga ställen och sittgrupper så att det lätt går att hitta ett favoritställe allt eftersom solen och vinden flyttar sig, säger Elin Lannsjö.

I år har hon satsat på en soffgrupp i bambu som ger en känsla av vardagsrum fastän vi är utomhus. För att skapa flera rumsligheter har hon spridit ut möblerna på olika ställen i trädgården. Det runda bordet står just i dag under äppelträdet och en av fåtöljerna en bit bort på andra sidan trappan. I stället för sittplatser vid det runda bordet har hon lagt flätade sittpuffar och kuddar direkt på gräsmattan. Lekfullt och praktiskt, inte minst när vännerna med många barn kommer på besök.

Lite längre bort skapar hängmattan och en korgstol ett andra blickfång och teakbordet med rottingstolar ett tredje.

– Här fikar vi, grillar och bara hänger. Soffan ger en lounge-känsla och är jättebekväm. Med dynor och kuddar kan man enkelt förändra stilen beroende på vilka färger och material som passar.

Själv föredrar hon lugna grå och blå toner i linne, fårskinn och ull. Tycker att det ger ett lugn och en enhetlighet som smälter väl ihop med naturen. Samma färger återkommer också inomhus i stugan och skapar en helhet.

ANNONS

– Tänk i olika nivåer för att skapa rumskänsla utomhus. Börja uppifrån med ett fint parasoll, en uppspänd segelduk eller ett träd som bildar ett slags tak. Fortsätt att bygga in och skapa intimitet med växter och buskar som slingrar sig runt spaljéer och väggar. Tänk som att du möblerar fastän du är utomhus, och använd med krukor, pallar, stolar, blomtrappor eller vad du nu gillar.

Elin Lannsjö inreder gärna stora gröna växter, eller små träd, som fikonträd, olivträd eller bambubuskar både inne och ute. Ibland kan det vara svårt att få medelhavsträd att trivas inomhus, men några har hon lyckats övervintra i trapphuset.

– Det är värt ett försök. Många lägger flera hundra på snittblommor varje vecka, då kan det vara minst lika prisvärt att köpa en stor grön växt, eller perenn som förhoppningsvis kan ge blommor år efter år på din balkong eller uteplats. Och ibland behöver man testa, själv kunde jag ingenting om odling eller växter innan vi köpte det här.

Överhuvudtaget får man inte vara sentimental när man inreder sin trädgård, menar Elin Lannsjö. Slitaget på saker som står utomhus är stort. Korgstolar och trämöbler brister gistnar och bleknar. Krukor blir ärgade och lyktor rostiga.

– Jag väljer att tycka att det slitna är vackert. Att det ger en patina och en känsla. Samtidigt får man räkna med att saker inte håller för alltid. Vi har fått byta ut trädgårdsmöbler flera gånger under de här fem åren. Å andra sidan använder vi dem otroligt mycket.

ANNONS

Extra mysigt tycker Elin att det är att sitta ute långa sommarkvällar, grilla och umgås med vänner, skriva, läsa, eller bara vara. Då plockar hon fram oljelampor och stormlyktor dukar med sina egentillverkade koppar och fat, där alla är olika och har sitt eget uttryck.

– Jag tar gärna ut saker som traditionellt används inomhus även ute. Till exempel passar mina marockanska lyktor, som jag hade i sovrummet, jättebra att hänga på en av bodarna och mässingsljusstakar gör sig fint på utebordet. Är det lite kyligt tar vi fram fårskinn och ullplädar och tänder ljusslingor i träden.

Det bästa med att ha sitt sommarställe mitt i stan är att det snabbt går att byta miljö.

–Otaliga gånger har jag legat och grävt i rabatterna med jord och smuts upp till armhålorna, sedan snabbt svabbat av mig, bytt om till högklackat och cyklat ner på stan för ett mingelevent eller för att träffa tjejerna över ett glas och plötsligt upptäckt att jag har grenar i håret eller kolsvarta naglar. Sådana kontraster älskar jag.

ANNONS