Textilier som lever sitt egna liv

ANNONS
|

För att beskriva hennes arbete är det lätt att sätta epitetet en textil Uppfinnarjocke på henne.

Själv väljer Linda att kalla sig för textildesigner.

Hon gör dukar som trillar av borden om man lägger på dem symmetrisk. Hon skapar vaxdukar som reagerar på värme och byter färg och mönster.

Hennes interaktiva kuddar börjar lysa om du kramar dem och hon har vävt in ljusslingor i gardinerna.

Knasigt, roligt eller oerhört finurligt. Svaret är - att det är allt - på en gång.

Men mest är det genialt.

Sedan i augusti förra året är hon doktorand på Textilhögskolan i Borås.

ANNONS

- Jag tycker att dekoration är viktigt. Kan man föra in ett budskap i textilierna så kan dekorationen skapas beroende på olika information som den ska förmedla, säger Linda Worbin.

Det låter kanske kryptiskt men för att förklara vad hon håller på med kan man exemplifiera.

Allt hon gör bygger upp estetiska föränderliga mönsterbilder beroende på vad det är som ska förmedlas. Men det är viktigt att interaktiviteten är integrerad i tyget framhåller hon.

- Jag har gjort en mobiltelefonaccessoar, en väska som man kan ha sin telefon i. Istället för att störas av signaler så byter väskans mönster färg när det ringer, säger Linda Worbin.

Väskan har hon arbetat fram tillsammans med Hanna Landin på Interaktiva institutet vid Chalmers i Göteborg.

Hennes föränderliga tyger och textilier bygger på flera olika tekniker. En del är gjorda med invävda kolfibertrådar i tyget som aktiveras av ström, andra har tryckta mönster med en thermochrome tryckfärg, värmekänslig färg, på tyget.

Hur de sedan ändra färg och mönster beror på om de utsätts för värme, ljus eller ström. Är det ström kopplat till textilen är det med en strömstyrka på mellan 7-12 volt.

- Jag har även jobbat med UV-ljus och optiskt vitmedel. Jag undersöker hur man kan gömma mönster i vita textilier, säger Linda Worbin.

ANNONS

Ett annat tyg som Lina kallar "Rather Boring" är ett vitt tyg med en massa små grå tryckta kryss på som ser ut som korsstygn. Det förvandlas när man ställer varma saker på. Plötsligt försvinner vissa kryss och istället framträder text och mönster.

- Jag gillar att hämta inspiration från gamla traditionella mönsterbilder och presentera dem i en modern tappning. Genom att använda en thermochrome tryckfärg, värmekänslig färg, på tyget får man dessa effekter, berättar Linda.

Hennes interaktiva kuddar, som alltid är parvis, ser ut som vilka traditionella kuddar som helst och skulle kunna ligga i soffan hemma hos mormor. Men det finns en väsentlig skillnad.

- Kramar man den ena kudden börjar den andra kudden att lysa och vice versa, säger Linda.

Men varför ska man ha sådana kuddar då?

- Jag ser en möjlighet i att kommunicera med dem. Att uttrycka ett närhetsbehov. Än så länge kan kuddarna kommunicera med varandra på hundra meters avstånd men de kan bli längre om man kopplar dem via telefonnät i framtiden. Då skulle till exempel ett barn som kände sig kramigt eller lite ensamt kunna förmedla den känslan till en förälder eller annan person som har den andra kudden på jobbet, säger Linda.

ANNONS

Hennes energigardin är en annan skapelse som skulle kunna ha en multifunktion. Dekoration, gardin och nattlampa på en och samma gång. Tyget har inbyggda solceller som laddas upp under dagen och förser fiberoptik med ström så att det börjar lysa nattetid.

- Jag ser den som en tänkt vägledning som nattlampa för barn i hemmiljö eller kanske som vägledning i sjukhusmiljö, säger Linda.

En annan lysande idé är hennes curtainlamp, gardinlampa. En gardin med invävda metalltrådar i som drivs av ström.

Än så länge jobbar hon inte kommersiellt.

- Det skulle vara kul att produktutveckla mina saker, visst, men då skulle jag få göra avkall på forskningen. Just nu vill jag pröva mina idéer genom att göra prototyper och skapa förutsättningar för olika användningsområden och ge andra inspiration för produktutveckling i både privat och offentlig miljö, säger Linda Worbin.

Är du inte rädd att andra företag ska stjäla dina idéer?

- Visst, det kan vara en chansning men patent låser forskningen. Jag ser mina prototyper som viktiga designexperiment. Men visst skulle jag vilja nå ut till en annan publik också, säger Linda Worbin.

Namn: Linda Worbin

Ålder: 31 år

Född: Skövde

Bor: Borås

Aktuell: Skriver på sin licentiat examen där flera av hennes prototyper finns med. Har medverkat vid ett flertal utställningar, senast i oktober då i texas, USA.. Medverkat i den nyligen utgivna publikationen IT + Textiles.

ANNONS